Az Index Zsargon-ja 2000. január 22-én
(a nekem meglévő utolsó állapot)

 

...mint szódás a lovát!
Használjuk a legmerészebb szövegkörnyezetben. Ha valaki bekebelezte az uzsonnánkat, kiáltsunk elégedetlenül a tettes után: - Megette, mit szódása lovát! Hirschberg Gábor története óvatosságra int bennünket: "Évfolyamtársam korán felfedezte a mondásban rejlő lehetőségeket. Szervetlen kémia laborunk volt (ionvadászat). Sehogy sem sikerült a csapadék fölül leszednem az oldatréteget, mert állandóan felkeveredett. Átordítottam a cimborának a labor túlsó végébe: - Hogy szedted le az oldatot? - Leszívtam, mint..."
Meksz Dezső úr gyűjteményéből

.bkv
Nem mondom, a RAR es a ZIP is jó tömörítő, de csúcsidőben a 7-esen...
Ali

.signoff
Esetleg logoff. Elköszönés mifelénk.
hamster@netweb.hu

/dev/null
Beszélj csak, úgyis átirányítom /dev/null-ba. Unixos poén, ember legyen a talpán, aki megérti. A Unix-tanf
olyam előtt annyit érdemes tudni, hogy a /dev/null minden állományt elnyel. (mielőtt SystemV és BSD faji vitát váltana ki: nem mindegyik rencerben létezik ez!) A /dev/zero a /dev/null testvére, de méltatlanul a háttérbe szorítva. Míg a tesó elnyel, ő a nulla forrás. Jó vigyázni azzal, aki felváltva használja a kettőt, mert hacker vagy idióta. Átlagember csak /dev/null-ban gondolkodik, köznyelvbe sem épült be. /dev/zero-ról olvasni rosszat jelent, rosszabb, mint /dev/null-ra küldeni bármit is, mivel itt már az előállított termék is a nagy semmi!
Galambos Gerzson Gergely

:)-ogtam rajta
Kerüljük a nyelvi slamposságot emiljeinkben is! Törekedjünk a helyes ragozásra, akkor is, ha valamin mosolygunk.
Blumi leveléből kopipésztelve

_ (alsó aláhúzás)
Minden újonc fejébe beleverik az öregek, hogy elektronikus levélben NEM szabad csupa nagybetűvel írni, mert kiabálásnak számít. Kiemelésre azonban szükség van, _erre_ találták ki az alsó aláhúzást. Nem üvöltözünk, mint a sakál, hanem nyomatékosítunk.

…különben lelőjük a kutyádat
Graffiti Pesten: Szavazz a liberálisokra, különben lelőjük a kutyádat. Azóta ez a fordulat a tömegkultúra szerves része lett. Egyelőre tartózkodunk attól, hogy reklámokban használjuk, bár csábító gondolat beborítania várost ilyen plakátokkal: Olvasd az iNteRNeTTót, különben lelőjük a kutyádat! (Internettót?
Nem, inkább olvasom az Indexet, még ha lelövitek a kutyámat, akkor is!!!!!!)
Mihályi István szíves zárójeles kiegészítésével

1.0-ás felhasználó
A kezdő felhasználó a programozó szemszögéből. Nem a programot, hanem a felhasználót kell csiszolni.

2-1-2-2-6-4-2
1998 márciusa... már rég nem bunkofon, tahofon, neked is van, nekem is van, becézzük. Telkó, mint a brifkó. Lassan már csak egyszerűen telefon, és a másiknak lesz jelzője: vezetékes telefon. Játsszunk a billenytűkkel, induló helyett dallamkód: 2-1-2-2-6-4-2 Pannon GSM, az élvonal.
SzaZo

32 bit
Elengedhetetlen egy operációs rendszer számára (még a vindóznak is), hogy harminckét bites legyen - sok jó baloldali kis helyen is elfér. Az igazi extra full 32 bit, grafikus júzerinterfész, meg minden (bár a Geos még 8 biten is jól elment!). Cybortech(DisPal)/Graffity szerint, sok harminckét bitet kell ennünk és mi is okosodunk.
Buttás Levente

404
Egy vállrándítással is elintézhetjük, szavakkal úgy mondanánk: nem találom. 404, URL not found, ezt írja ki a böngészo, amikor valamit elírunk, vagy a másik oldalon hiányzik egy oldal. A jobb kiadványok ilyenkor sem érik be egy szimpla 404-gyel (Hamster gyujteményét az érdekesebb hibaüzenetekrol megtalálhatjuk itt: http://www.internetto.hu/rosszcim), és mi is legyünk ennél igényesebbek.

42.
Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvében a végső válasz. Persze a végső kérdés nélkül. A köznapi életben válasz a hülye, fölösleges, triviális kérdésre, vagy ha nem tudjuk a választ.
Regős Szabolcs gyűjteményéből

9 mm-es
Konditermi fiúk szóhasználatában az ultima ratio: - Előveszem | pofájába nyomom | előrántom | ürítem a fejébe a 9 mm-est. - Tetszik érteni, itt pisztolyról van szó. Jellemezhetjük a 70-es IQ és a 42-es bicepszet is így.

A tápláléklánc csúcsán
Korunk hőse, a sokoldalúan művelt cyberpunk (lásd Bruce Sterling és William Gibson vonatkozó műveit) nem ebédelni indul, hanem elhelyezkedik a táplálkozási lánc csúcsán.
Egyenesen a BME R épület 203-as szobájából: pink@fsz.bme.hu

A viszontlátásra!
Haladó alkoholisták kedvenc koccintózsargonnnya. Pohár a kezedben, kéz nyújt, "Mireigyunk? - A viszontlátásra!", kocc, nagy levegő, feles le.
(u.i:nem mindig válik be...)
horn@minister.com

Adjunk a melónak !
Nagy elhatározással vágjunk bele a munkába. Kicsit olyan hangsúllyal, mintha annak a bizonyos gázban lapuló *dolognak* akarnánk adni. Mondjuk egy pofont.
Gwalker

Adjunk enni a ráknak
Gyújtsunk rá. Azaz ne gyújtsunk rá.
Kósa György

Agybadugós
A walkman fülhallgatók új generációját neveztük el így. Jó az, ha a zene nem a fülednél duruzsol, hanem az agyadban dübörög.
Gwalker

Agyra gyúr
Utcasarki, vagy éppen merdzsós izomgazdag, suhogótól trúkolor egyedekre (pitbull attached) alkalmazható kifejezés, különös tekintettel a mélyenszántó gondolatait sznobofonjába üvöltő hátrányos helyzetű (vagy utcai) klasszika-filológia szakosok egyre népesebb gárdájára. Ilyen az, amikor valaki váltig bizonyítani akarja a haveroknak az E=mc2 egyszerűségét, és alkalmazhatóságát a mindennapi életre, fejtegetéseiben viszont kizárólag kültelki frazeológiával él. Lásd: a lamer hangosan építi világképét
Buttás Levente wol@osiris.elte.hu

Ahoj poplacsek
A szomszéd népek kultúrájában járatosak szerint a Terminátor (Motoroví Modulovy, Elektromodulator dva) nevezetes búcsúja (hasta la vista baby) szlovákul így hangzik: ahoj poplacsek. Ebben a formájában ne számítsunk az eredeti változat vérfagyasztó hatására.
Soós Zoltán értékes kiegészítéseivel, Cserjés András pontosításával.

Aigólonork
Görög félisten? Fantazie játék főhőse? Nem, kronológia, visszefelé. Az interneten a legfrissebb infót szoktuk legfelülre kitenni, így aztán normális olvasás szerint visszafelé megyünk a kronológiában.
http://mobil.naplopok.hu/tarifatablazat.html

Akciónyugdíjas
Ideje engedi, ott van minden kilométerkőnél, véleménye van, harcol érte, terjeszti az igét, felháborodik, követel, fenyeget. Ne vegyük fel vele a harcot: az idő úgyis nekünk dolgozik.
Uj Péter szerzeménye

Akinek nincs esze, legyen notesze
Ezzel a rigmussal dorgálhatjuk feledékeny barátainkat.
by Gombóc

Aknakereső
Tiszteletlen kifejezés öreg nénik járókeretére.
origin: Scatman
moon

Alaphangon
A legolcsóbban, legkisebb kiépítésben, legegyszerűbben, stb. A százas penta alaphangon is 20 ruppó.
Major Csaba

Alkalmazásbarát felhasználó
Magától is rájön, hogy az egyetlen logikus lépés az alt-ctrl-f12. És nem zaklatja a fejlesztőket az ingyenes forródróton, hanem előveszi a kézikönyvet és kibányássza a megoldást.
Juhász Jenő

Allokál
Közös jószágból magáncélra kihasít. Tömött menzán megkérhetjük társunkat: - Allokálj két széket, amíg sorban állok. Alapszintű C ismeretek nélkül önállóan ne használjuk.
szaki@inf.bme.hu

Alt.binaries…
Alt.binaries.nagymellű: így húzhatunk obszcén párhuzamot az utcai bombázó és a kedvenc hírcsoportunkban látottak közé. Adam Gaffin, a Nagy Internet kalaúz mindenkinek című magyarul is kiadott művében azt írja az alt-tal kezdődő hírcsoportokról, hogy "vitatható vagy szokatlan témák, nem minden szolgáltatónál található meg". Hát ezért megyünk ahhoz a szolgáltatóhoz, ahol megtalálható.

Általában / konkrétan
Nem általában értek az Acceshez, hanem konkrétan. A profi nem szitkozódik, nem őrjöng, ha a mazsola csak annyit tud, hogy a számítógép előtt ült, amikor a baj megtörtént, pontosítást kér, és cselexik.
Szemők Árpád kért így pontosítást, amikor a zsargongyűjtemény tech problémáit osztottam meg vele

AltaVista!
Emil zárszava Arnold után szabadon. Nem egy ahoj poplacsek, viszont a sziánál jobb.
Gülü gabor.gyori@bbraun.com

Alt-Ctrl-Del
A szentháromság. Kezdő felhasználók (lásd 1.0-ás felhasználó) első reakciója: - Kontrol... alt... eszkép... na menj a francba…

Amerikaiakok
(Sok amerikai) Ha ragozásra adjuk a fejünket, feleljünk meg a kényesebb elvárásoknak: ami sok, az sok.

Amortizálódik
Ne amortizáld magad, így csillapíthatjuk barátaink felesleges indulatait. Az egészséges életmód előnyeinek részletes ismertetése helyett, barátunk cigarettásdobozára bökve jegyezzük meg: - Amortizálod magad. Torschluss pánikban szenvedő hölgyismerősünkre csak a háta mögött tegyünk ilyen megjegyzést.

Ampulla
A tartalmas esti szórakozás kelléke. Végy két kis Fantát és egy üveg Kalinka-vodkát. Idd le az egyik Fanta tetejét, tölts a helyére vodkát, a többi utána már könnyen megy. A belülről megerősített fantás üveget hívják amullának.

Analóg
Vacak, ócska, kutyaütő. A digitális forradalmár megvonja a vállát, és szikáran minősít: analóg. Szakértők között élhetünk a relés, relés agyú kifejezéssel is. Nem egyszerűen ciki, hanem reménytelenül ciki.

Antiparitás
A túlképzett user ellen hatásos, ha beépítjük egy magyarázatba, éreztetve azt, hogy még mindig előtte járunk egy lépessel:
"Nem megy a géped? Biztos antiparitásos egy bit!"
mf Galambos Gerzson Gergely

Anyatank
Nagydarab tenyeres-talpas nőszemély. Sohasem szabad kövér nőkre használni, a földanya típust jellemezzük vele.
gwalker

Ár/teljesítmény arány
Ha berúgni készülünk, akkor nem árt megvizsgálni a segédanyag ár/teljesítmény arányát. A vodka nyilván sokkal hatékonyabb mint a sör.

Arasz
Az ALT és az F4 billentyűk távolsága.
presented by: Bernie
bernie_papa@hotmail.com

Araszol
A csúcsforgalomra, hivatali sorban állásra szolgáló kifejezéseink meglepően alkalmasak arra, hogy az Internet adatforgalmának sebességét minősítsük, persze olyankor, amikor notwork vagy datanyet. Például: ez a kép végre átaraszolt. De mielőtt elmélyednénk abban, hogy milyen mérhetetlenül lassú is az Internet, idézzük, hogyan írta le nemzedékek bibliájában, a Siccben 1935 körül Grätzer József eszperente nyelven a rádiót: "szerkezet, melyen lesed, lesz-e zene. Ehelyett nyekereg."

Arc
A médiavilágban arc, művész értelmiségi körökben fej, műszakiaknak ember, szigorúan névelő nélkül (ember mondja, hogy...). Negyven körüli nők leginkább pasinak mondják, régebben volt tag, ipse, fazon, muki. Ha még magasan is hordja az orrát, akkor nagyarc. Igen, róla van szó, a Másikról.

Arccal a pénztár felé!
A lelkes profik jelszava. (Ezredvégi ifjoncoknak: a második világháború után Gerő "Hídverő" Ernő kommunista politikus adta ki az Arccal a vasút felé jelszót az akkori ifjoncoknak. Lett is vasút építve szerteszét.) Azért ne adjuk fel a reményt, talán mégis lehet fábol vaskarikát, lelkes emberből profit, profiból lelkes embert varázsolni.

Árnyékra vetődik
Ezt teszi az sofőr bácsi, amikor az út szélén álló
fehér Lada láttán őrülten belelép a fékbe, és az nem trafipax.
Veszelovszki Zsolt pofonja a Zsargonnak

Árverezés
Egy átlagosan fejlett pincéragy arra alkalmas, hogy megjegyezze, hogy milyen ételt rendeltünk az asztalnál, de azt már nem fér bele, hogy kihez melyik étel tartozik. Ilyenkor kezd árverésbe: kinek adhatom a sztrapacskát?

Asztakurta!
Spanyolos hangzása miatt alkalmas nagy érzelmek kifejezésére. Első alkalommal hangsúlyozzuk a második t-t.
Suc (devpoint@usa.net)

Átácsol
(Attachment) A kultúrált levelező jó iparoshoz méltóan átácsolja villanypostáján a címzetthez a levél mellé küldött .doc-ot, pikáns .gif-et, amije van. Az így átácsolt mestermű az ácsolmány. A népszerű kifejezés olyannyira elterjedt számítógépes körökben, hogy használatát az angolszász világ is átvette, némi ortográfiai változtatással.
Sajó György (sajo@dorit.ihi.ku.dk)

Atom
Mint atom, mindig névelő nélkül. Lehetne nagyon, de az kevésbé nukleáris.

Atompuki
Csecsemőfing, amiről nem lehet nem tudomást venni: akkorát szól, mint egy atombomba. Igei alakjai: atompukizik, atompukkant.
jozsefke@interware.hu

Áttüsszent néhány bitet
Hapci. Már át is ment: váljék egészségedre!

Autópatika
Szentendre és Pest között kötelezően így hívják az autójavítókat, a patikákat viszont átnevezték egészségtárra. A hetedik kerületi Nefelejts utcában az asztalos műhelye felett viszont ez áll: Ajtópatika.

Az egy dolog
Térjünk ki az egyenes válasz elől úgy, ahogy mások is szokták: - Az egy dolog. - Ezzel senkit nem lepünk meg, viszont nem is kellett nyilvánosan tízig számolnunk. A további időnyerés érdekében próbálkozhatunk: az egy dolog, vagy megy valahová. Ismeretes még a hogyan mondjam formulát is.

Az is teljesítmény, hogy ébren vagyok
Még a legnagyobb nevettetőkkel is előfordul, hogy a viccük mellétrafál. Ilyen helyzetben is őrizzük meg hidegvérünket, hivatkozzunk az elfogyasztott gin-tonic mennyiségére, és említsük meg huncut mosollyal: - Az is teljesítmény, hogy ébren vagyok.
Felkai Tamás gyűjteménye

Az ő fejével
Megpróbáltam az ő fejével gondolkodni, de nem jutott eszembe semmi.
Fülöp Tamás (ftamas@mail.datanet.hu)

Azóta szegény Zeusz ha nagyon magasra nyúl,akkor esetleg elérheti pecabottal a tökeit.
Magasan hordja az orrát. (Így van ez Koszovóban.)
Dr. Máriás Béla bosszankodása

B+
Baum, mondtuk a katonaságnál, mert ott még ez is hosszúnak tűnt. Abban az időben azt hittük, hogy értelmiségi létünk kulcsszavát tovább nem lehet tömöríteni. Az e-mail azonban kitermelte az új megoldást. Hozzáfűzhetjük: - De ezt ma már mondtam. - Minősített esete a b++

Babakochi
Fiatal anyáknak való játék. Tologatni kell és a benne lévő interaktiv elemet feltölteni tejjel, különben van nyivákolva.
horn@minister.com

Baki
A lónak négy lába van, mégis megbotlik. Ez a szó maga baki, hiszen úgy kell ejtenünk, hogy az a és a k között legalább egy sz betűnek helyet hagyjunk, sőt, még egyértelműbb, ha az sz után egy d-nyi levegőt is engedünk. Bakikáim.
Judge szótárából

Balgomb
Megnyomkodja a balgombot: tamagoccsin nevelkedettek kifejezése szeretetteljes akciókra... ;)
Bozse Moly

Ballisztikus
Átmegy ballisztikusba, nagyon állat. Beborul. Atom. Bika. Súlyos. Juj, nagyon durva.

Baltazár
Az autók kormányát rögzítő balta alakú zár beceneve.
Mlaca szókészletéből

Banyek
A b+ szóbeli változata, nem könnyen kezelhető problémák esetében. Ha a probléma nehezebben kezelhető, akkor mondhatunk bammeget is, de jobb, ha olyankor inkább nem káromkodunk, hanem a problémát kezeljük.

Be a szervezetbe
Elsőre gondolhatnánk agitációs plakát szövegének is, azonban ha poharunkat emelve mondjuk, a felkiáltás politikai éle huncut gellert kap.

BeAdult
Kezdő júzer adult siteokra gerjed. A többség később kiadul.
Jazzy

Beaggódik
Winnetou-nak szeme sem rebben, érzelmeit nem mutatja. Ám a rideg külső mögött érző lélek rejtőzik. Amikor meglátja a az irokézek kínzócölöpét, és csak beaggódik
Csendes Ijon szótárából

Bealakít
Széles társaság elôtt odakozmál, felsül, leég.
Suc (devpoint@usa.net)

Beáll, mint a gerely!
Irodalmiasabban így mondanánk: lecövekel. De ebben talán mégsincs benne az agyeldobás és a lepetézés jelentésvilága.
Angelday meglepetése

Bearjollak
Régiesen összecsomagollak, mire megmozdulsz, háromszor is. Ma már egyszerűen bearjollak, vagy bezippellek. Enyhe, inkább játékos fenyegetés.
Dönci

Bebillent egy flag-et
Megváltoztat egy értéket. Más változatban a bebillen olyasmit jelent, mint a bepöccen, de durvább.

Bebútol
A bútolás (boot) biokémiai folyamat, amely akkor játszódik le, amikor agyunk az alvás állapotából átkerül az ébrenlét állapotába, vagyis a működtető szoftver betöltődik a memóriába. A folyamat időtartama egyénenként változik (néhány pillanattól egészen hosszú negyedórákig), ezért katalizátorok (feketekávé) alkalmazása, igen elterjedt gyakorlat. Alkalmazhatjuk, ha vendéglátónk hajnalban bedagadt szemekkel, pizsamában nyit ajtót: - Na mi van, bebútoltál már?
Harmati István gyűjteményéből

Becsirkézik
Evezôtúrán hallottam, angol eredetu. "Chicken out" = betojik, visszaretten valamitôl, az igekötôt meg szépen magyarítjuk. Legkorábbi elôfordulását az 1986-os Hegylakó c. film szinkronjához tudom kötni: ebben mondja a fôgonosz Kurgan, miközben az öreg anyókát annak kocsijában vezetve ijesztgeti, hogy "Játszottál már csirkéset?" (Have you ever played Chicken?)
(A Chicken bátorságtesztelô játék, magyar fordítása "gyáva nyúl" lehetne. Két - jól bekokszolt - versenyzô száguld egymással szembe teljes gázzal, és amelyikükben elôbb felébred az egészséges élni akarás, és félrerántja a kormányt, az a vesztes, a gyáva nyúl, vagy - ha úgy tetszik - a csirke.)
Verók István
vi@inf.bme.hu

Beég
Európába menetelő hazánk lakosainak nem leszakad, hanem beszakad a pofája, nem leégünk, hanem beégünk. Aki látott öt éves beégett monitort, az tudja, miről van szó.

Beég
Régi megfigyelés szerint a kutyatulajdonosok idővel kedvenceikhez hasonulnak. A legújabb kutatások szerint, ha hosszabb időt töltünk számítógép előtt, akkor átvehetjük annak jellemzőit. Például a számítógépünk monitorja beég, és adott esetben a cyberpunk arca is beég, ahelyett, hogy leégne a pofájáról a bor.
Keki észrevétele alapján

Beépítem az arcomba
Táplálkozás. A bejuttatott táplálék a test (arc) épülését szolgálja. Folyománya a "nagyarcú" kifejezés. Ő az aki már sokat beépített az arcába ami ettől megnőtt és erre büszke.
cmorva@synergon.hu

Begubózik
Ismerősünk szeme beszélgetés közben a monitorra ragad, és csak a drámai fordulatnál méltat bennünket futó pillantásokra, mert begubózott a számítógépbe.

Begyűri a kispárnát
A lovak közé hajítja a gyeplőt-re hajaz, vagyis csináljatok, amit akartok, begyűröm a kispárnát (a fejem alá) és hunyok egyet.
Málna bácsi

Behányt
Nem müxik, fejre állt, behalt, kész. Nem ízléses kifejezés, azonban a nyelvnek a gusztustalan dolgokat is le kell írnia. Márpedig ha valami behányt, az tud undorító lenni.

Bejelentkezik
Néhány napos gyermekünkről még iróniával nyilatkozunk, pelenkák már vannak, de még nem szoktunk hozzá a mindennapi verklihez. Ha a gyerek keveset bömbölt az éjjel, jelentsük másnap diadalmasan: - Csak egyszer jelentkezett be az éjszaka!

Bejött neki
Ha ártatlan tréfánkon kis társaságunk egyik tagja még a többieknél is tovább kuncog, jegyezzük meg hamiskás mosollyal: - Bejött neki. Olyan, mint az izé, de kevésbé univerzális. Ha valaki berúgott, az alkohol bejött neki.

Béka
Zöld békuci, orrodban honos, kellemetlen. Kipiszkálod, eldobod, lesz másik. Aki másra nem tud felvágni, az így villog: "nézd anyu, milyen szépet fújtam neked!"
senki_alfonz@hotmail.com

Bekanalazott
A népi megfigyelés szerint azt, aki sokat keveri a szart, berántja a kanál.
cactus@alarmix.net

Bekapdoválták az óberhére
Régen is volt zsargon, csak jassznyelvnek hívták. Ez itt több, mint ötven éves angyalföldi szleng, jelentése: bevitték a rendőrségre (csendőrségre?).
Papp Tibor szíves közlése

Bekarmolva
Ez van, ha az ember tett az arcába néhány sört. Irodalmi párbeszédben: felöntött a garatra.

Béla
Általános alany, ha nem tudjuk az alany keresztnevét: vezetéknév.*, vagy ha becsmérlő utalást akarunk tenni az illető szellemi képességeire. Aki Béla, az méla. Használatos a Bélus is. Régen a kétforintost hívták bélásnak, ma viszont a százforintosnak van ilyen széles körben elterjedt neve (horngyula, mert kicsi és kétszínű, haha), ebből is látszik az infláció mértéke, amit a sok közgazdász Béla hozott össze. Bizonyos neveknél (Bartók, Ernyei) túl jól passzol, ilyenkor bevethetjük a Lajos nevet. Újszülötteket megnevettethetünk azzal, hogy a legritkább női név (négy betű, b-vel kezdődik) a Béla. A nőnemű bélát régen Gizinek és Mancinak hívták, ma már nem foglalkozunk a nőkkel.

Belefigyel
Belelógatja a fülét. - Gyerekek, a múltkor milyen sztoriba figyeltem bele a buszon! - Ezután az eset részletezése következik.

Beloggol
Kezdetben a hálózatba való belépést jelentette, tágabb értelemben az elfoglal szinonimája. Rátelepszünk a környék egyetlen printerére, és így fogadjuk az utánunk érkezőket: - Bocs, én már beloggoltam.

Bélsál
Mostanában divatos női sálak erősen emlékeztetnek mind színükben mind állagukban egy frissen előteremtett csirkebélhez, a szóösszetétel hangvilága rögtön a véleményünket is érzékelteti az újabb divatokról.
Gwalker

Bepuszil
Rövid, tömör és korrekt megfelelője a "most ezt gyorsan, ám nagy élvezettel elfogyasztom, és már megyek is" gyorsétkezdei közhelynek. Helyettesíthetjük kissé elegánsabb megfogalmazással, miszerint: - Ezt most beépítem az arcomba.
Buttás Levente, wol@osiris.elte.hu

Berugja az árokba
Ha már semmit nem tud kezdeni a kétségbeesett vezető a lerohadt verdával, berúgja az árokba, hadd egye a fene ebek harmincadján. Lefagyizott gépünk könnyen juthat erre a sorsra.
Málna bácsi

Beszorultunk, zátonyra
igen, igen, nagyban szörfölünk a weben, majd egyszercsak hopp, sávszélesség elfogy, és mi egyszerűen csak ...
Suc (devpoint@usa.net)

Béta változat
Éretlen. Például a paradicsom béta változata zöld és savanya. A béta változatot többnyire tesztelni sem érdemes. Filozófusok úgy tudják, hogy a jelen a jövő béta változata.

Betemetlek pénzzel!
Megveszlek kilóra. Ne magyarázz apa, betemetlek pénzzel. Ez az a pont, ahol még fizikai sérelmek nélkül feladhatjuk álláspontunkat.
A 8. kerületi zsargonból P. adta át az örökkévalóságnak.

Betonított munkás
1. Örökös szocreál szobrászati remek, mely cement, homok és némi sóder - ez a mű leleplezésénél elhangzó ünnepi beszédekben is jelentős szerepet játszott - keverékéből. 2. Segédmunkás rossz időben, rossz helyen állt az alapbeton öntésénél. A vállalat a saját halottjának tekinti, temetéséről ily módon még halála előtt gondoskodott.
Sehonnai Bitang Ember

Bezebbent
Munkatársainknak adhatunk feladatokat, az eredmény úgy lesz tökéletes, ha fel- vagy beizzítjuk, vagy szükség esetén bezebbentjük őket.
Judge szava

Bezúz
Nagyobb kárt okoz, mintha behúzna. Bemos.

Bicós
Izmos, combos. Bicós egy program, mondhatjuk, amikor előkerül a dobozból 40 lemez. Ha környezetünk már megszokta ezt a kifejezést, akkor fordíthatunk az értelmén: Bicós a hálózat, azaz tüdő, haldoklik.
Szabó Zsolt,
jzp2115@stud.u-szeged.hu

Bicsibocsanat
Azoknak, akik begyakorolták a köszikét és az okszit, illik továbblépniük... Az idők változását mi sem mutatja jobban, hogy húsz évvel ezelőtt az járta, hogy Ricse-Ricse-Beatricse. Ismert még a bocsesz és a még riasztóbb bocsköszi kifejezés is.
Craft bátyó gyűjteményéből (craft@bcrs.fido.hu)

Bikkant
főleg focizás közben használatos, ha valaki nagyot rúg a labdába, úgy mondjuk, belebikkantott. A szó etimológiai gyökerei a belebikázik kifejezésünkre vezethetőek vissza.

Biopon-TV
A Stahl Juditos-Szerencsekerekes kettes tévécsatorna. Az MTM 2-es. A rendes kettes. A színes kettes. A nem-közszolgálati kettes. Idétlen körülírásokkal lehet kísérletezni, de a legjobb megoldás a Biopon-tévé. Csodáljuk meg a képernyő jobb felső sarkában időző logót! Nevezhetjük csigaTV-nek is.
UP szerzeménye

Birkóznak
Válasz a régen várt erotikus film legforróbb jeleneténél betoppanó ötéves kislányod kérdő mondatára, miszerint: "Apúú, mit csinál a néni meg a bácsi a tévében?" A modern időkre való tekintettel a kérdés elhangozhat még "két néni" illetve "két bácsi" opcióval is.
Sehonnai Bitang Ember

Birodalmi lépegető
Járókeret. A mögötte lassan tipegő idős, ráncos nénit lehet Yodának becézni. (L. még: aknakereső)
dtanacs@mail.externet.hu

Bites
A 60-as évekből nyakunkon maradt bitvadász.
Tony

Bitkolbász
A Norton | Volkov | Star Commander fájlmásolást jelző ablaka mutatja, hogy hol tart a folyamat térben, időben. Kulináris indíttatású bitbuherátorok ezt nevezik bitkolbásznak. Nagy az állomány esetén nyugodtan summázhatjuk a gámákat másoló lámuló (sic) skacoknak: - Lassan kúszik a bitkolbász, hozhattok még kólát.

Bláz
Csak cigi, lazabláz, szívás. Orális örömök. A Windows95 installálás vagy vírus is ezt teteti velünk. Kiszopjuk, ráfaragunk, szívunk, mint az ipari porszívó, vagy a 8 hengeres Vmotor. Elszállt amerikai regény magyar fordítójának ajánlott panel: ledér hölgy kínálja bájait, viszont a főszereplő térdelős oboaszólót szeretne, és megszólal érces, lezser hangon: - Semmi extra, bébi, csak cigi! csak egy laza bláz!
G.O.Y. 893

blink szótár
<Muybridge> mi az a blink szotar?
<xBr> huhhh
<xBr> na az tipikus linux jatek
<leto> hmm
<Muybridge> ?
<leto> lenyegeben letolt teljesen random modon kepeket a webrol es berakja hatternek
<xBr> a X-window -ra pakol a netrol veletlen (szerintunk sors) szeruen kepeket
<leto> roppant mokas es addiktiv :)
<Muybridge> sors :))))
<xBr> igen neha megdobbentoeket produkal
<Muybridge> ?
<leto> bizony
<xBr> pl. olyan kepet kapsz amirol eppen beszelsz
<xBr> vagy amilyen kedved van
<leto> Muybridge: amint latod, eros tudatmodosito hatasa is van :))
<xBr> szoval ez a blink fog egy szotarat
<xBr> pl. a Webstert
<leto> csomoszor az ivannal meg nalam is hasonlo temaju kep van kint egyszerre
<leto> pl ha nala egy madar akkor nalam tutira egy repulogep vagy hasonlo
<xBr> kivalaszt ket szot random
<xBr> feldobja az altavistanak
<xBr> kap ra urleket
<xBr> valaszt egyet
<xBr> lehivja
<xBr> keres benne jpg-t
<xBr> es ha tetszenek a meretei kirakja tapetanak
<xBr> es ezt nyomja folyamatosan
<Muybridge> uhh.
<xBr> kemeny

Bocidzsoki
Nagydarab, málészájú gecimókus. Jellegzetes külsődleges jegyei közé tartozik a hangsúlyos nyakizom és a kézbefon. A mackóalsó gyakran suhog.
tenkil-kukac-pmail.deb.matav.hu

Bojtárkodik
Negyven feletti bácsik körében népszerű kifejezés: az első munkahelyet illetjük vele. - A hetvenes évek elején bíróságon bojtárkodtam, - és az nem hallja ki ebből a megértő önszeretet, aki süket.

Boldog ujpétert kívánok
Uj Péter újévi üdvözlete. Amilyen gyenge lábon áll manapság a szerzői jog, alkalmazhatjuk a saját nevünket behelyettesítve is, de csak szerencséseknek jön ki ilyen pontosan a szótagszám.

Bonzsur
A szilvalé rongyő utáni következő logikus lépés. Még szerencse, hogy a franciák szemében mi magyarok még szálka sem vagyunk, így tuskóskodhatunk bátran szent nyelvükkel.
a hix.mobil listán olvastuk

Borzol
Browse, magyarul legelészik, barangol, böngészik, hálózik, szörföl. A borzol mégis a legkedvesebb, szinte látjuk, ahogy puhán suhanva felborzoljuk az információtengert.
fejoe@mail.bbrt.hu

Bountizás
Alkoss valami szépet! esetleg Sok sikert! felkikáltásokkal biztathatjuk reggel a vécére kitámolygó szobatársunkat...

Bőrgarnitúra
Lányok-asszonyok szájából ellesett kifejezés a nehézsúlyú kubai boszkoló boxoló bokszoló óriásra: úgy néz ki ez mint egy bőrgarnitúra.
bodo@cyberius.hu

Bringa
A fejlődéssel lépést tartani akaró ma már kerüli a plebejus "csaj" kifejezést, a "bigé"-re tán már nem is emlékszik (erős '80-as évek szag!)
Ezzel szemben: bringa. De jó kis bringa! Hú de meghajtanám azt a bringát!

Brizáns
Mmmm, ez igazán jó szó. Senki nem érti, állítólag olyasmit jelent, mint a pikáns, de annál azért brizánsabb. Brizáns... ropogtassuk meg azt az r-betűt.
Rényi András szava

Brummogó
A kicsi fekete brummogó már nem számítógép, még nem ember - hűséges társad a lét elviselhetetlen könnyűségében. Testedre függesztheted, ha nem foglalkozol vele, bársonyos brummogással biztat: birizgáld. Kicsi fekete brummogónak nevezünk mindent, amin legalább három, legfeljebb száz gomb van, szeme a képernyő, nem lát vele, hanem láttat. A brumszter elektronikus póráz, mely a technikai civilizációhoz köt, de te azért használod, hogy üzletfeleid irigységében sütkérezhess.

Budi Rudi
WC fertőtlenítő, illatosító (kék színű) rúd.
stt@freemail.c3.hu

Bugzik
Rafinált darab. A működik-müxik példájára készült a bug (bogár, vagyis hiba) szóból. Ejtsük így: bagzik. Ugye, a nyulak szoktak bagzani. Így viszont olyan, mintha így fogalmaznánk: b*szik működni. Ilyet nem mondunk, csak annyit: bugzik.

Buherál
Pontosítsuk azt, hogy az Izé izéli az izét ezzel a fordulattal: Gipsz Jakab megbuherálta a kütyüt. Gipsz Jakab annyira közismert, hogy jó eséllyel indulhatna a választásokon.
Lendvai Dávid és PinkPanther ötletéből

Buherátor
Körül is lehet írni, de van rá angol szó: hacker. (Valószínuleg Ed Post "Az igazi programozó nem Pascalban dolgozik" című zseniális cikkének zseniális magyar fordításában bukkant fel először.)

Bulizós-zúzós
Bulizós-zúzós
Uj Péter megfejtése

Bumáska
Igazolás, engedély, bizonylat, stb. - Azért nem voltam hétfőn, mert szörtyögni voltam, és erről (pecsétes) bumáskám is van. - Persze jobb, ha dokumentet is fel tudunk mutatni
Monkawa

Bunda
Nagy baj, ha odáig süllyedünk, hogy mobil telefonunkra tokot húzunk, de legalább nevezzük ezt a műanyag vackot bundának. Helyrehozhatatlan történelmi mulasztás, hogy annó a Szokol rádió emlékezetes tokját nem bundának hívtuk.

Burrito!
Csakis akkor, ha valami istentelenul igennagyonrulez. Hatásos a "buhero ganja taccoz" szövegkörnyezetben.
Craft köhögése

Buszmegállomás
Az a finom átmenet az útszéli buszmegálló és a kisvárosi buszpályaudvar között.
autszajder@hotmail.com

Büfög
Tekintsük jó jelnek, ha a szakember kipillant a romhalmazból, amiben nemrég még a számítógépünket tiszteltük, és megállapítja: - Büfög a rendszer.

Bűvésztányér
Pörögjél (pestiesen esetleg peregjél), mint a bűvésztányér. Igyál meg két doboz betiltott Red Bullt, nézz bele a stroboszkópba, és a végén a bűvésztányér próbál majd úgy pörögni, ahogy neked megy.
szaboviki@egon.gyaloglo.hu

CC-zd el!
A vidám cöccögés az angol carbon copy, vagyis az indigó rövidítése. Ha arra szólítanak fel bennünket, hogy cc-zzük el levelünket valakinek, akkor arról van szó, hogy ennek a harmadiknak is kell másolatot kapnia. Még véletlenül se mondjuk másolatnak, azt bárki megértené.

Censored
Akit száműznek az információparadicsomból, az a censoredbe jut. Ott beteljesedik rajta a legnagyobb büntetés: tudatlan lesz. Csak végső esetben zavarjuk el felebarátainkat a censoredbe.
CyD [%] szava

CGI Joe
A nagyerejű webprogramozó hivatja így magát az ismerőseivel.
webiroda@usa.net

Cicaliba
Kellemes hangulatú szó, finoman pejoratív, kedvesünket csak veszekedés közben illessük vele.
ifj. Kovács Béla

Cikázik
Cikázik a városban, cikázik a szekrények között. Akinek nincs ideje, és megteheti, hogy gyors legyen, az cikázik.

Cipóra nyesem a szádat!
Agresszív fenyegetés, olyan gyermek ellen, akinek volt hátrakötve a sarka, megtanult kesztyűbe dudálni, térdepelt kukoricán, viszont halvány fogalma sincs arról, mit jelenthet, ha cipóra nyesik a szájukat. Nekem sincs, meg is ijedek tőle.
csibifer@ursus.bke.hu

Cirilizáció
Bolgár zsargon, egyenesen Szófiából érkezett: a klaviatúrát programoztatni úgy, hogy ciril betűket írjon es olvasson. (Cirilizált bolgári társadalom.)
Stefka Hrusanova
Bulgarian Academy of Sciences
Central Library
Reference Department
1040 Sofia
15 noemvri u. 1
Bulgaria

C-kategória
Persze nem a jogosítványról, hanem a cigányokról van szó. Gratulálunk, végre valami kis nyelvi lelemény a cigányozók oldalán is!

Combos
Erős, kemény, durva (angolosan: dörv), kegyetlen. Női combot értünk alatta. A női combra, különösen ha combos, kiválóan illik még a parizerlábú kifejezés.

Connection Refused
Sikertelen kapcsolatteremtés. Barátunk a monitort bámulja és ujjai lendületesen dobolnak a billentyűkön. Előbb csak felemeljük a hangunkat, agyunkba bevillan a felirat, trying user#1. A válasz ott villog a tag szemében: Connection Refused
Balogh Attila gyujtése alapján

Crack
Törés. Amikor jólelkű kóderek megszabadítják a szoftvert a másolásvédelemtől (cd-ellenőrzéstől, regisztrációs szám kérdezgetéstől stb). Merthogy minek az, meg csak a gond van vele. Bill Gates nem szereti, de nekünk azért yo.
Buttás Levente
wol@osiris.elte.hu

Crossmedia promotion
Információ-barter. Én hirdetlek téged, te hirdetsz engem. A mérleg rendre olyan, mint amikor két döglött kutyát cserélünk egy kóbor macskára. Ne engedjünk a csábításnak, naponta legfeljebb kétszer-háromszor mondjuk, lehetőség szerint oxfordi ösztöndíj-éveket sejtető kiejtéssel.

Crossmedia promotion
Információ-barter. Én hirdetlek téged, te hirdetsz engem. A mérleg rendre olyan, mint amikor két döglött kutyát cserélnek egy kóbor macskára. Ne engedjünk a csábításnak, naponta legfeljebb kétszer-háromszor ismételgessük, lehetőség szerint oxfordi ösztöndíj-éveket sejtető kiejtéssel.

Ctrl-Alt-Reset
Ha a Ctrl-Alt-Del se müxik, keyboard fagyás okán, akkor ez a végső megoldás. Bájos mozdulat, egy kézzel ket gomb a billentyűn, a másik kéz tétován megindul a gép felé.
kerdojel

Cuccos
Talányos szavaink egyike. A mondat tartalmától függően jelentheti azt, hogy rulez, cool vagy esetleg hot, de arra is mondhatjuk, ha "ritka pocsék" vagyis suxx.
Szalai László Dániel zsargontárából

Cukornád?
Hölgyismerősünk cselekvési szándékára való rákérdezés, amely nagy édességtartalmú étel elfogyasztására vagy más orális élvezetekre irányul. Hasonlóan az "akarnád?" kérdéshez. A pozitív válasz rá: "cukornám"

Cybersuhanc
Ezzel az összetétellel levelezőtársunkban könnyen kelthetjük azt a képzetet, hogy büdös a szánk, lúdtalpasak vagyunk, és egy felhergelt portás toleranciájával rendelkezünk

Csak az íze kedvéért
Nem ám azért, még kevésbé valamiért, hanem csak az íze kedvéért. Nem azért iszunk, mert jól esik, vagy szomjasak vagyunk, hanem az íze kedvéért. Kultúrember nem pénzért dolgozik, hanem csak az íze kedvéért.

Csapjunk a lovak alá!
Nem kell falusi gyereknek lennünk ahhoz, hogy megértsük, ilyenkor gyors vágtára számíthatunk. A tájékozatlanabbak még mindig a lóerők közé csapnak. Aládrúgok, ha nem jössz ide! - csalogatta a szkafanderes békásmegyeri apuka mintegy 3 éves kislányát: ne kövessük a példáját.
Gandalf (Dublin)

Cserben hagyott a szenilitásom
Prof. Dr. Horváth Iván öniróniája ("cserben hagyott a szenilitásom, véletlenül eszembe jutott...")

Cseszlovák
Régi idők lenyomata. Még nem nyugati, már nem keleti. Középminőségű áruk fóruma. Új, csillogó szerelékeit mutogató harcos mosolyfagyasztására. - Klassz csukád van! Cseszlovák?
Btomi gyűjtötte a Miskolc környéki sziklamászó szabadcsapatoktól

Csiga
@ jel az emilben. Kevésbé elegánsan: kukac, vagy közönségesen hülye a, műegyetemista körökben kacsma. A betiltott vörös csillag után a haladás új szimbóluma. Ahol a betűt látunk, cseréljük reflexszerűen kukacra: CyberC@fe, altern@tív, stb. Telefonban ne mondjuk kukacnak, bejglinek, mert viccnek gondolják, hanem angolosan at-nak, ahogy azt New Yorkban ejtenék, és közben lelki szemeinkkel lássuk: csig@. Mac-es környezetben lehet alma is. (Naponta egy alma az orvost távol tartja.)

Csikorog
Na min csikorogsz??? Min gondolkozol ennyit? Velős utalás a hiányosan kent mechanikus agyra.

Csilingelős-mosolygós-halálfejes
A képernyő átmegy kínaiba. Bináris fájlok megjelölése olyan lammák számára, akik ismerik a DOS type parancsát. Mielőtt ezt a kifejezést felszabadultan használnák, el kell magyaráznunk, hogy nem minden vírus, ami csilingel, mosolyog és halálfeje van.
Császár Péter küldeménye

Csillagvadász
Azok a fegyveresek (lehet rendőr, katona, egyiket se szeresd!), akik _mindenáron_ szeretnének feljebb kerülni.
Horváth Gábor

Csipegetés-villázás
Fesztiválokon, rockkoncerteken megfigyelhető mozdulatsor, amelynek előadói a 80-as évekből ittfelejtkezett farmerdzsekis, kopaszodó-hosszúhajú rockerfigurák. A csipegetés a régi, kemény headbangeléseknek, míg a villázás a rendszerint V betűt formázó kéz heves mozgásának a mai megfelelője. Tiszteljük a kort és a tapasztalatot, a jelenség észlelése esetén ne kezdjünk hangos röhögésbe és vegyünk vissza a pogószerű mozgásunkból is.
ljanko@economics.econ.unideb.hu

Csirke
Politikailag inkorrekt kifejezés fiatal nőkre. Az idősebb hölgyeket apáink tyúknak nevezték. Ha valaki megsértődne, védekezésül hozzáfűzhetjük: - Azért mert nem vagyok feminista, még szeretem a nőket. - Szinonimája a csibe, ami puhább.

Csobban
Megmártózik, átvitt értelemben ellátogat, körülszimatol, bepillant. Javasoljuk még átvittebb használatát: csobban az információtengerben: internetezik. Más értelemben: rádöbben, meglepődik.

Csoda
Mindenféle program lehet csoda, akár mi hegesztettük, akár csak használjuk. Éppenséggel hardverre is alkalmazható, a lényeg a lekicsinylő felhang: No és hány megán ketyeg ez a csoda?"
Gagától

Csorda
Nem kell megátalkodott individualistának lennünk ahhoz, hogy a hajnali szmogban viszolyogjunk a buszra váró, prüszkölő, ásítozó csordától. Ha kedves az életünk, ne a csorda közepén jelentsük ki.

Csóva
Országúti csóva, olyan csávó, aki nagyon gyorsan hajt.

Csörgedezik
A környezettel folytatott kommunikációd alapja az e-mail, ezért megengedheted magadnak, hogy lazán kezeld a telefonokat. Ha megszólal, legyints: - Hadd csörgedezzen.

Csumi gizma
Az istenadta nép ezzel gázol a természet mocskába, legalább a lába nem lesz olyan.
Monostori Krisztián küldeménye

Dallaszozás
Népszerű játék, egyszerű szabályokkal. A kis társaság leül a tv elé, és amikor a Dallasban isznak, akkor mindenki hörpöl. Sör, vodka, bor, szabadon keverhető.
Moon ötlete alapján

De már nem
Hmm. Hogy mit is jelent? Azt hiszem, megvan, IGEN! ...de már nem. Számtalan esetben kiválóan alkalmazható, - még ha az aktuális témához nincs is köze - jelentősége jó ízlésünket, humorunkat, műveltségünket villantja fel. Hajdanán jómagam is gyakorta éltem vele, de már nem.
Bóna Péter

Deathmatch
Avagy deszmeccs az oskolába megy. Duke Nukem 3D-s, Doomos éjszakáktól terhes vizsgaidőszakban terjedő közhasznú (már aki megérti, ugye) kifejezés. Ha vizsgáink időbeosztása felől érdeklődnek, elhaló hangon hörögjük: - Jövő pénteken DeathMatch-em lesz osztályozáselméletből...
Buttás Levente

Debuggol
Debuggolja a túros palacsintát, kigyűjti a mazsolaszemeket. Pejoratív: a mazsolagyűjtés oka nem a mazsola nemszeretetében rejlik. Pozitív debuggolásra példa a túrós táska, ahol a mazsolára - lévén ott szűk erőforrás- vadászni kell.

Deguberál
A debug parancs rendszeresen elgépelt változatából származik. A programozó deguberálás alatt degubbert használ. Jól kifejezi, hogy milyen is a programozó életérzése a debuggolás, hibakeresés közben..
Balazs.Vadasz@hun.xerox.com

Delektálódik
Élvezetekben placskol.
Rút Ernő szava

Delirál
Akinek ma nincs víziója a jövőről, az eláshatja magát. Boldog-boldogtalan vizionál, a legjobbak viszont delirálnak.
dr. T. szava

Deltázik
Mondja a sok okosságokat mint a szépemlékű Deltában Kudlik Juli.

Depró
Bedepróztam, depresszióba estem, meglátogattam a depresszió presszót. Depró: régi ismerős, gyakran jön, becézzük.

Desmond Tütü
Az éjszakának mindig van egy olyan pillanata, amikor az ember már mindenen tud rötyögni. Ezzel a dumával feltétlenül várjuk meg a lélektani helyzetet, korábban lehet, hogy nem jön be. Utána még tütükéljünk egy keveset, és menjünk haza a győztesek diadalával.

Dibi-döbi ledöbben
Döbb, döbi, döbizik, meglepődik, elámul, elhűl, meghökken. Tanulmányozzuk alaposabban az előtag szerkezetét, és magunk is alkothatunk hasonló kifejezéseket. Regga-reggi reggeliztem, cippi-cuppi cuppanás, hogy kettőt említsünk a végtelen lehetőségek birodalmából. Az idősebbek emlékezhetnek a keletnémet képregényre, a Dig, Dag, Digedag-ra. A kifejezés másik gyökere az AE Bizottság Jégkrémbalett c. opusának egyik jelenetében a szereplők az árnyékban hűsölnek, és szavalnak: Kimegyünk a timi-temetőbe, Befekszünk a kipi-koporsóba.
gszor fordulata, Hamster szinonimáival, ismeretlen levélíró magyarázatával kiegészítve

Diétás
Haladjunk a korral. Ne dohányozzunk, vagy ha mégis, szívjunk diétás cigit. És ha húsra fanyalodunk, legalább diétás tatár bifszteket kérjünk.
Rút Ernő szava

Digitálisan
Éppen hogy nem digitálisan, hanem kézzel. Ugye a digit ujjat jelent, tehát magad Uram, ha vonalad nincs, fogd ujjaid közé azt a floppyt, szállj vonatra, és vidd magaddal az anyagot, digitálisan.

Diszkóvandam
Másfél mázsa fehérje cicis polóba és szaunás bőrnaciba bújtatva, szétszívott aggyal, bunkófonnal és szpídes, holdjárós pvc-szőkességgel az oldalán.
MAIA 98

DJ Pannon
Amikor a cellahatáron rágerjed az autórádió a mobilhullámokra, bz, bzzz, bzzz.
origin: dj siraly

Dob egy diszkrét hátast
Lepihen. Dob egy óvatos spanglit, ami annyit tesz: light cigire gyújt.
Ertner Péter

Dob egy kaktuszt
Székel, öblítéssel győzi le a fekete versenyzőt. Folyékony változat: dob egy sárgát (kiteszi a teát hűlni). Undorító, szégyelljük magunkat!
Emil

Dolly Buster
Jó a hangulat, mégis menned kell, már a harmadik buszt késed le. Végre erőt veszel magadon, felmarkolod a táskád, kabátod: - Én most úgy elmegyek, mint Dolly Buster
ddw@elender.hu

Domborít
Ha barátunk új 200 Mhz-es gépével vagizik, irigységünket játszva leplezhetjük ennyivel: - Erre a szemétdombra domborítasz?!
JtAttila

Done
A rendszerével túlságosan azonosuló gazda így jelzi, hogy elvégezte a feladatot. Súlyosabb esetben, ha kevés az ideje, esetleg így ír vissza: processing. Mi azért lássuk a különbség ember és gép között.

Doszkagyló
A magyarított vindózt tovább fokozhatjuk fordítatlan elemeinek aranyjánosi honnyelvre ültetésével. Ennek jó példája a DOS Shell - Doszkagyló páros, és itt nincs határ. Titkárnőék meg majd így beszélnek: Adobe Photoshop - Sárkunyhó Fényképbolt, Quark XPress: Túró Gyorsvonat, CorelDRAW! 5.0: KorelRAJZOLJ! Öt egész nulla, Internet Explorer: Köztesháló Felfedező
Buttás Levente

Döbbb
A Neten már nem is kell hozzátennünk, hogy döbbbenet.
hamster@fok.hu

Dögfőzelék
Kétes eredetű összetevőkből komponált üzemi étek. Sokak otthon is elkészíttetik a 'zasszonnyal.
tenkil-kukac-pmail.deb.matav.hu

Döglékeny állat
Először nyúllal kapcsolatban hallottam (nyúl + fél tégla = paprikás), azonban más környezetben is életképes: a vendóz döglékeny állat
Petyus

Dől
Dőlhetünk saját dugánkba, vagy szamurájok módjára kardunkba, bármibe. Rosszabb esetben ugyanezekbe omolhatunk is.
Nagy Marianna ötlete alapján

Dömdödöm
Aki nem olvasta Lázár Ervin meséit, az megérdemli, hogy ne tudja meg a Dömdödöm értelmét. Az ilyen azt mondja: tömködöm, töfködöm.
senki_alfonz@hotmail.com

Dördülő Cövek
Állítólag volt ilyen zenekar a manapság oly felkapott hatvanas évek végén. Mások szerint az indiánok hívták így a puskát. Ki tud igazságot tenni ebben a kérdésben?

Dörög
Dörög, ahogy a csövön kifér. Mindenre alkalmazható, ami utolérhetetlenül gyors: frissen tatarozott számítógépünket, vagy a szervizből visszanyert Trabantunkat egyaránt dicsérhetjük így. Korábban: repeszt

Dörren
A nagy durranás 2.0-ás verziója. Az eredeti változat már kifutott, többnyire csak annyit mondunk fásultan: nem valami nagy durranás. De most újra előkelő helyezést lehet elérni egy ilyen megjegyzéssel: Dörren a cucc.
Dönci szótárából

Drótos
Divatos, friss, izgalmas és az Internethez is van köze. Ellentéte a fótos. A két szélső tartomány között is van egy-s-más, de az kit érdekel?

Dufta
Tekkno, house, acid, rave, ambient, hardcore, legfeljebb Brian Eno tudja a finom határokat, a zenekedvelő amatőrök viszont könnyen felismerhetik a duftát arról, hogy öt perce ugyanazt a két basszust (dufta-dufta) hallják ismétlődni.
Blumi kifejezése

Dumpol
Csehországban történelmi okok miatt ezt nevezik defenesztrációnak. Technikai értelemben az, amikor a rendszer a megemésztetlen adatokat kiveti magából, lefagy a gép, és a winchesteren egy terebélyes, ám teljesen értelmetlen file őrzi az összeomlás emlékét. Néha a rendszer biztonsági mentését is dumpolásnak nevezik. De mi magunk is kidumpolhatjuk agyunkból a szükséges vagy felesleges információkat. Olykor éléskamránkat is érdemes kidumpolni, mert a régi lisztben megtelepednek a lepkék, és mindent elárasztanak.

DUX-index
Partnerünk Adult Action-re való hajlandóságának fajlagos értéke. Ha azt mondja, hogy fáj a feje, akkor máris elkönyvelhetünk néhány pontos esést, és még az is előfordulhat, hogy veszteséggel zárjuk a napot.
razgon@freemail.c3.hu

Dürrenmatt
Hát nem hétre beszéltük meg?
Godot

Dzsesszel
Puha, laza léptekkel megy, ki tudja, honnan, ő maga sem, hogy hová. Ha kerékpáron teszi, csorog. Aki céltalanul álldogál, az ácsorog. Arról jöttünk, erre iszunk, tartja a szólás a Schönherzben.
László Róbert gyűjteményéből

Dzsunga
A Nagy Brehm szerint a pesti sötét kerületek (VI-X, XIII.) lakója, általában hímnemű és nagydarab. Különös gyakorisággal fordul elő konditermek környékén, a személyközi konfliktusokat előszeretettel rendezi "Ki nevet a végén"-nel...

Egerészik
Macskára gondolna a járatlan, pedig az ölyvről van szó. Kering, kering a magasban, aztán lecsap egy kattintással.

Egoszörf
Olyan, mint amikor feleségünk órákig tanulmányozza magát a tükörben. Az AltaVistába beírjuk a nevünket, és utána szorgalmasan végiglátogatjuk azokat a helyeket, ahol szereplünk. Az egoszörf másik módja az, amikor csak a magunk által készített weboldalt nézegetjük, saját cikkeinket olvasgatjuk az újságban. Nem termékeny, de általában megnyugtató foglalatosság.

Egzisztenciaharcos
Fekete Mercedesen közlekedő, zizegő melegítős, aranyláncos, lenyalt hajú, tahofonos, konditerembe járó, hidrogénszőke barátnővel nyomuló agresszív kalapácsfejű pitbull.

Egybites user
Liftajtónál utazási irányától függetlenül mindkét irányba mutató hívógombot megnyomja. Az Interneten: mindenre rákattint, ami kék.
Uherkovics Péter gyűjteményéből

Egyéni szoc probléma
Régiesen: az a te bajod, semmi közöm hozzá. Az szinte látjuk az űrlapot, ahová beírják: egyéni szoc probléma. Ne éljünk vele, rút kifejezés.

Egypálcás
Riválisunk új szemüvegével dicsekszik? Húzzunk gonosz párhuzamot a búcsúi céllövölde tucat-kacatjaival: - Jó hemüveged van, hány pálcán állt a céllövöldében?
Galambos Gerzson Gergely

EIK
Germán hadisten is lehetne, de még félelmetesebb: a műegyetemen az Egyetemi Informatikai Központ, mely a távoli R épület ormán fészkel. Mindent tud a számítógépekről, amit a föld népe nem. A supervisorok deus ex machina-ként kezelik. Ha a szerver kékes füstöt ereget: - Ne nyúljunk hozzá, az EIK délután lejön és megcsinálja…
gvass@eik.bme.hu

Ejtőernyős tantuszLeesett?

Elemről megy
Jelcin (Brezsnyev? Andropov? már nem látszik a különbség...) például egy ideje már elemről megy...

Elfogyott a tinta
Csendben lefagy alattunk a gép, mi írjuk a dolgozatunkat a szövegszerkesztőben komotosan, és amikor végre felnézünk, látjuk, hogy semmire nem haladtunk. Ja, kérem, elfogyott a tinta!
HannoMa

Elgurult
Amigán előforduló alkalmi felirat (Guru Mediation) múlt idejű igei formája, mely után mi is meditálhatunk, hogyan indítsuk újra lefagyott gépünket.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Elhagyott a kedvesed
mert ircztél éjszakánként, lógtál napközben, netszexeltél más felebaratnőjével, vagy egyszerűen linuxot 'zeralsz minden percben.
boldi@rulez.org

Elhelyezkedik
A legudvariasabb trágárság: be jó lenne ebben a nőben elhelyezkedni - vallhatjuk meg bizalmasainknak, lehetőleg olyan hangosan, hogy álmaink asszonya is hallja az utca túloldalán.

Elhullik
Gépünk a komolyabb feladatok terhe alatt elhullik, mint a jobb sorsra érdemes állat a kergemarha kórban. Ne adjuk fel, próbáljuk meg előidézni újra a bajt, siker esetén a megoldáshoz vezető csapáson járunk. És mielőtt útközben elhullanánk, utolsó leheletünkkel hívjunk szakembert.

Ellophatatlanító gép
Édes anyanyelvünk bizony nehezen áll ellen az idegen kultúrák idegen szavainak, úgyhogy mi se riadjunk vissza egy kis nyelvújítástól, mint ahogy nagy elődeink se tették. Ha egy fogalomra nincs magyar kifejezés (vagy van, de nem tetszik), nosza, alkossuk meg saját szavainkat! Erre úgy érzem, remek példa az autós körökben elterjedt immobilizer méltó magyar megfelelője, az ~.
robe@ovlev1.mdche.u-szeged.hu

Elment .edu-ba
Ösztöndíjat kapott az USA-ba.
PinkPanther találmánya

Elmúltak a trombiták
Vagyis itt az újév, elmúlt a szilveszteri buli. Made by saját gyerkocöm kb. három éves korában.
duba@euroweb.hu

Előpenderül
Windows-magyarázataink éke lehet, ha a szürke teendők ismertetését így zárjuk: - És aztán előpenderül egy ablak.

Élőzés
Az életben maradáshoz szigorúan véve nem szükséges cselekvések: sörivás, mozi, stb.

Első háború
Közvetlenül az első háború után történt… merül bele emlékeibe éjfél után a harminc körüli mesélő, a közönség álmosan bólogat, csak egyvalaki veszi a bátorságot, hogy rákérdezzen: Mikor?? Hát az első háború után, jó mondhatjuk így is: katonai szolgáltom első szakasza után.

Első osztály
Kedves kollegámmal sikerült összefutni a céges mosdóban. Csak hogy beszéljünk valamit, feltettem neki a kérdést, miszerint "Te is?", de már mentem is a piszoárok felé. Annyit felelt, hogy "Igen, de én első osztályon utazom", majd elkanyarodott az ülőkés szekcióba.
eszpee

Elszívjuk, megisszuk, megyünk
Este 8 óra körül, barátnő megnyugtatása végett alkalmazott csitítgatás. Elhangzása nyomán jó esetben már hajnali 4-re hazavonszol valamelyik humanitárius szempontokat szem előtt tartó ismerősünk, a várható kapcsolaton belüli erőszakkal viszont magunknak kell szembenéznünk. Lingvisztikailag közvetlenül levezethető súlyosabb verziója: Elisszuk, megszívjuk, megyünk. Ez egyébként többnyire jobban is fedi a valóságot

Eltapsol
Elkölt, elpocsékol, eldorbézol, nyakára hág. Némi irigységgel: könnyű volt eltapsolni annyi pénzt. Nagyobb (lehetőleg állami eredetű) összeg esetén alkalmazzuk. Ennyire ne ragadtassuk el magunkat: - Eltapsolt ötven forintot a közértben.

Elvállalja
Mindent el lehet vállalni. Sört, nőt, hogy csak a fontosabbakat említsük.

Elvékonyodva
Amikor annyira anyátlanok vagyunk, hogy szőrmama is megtenné, empátiára számítva jelentsük ki: - El vagyok vékonyodva.
Meggyecskétől

Elveszem a kezeddel együtt!
Nem szépen kérem.
cash@nexus.hu

Elviszlek a tutiba
E laza fordulattal leplezhetjük a visszautasítás veszélye miatt átélt feszültségünket, amikor előrukkolunk az ebédmeghívással, vagy a célszemélyt moziba esetleg síelni invitáljuk.
Eperjes a Meteóban

Emancipő
A szúnyogszemüveg mellett fontos belvárosi popper-kellék, magas talpa miatt patás cipőként és holdjáróként is ismeretes. Külsőbb kerületekben csak egyszerűen csótánytaposónak nevezik. A manapság oly divatos rave nemzedékbeli tinédzserlányok talpa alatt található emelvényt technopatának hívják. Gombócot meg azzal cikizték, hogy IQcipője van.
Peckerwood@ludens.elte.hu, Redy52@hotmail.com kiegészítésével

Ember perverz, Isten végez!
A romantikát röpke pillanat alatt brutálisan szétzúzó hálószoba-balesetek (pl. nyílni nem akaró cippzár, szakadó gumi stb.) alkalmával rezignáltan jegyezhetjük meg: "ember perverz, Isten végez!"
Hirschberg Gábor, hgabor@almos.vein.hu

Ember
Az élővilágot két csoportra osztjuk. A nagyobb csoportba tartoznak azok a jószágok, amiket - legyenek bármilyen zavaróak - nem tudunk agyonütni. Ilyen a veréb, a macska, az ember, az összefoglalással járó törvényszerű leegyszerűsítéssel ezt a csoportot embernek nevezzük. A kisebbik csoport a hangyák, szúnyogok alkotják, ezek már nememberek, ezekre nyugodt lélekkel lecsaphatunk. A két csoport között nincs éles határ, a gyávábbaknak a cserebogár ember, más viszont vidáman agyontapossa. Ugyancsak vitatott a méh és a csótány besorolása.
Horváth Iván megfigyelése nyomán

Emil
Az elektronikus levelet angolul e-mail-nek rövidítik. Az egyszerűség kedvéért mi emilnek nevezzük . Lírai hangulatban ímélázunk. Ha minden kötél szakad, küldjünk irgumgurgumilt. Nevezhetnénk villanypostának, ha nem lenne olyan beláthatatlanul hosszú. Régen, amikor még kommunizmus és Cocom volt, nem emileztek a népek, hanem elláztak, ugyanis ELLA volt a neve annak az ostromos levelező rendszernek, amit az akadémiai hálózaton használtak. Angolul a hagyományos postai levelet snail mailnek nevezik a bennfentesek, magyarul is próbálkoznak a csigaposta kifejezéssel, de ennek nyelvújító szaga van.

Emilt üdvözlöm
Offline találkozásaink huncut zárópontja lehet ez a búcsú: talányos célzás arra, hogy bár fizikailag elválunk, a szellemi kapcsolat megmarad.
Halász Géza búcsúja

Emma
Ha már megúntuk az emilt, akkor éppen emmázhatunk is. Nőiesebb, mint az Erdélyben népszerű evél.
Málna bácsi és Halász Géza gyűjtései nyomán

Empicsku
Az Mp3 szlovák megfelelője
Málna bácsi

Én azt gondolom
Pozsgay hozta forgalomba 86 körül, jelezve, hogy ő nem csak szuverén politikus (arra elég lett volna a "szerintem" is), hanem az értelmiségi társutasokra játszik (funkci, és mégis gondolkodik). Mára átvette a többes szám első személy szerepét: ahogy nem illik fehér zoknit hordani, úgy ment ki a divatból az, hogy "úgy döntöttünk", "pártunk iránymutatása szerint", ma a szónok büszkén kiáll, és a pártálláspontnak így ad hangot: "én azt gondolom". Ha a közelben mikrofont, tv-kamerát látunk, minden levegővétel után eresszünk egy én azt gondolomot.

Ennél zöldebb már nem lesz
Ezzel az öreg-taxis mondással nógathatjuk az előttünk szerencsétlenkedőt a kereszteződésben.

Erekció kollekció
Emlékszel még hogy mi volt az a szó, amit első Internetezésed alkalmával megadtál a keresőnek? 90%-ig biztos hogy Sex, esetleg (finomabb lelkűek) az erotika szót adtad meg. Igaz? Utána izgatottan guvasztottad szemedet a képernyő irányába, várva a szaftos képeket.
És lám, néhány óra elteltével már össze is állt az első erekció kollekció, melyet aztán fölényes mosollyal adtál tovább a haveroknak...immár floppy-n.
Razgon

Erogén Zóna
Ha majd a rendőrség kijelöli, akkor itt dolgozhatnak a lányok...

Ész
"Mondtuk a gazdaságisnak, hogy vegyen még eszet a gépbe." Mindenkivel úgy kell beszélni, ahogy megérti, és egy gazdaságissal ráadásul megéri.

Eszkápé
Az "Escape" nem kirobbanóan intelligens, hajdani szovjetbarát ejtőernyős vezérigazgatók kiejtésében.
Nebulus

Észt oszt
Imádjuk, ha ránk figyelnek, és minél nagyobb közönség előtt fejthetjük ki nézeteinket. Olyan érzés, mint amikor egy század kiéhezett katon betér a háromhónapos zárt kiképzés után egy kuplerájba.
dkokai@dnb.hu

Etnikumpecsenye
Abban az országban, ahol a szegénységet éveken keresztül többszörösen halmozottan hátrányos helyzetnek nevezték, nem működik a politikai prüdéria. Azért ügyeljünk arra, hogy a cigánypecsenyét ne baseball-ütővel klopfolja ki a szakács.

Evolúció
Olyan régen megromlott az étel, hogy megindult benne az evolúció. Más változatban: elmászik. Bármilyen éhesek is vagyunk, hagyjuk, hadd menjen.
hati@hogyes.sote.hu

Ez nem a te napod!
A megértéshez ismerni kell Lafontaine meséjét:
Piroska talalkozik a vadásszal:
- Hogy vagy Piroska?
- Jaj ne is kerdezze vadász úr, az apám alkoholista, az anyám ver, ez a k#r@ farkas meg elvitte a kosaramat.
-Hát, ez nem a te napod Piroska! - mosolygott a vadász, és bal kezével a sliccéhez közelített.
Kőrösi Ákos

Ez nem hazudik
Nem vetít, adja az ívet. Ha cimboránk azt kérdezi a kocsmában, hogy mit hozzon, kérjünk unikumot, mert az nem hazudik.

Ezen még dolgozni kell
Ne szegjük kollegánk kedvét azzal, hogy kijelentjük, javaslata baromság. Bólogassunk, de azért a tényektől se szakadjunk el, jegyezzük meg, hogy ezen még dolgozni kell.

Ezer kartács és bomba
Nem menő alkoholistának lenni, cigarettázni és káromkodni. Ami az utóbbit illeti, lányismerőseinktől mégis sok hasznos fordulatot elleshetünk: buta, toll a füledbe, mi a manó, te piszok, a francba, frászt, te utálatos.
Ottlik Géza nyomán

Ezerrel
Rohanó világban élünk, minden gyorsan történik meg. Ezerrel. Lehet, hogy kis Polskinkból 80-at tudunk kihozni, de repesztünk ezerrel.
Kovács Szilvia JATE Altajisztikai Tanszék

Ezt dobta a gép!
Csak. Ez van, hagyjál békén, ne kérdezd miért.

Fáj
Ha csemeténk rossz fát tett a tűzre, vágjunk pofákat, jelezzük, baj van. Az ifjoncból előbb-utóbb kicsalogathatjuk a helyes kérdést: - Megsértődtél? - És itt beadhatjuk a mattot: - Nem sértődtem meg, csak fáj.

Fakábel
Vágyat gerjesztő nő, aki feltehetőleg hajlik rá... A definíció fonetikusan szerepel a címben, angol eredetiben: fuckable
Monkawa

Faker
Balfék, tréfálkoztak eleink, de nem fékre kellett gondolni. Aztán eljött Amerika, a sok motherf*cker (anyaszomorítónak fordíthatnánk, szintén tréfásan), és a sok rosszcsont, csirkefogó és balfék egyszerűen faker lett. Figyelem: a plakátokon hirdetett Erfaker erdészeti, fakereskedelmi cégnek ehhez a szóhoz semmi köze nincs, és ráadásul ott csupa erős ember dolgozik. Az offline élet prefixei helyett (mint Dr., Gróf, Mr...stb) használhatjuk az mf-t, jelezvén, hogy jobb lesz vigyázni velünk, mi egy motherf*ckerek vagyunk. Tréfásan: MadárFakerék, többes számban: MadárFakerekek.
Galambos Gerzson Gergely értékes kiegészítéseivel

Faküllős
Igénytelen. Trabant. DOS alatt futó változat. Más szövegkörnyezetben vindózos. Fapados, nádtetős, zsúptetős, fatornyos, mezítlábas. Legáltalánosabban mezei. Mindez együtt nem éri fel a faküllős igénytelenségét.
Uherkovics Péter gyűjteményéből, Nagy Péter (Düsseldorf) szinonimáival

Falhoz csap
Vendégség, a házigazda gyereke felsír. Ha bensőséges a kapcsolatunk a családdal, megjegyezhetjük barátságosan: - Ha az enyém lenne, falhoz csapnám, és csinálnék helyette másikat.

Falióra generális
Mostanáig ellenálltam annak, hogy ezzel a kifejezéssel terheljem a drága olvasót, de olyan sokan küldték be, hogy megadom magam. A 3.1-es Windows úgy omlott össze, hogy búcsúzóul kiírta: General protection failure. Ebből született a nép nyelvén az a kifejezés, hogy visszatért Falióra generális. Másik változatban a védelmi tábornok faliórája. A magyar Windows hibaüzenete, az Általános Védelmi Hiba, röviden ÁVH is sokakat megihletett. Mások a Fatal Errorban látták meg a fatányérost. Az istenadta nép is tévedhet, ez rossz zsargon, a vindóz akkor már stabilnak számít, ha a felhasználó be tudja írni: "Általános védelmi hiba", mielőtt a rendszer kiírná. Ugyancsak közhelyes az a meglátás, hogy a kutyagumi és a vindóz között az a különbség, hogy az előbbiből ki lehet lépni.

Fánkot ne süssek?
A kérdéssel arra világíthatunk rá, hogy többet kértek tőlünk, mint amennyit az illem tőlünk elvár. "Írd má' meg helyettem a házi feladatot!" Mire mi: "Fánkot ne süssek?" Esetleg használhatjuk a "Gombát ne szedjek?" formulát is.
by Cactus

FAQtya
Ha már a GYIK nem jött be, adjunk még egy esélyt a magyar nyelvnek… (FAQ: Frequently Asked Questions, GYIK: Gyakran Ismételt Kérdések). A FAQ-ot ejthetjük elegánsan fakunak, közönségesebben fakjúnak.
Cactus (erdi@mail.matav.hu) javaslata

Fáradnak a mókusok
Szakértők szerint, ha hangosan zakatol gép és minden lelassul, annak az az oka, hogy a belsejében lévő mókuskerék hajtói kifulladtak.
Hansel Miklós

Farmerpizsama
Ebben ájul el a padlón vigyázzfekvésben az ember buli végen.
a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem szókincséből gyűjtötte: Moon

Fatengely
A faküllôshöz hasonlóan kevésbé fejlett technológiát megtestesítô szerkezetre mondhatjuk, de nem fatengelyes, hanem csak egyszerűen fatengely.
Szabó Tibor
tszabo@ilab.sztaki.hu

Fatökű lepkevadász
A Markos-Nádas korszak óta így hívnak minden fatökű lepkevadászt
Kaprinay Zoltán

Fegyvernek látszó...
A világon minden fegyvernek látszik, ha ellenünk fordítják.

Fehércement
Kikenjük fehércementtel. A csempék közötti részt kenik ki fehércementtel, ha véletlenül vagy lustaságból nem felejtik el. A soha be nem következő munkára értendő. Oroszul szicsasz, azonnal, spanyolul dallamosabb: hasta mana, holnap.
hati@hogyes.sote.hu

Fejl
File, fájl. Legyünk elegánsak, mint nagynénikéink a Gerbaud-ban. Ók Svejcba kívánkoztak, mi fejlokat másolunk. Tartózkodjunk a bejtekről és a megabejtekről, az finomkodó lenne.
Horváth Iván meglátása

Fejvadász és vérdíj
Barátommal találkoztam a múltkor, és szomorúan mesélte, hogy megy az Akácfa utcába kifizetni a vérdíjat, mert a hetesen leszedte egy fejvadász. A zsargonnak mar a BKV sem szent :)
Laki Zsolt (luckyboy@mail.matav.hu) szolasa
Bekuldte: Oliwier M. Paulik (Oliwier@geocities.com)

Feka
Politikailag helytelen kifejezés feketékre. Amerikában az afroamerikai járja, de ez Pesten hosszúnak találtatott. Az igazi humanista felismeri a szóban megcsillanó könnyed humort, társaságban mégis tartózkodik a használatától, nem cigányoz, megérti a romákat, nem buzizik, toleráns a melegekkel.

Fekete lyuk
Fergeteges nők malac jellemzésére. Ellenállhatatlan vonzerő, a mélybe ránt és minden anyagot elnyel.
harnjehu

Fekvőrendőrnő
Mi a neve a pesti villamossínt keretező kis fémbuciknak?
Stuntman szolása, a tündéri Moon révén

Fekvőtámasz
A büntetés mértékegysége: öreg, csinálj 40 fekvőtámaszt. Jó, ez talán túl sok, legyen elég 30.

Feladja a terepet
A bicajom váza feladta a terepet, olvastuk a törzsasztal kerékpáros topicjában: ebben az állapotban komolyabb hegesztés nélkül a bicajt már nem lehet újraindítani.

Feláll
Felállt a gép, a rendszer, a vendóz. Keshedt programozók így üvöltenek örömükben: - Cicamica, felállt! - A fallikus gyökerű kifejezések jó eséllyel épülnek be a modern cyberpopper szókincsébe. Ellentéte a lefagy.

Felb@ssza az agyát
Adrenalinszint a plafon, remegő kéz, kidagadó nyaki erek. Feldobja a labdát? Nem. Felb@ssza az agyát.

Feldobott pofon
Feldobok pár pofont aztán alázavarlak! (a megverlek b+ finomított változata)
Zupa

Felégetett fridzsider
A sikeres fogyókúrát megalapozó hadmozdulat: a hűtőszekrény kiürítése. Válságos pillanatban aztán nem lesz honnan előkapni azt a kövér rúd szalámit. A lelki gyengék ilyenkor mégis cipőt húznak és letántorognak az éjjel-nappaliba.

Felező
Bizonyos sörmennyiség után (4-5) unikummal felezhetjük agyféltekéinket. Eredménye a hipp-hopp bekövetkező totális amortizáció. Persze addig még kell inni pár sört és felezőt…
Öcsém, Szabó Balázs megoldása. Üdv! Dönci (Pécs)

Felférkőzik
A jegyellenőr nem egyszerűen felszáll a buszra (vilire, metróra etc.) az ártatlan bilccelőket megszégyeniteni, hanem felférkőzik, és olyan a fellépése, mint egy ENSZ-ellenőrnek Irakban.

Felgyűlt
Van, és kész. - Honnan szerezted ezt a marhajó dzsekit? - Felgyűlt.
Monkawa

Felhasnyáló
Biológiailag gusztustalan kifejezés a júzerre. Kérdésben is mehet: "Te milyen verziót hasnyálsz?"
-= by Tomcat / Greenroom =-

Felhorgad
Ami lehorgadhat, az fel is horgad. Cikkeinkben ezzel is érzetethetjük, hogy játékosan szellemesek vagyunk.

Felhorkan
Az "úgy üvöltött, hogy a másik szobában összerezzentek a kávéscsészék" elkoptatott formulája helyett érzékeltethetjük finomabban is, hogy főnökünkben egy vadállat lakik.

Felinstallálom magam egy kávéval
Eredetileg így hangzott: Bebútolok egy kávét. A boot az a folyamat, ahogy a számítógép feléled. A címben említett változat már a szélesebb közönség számára is érthetobb

Felinstallálom magam
Bebútol egy kávét. A címben említett változat a szélesebb közönség számára is érthetőbb.

Felizgatta a gyomromat
"Kihozták végre a rántott bordát, ránézek a pincérre, ez már az? Csak felizgattam vele a gyomromat, hazamentem és megebédeltem rendesen." Fél fogamra sem volt elég, előételnek is kevés volt.

Felköp és alááll
Port hint a fejére. Látványosan bűnbánatot gyakorol. Régiesen: meakulpázik.
leninfiú

Feloszlott a Beatles!
Le vagy maradva egy brosúrával, legyintettek a fiatalok, annak idején, amikor feloszlott a Beatles. Napjaink nagyokosait a hatvanas évekből vett hírekkel küldhetjük padlóra (Papa, térj magadhoz!): - Feloszlott a Beatles! - Ember a holdon! - Lelőtték Kennedyt | Martin Luther Kinget | Patrice Lumumbát. - Talpraesett válasz lehet egy másik hír: - Megtalálták Lenin gyerekkori koponyáját!
Uj Péter figyelmeztetése, Szabó Tibor replikájával

Feltépem az orrcimpáid a halántékodig!
Az igazi européer, amilyen mi vagyunk, idáig azért nem jut el.

Fényérzékeny
Olyan áru, amit csak sötétben szabad szállítani :-)
Csaki Andras s8557csa@hszk.bme.hu

Fényt kapott
A fényképészetből kölcsönvett szókapcsolat, akkor használjuk, amikor ablakokos alkalmazásunk megdermed, és nem hajlandó tovább frissíteni a képernyőt (az ominózus ablak fehér marad). Szinonimák: lefagyott, kiakadt.
R. Daniel

Festi a levegőt
Finom jelzés arra, hogy valaki büdöset pukizott. Táplálkozásunkban kerüljük a hüvelyeseket és a karfiolt.

Ficcen
Zizzen, de ez jobban hangzik, halljuk benne a spriccentést, a hangutánzó jelleg jobban kiemeli a fürgeséget. Expressz esetekre.
Lendvai Dávid

Fideszeskedés!
Valaki fideszeskedik.
No Comment.

Figyel
Élettelen tárgyakra vonatkoztatva a létige középfokú alakja. - Hová tetted azt a rohadt CD-t? - Ott figyel a polcon.
Ernő/Absolute! zalkae@rs3.szif.hu kutatásai nyomán

Floppy kutya
Ne csak a drága időnket és pénzünket fecséreljük kutyára, adjunk neki tematikus nevet is. Egyetemi oktatók próbálkozhatnak a Rektor elnevezéssel is.
Vidor Péter javaslata

Forint/szemgolyó
Netburger marketingesek költséghatékonyság-becslési jassz-szava az új homepage-ekről.
NKL alias, Farkas István

Format C: /U
Kezdő zsenik "hogyan indítom a vindózt, ha nem akar menni?" (megtörtént!) kérdésére adandó válasz. Kis gonosz mosoly included
Buttás Levente

Fórumregisztráció
Ezt most olvastam a tasztalban: "Na fogd a cokmókodat, meg a Fórumregisztrációdat és húzz el innen!" Majdnem feler azzal, amit Trebi mesélt, hogy asszony haza, férjhez "hallom, áll az Index", "honnan?", "beszelik a metrón."
Kádár Mónika

Forwardol
A beérkezett emilt továbbítja a harmadiknak. Azért az illem azt diktálja, hogy erről értesítsük a levél küldőjét is. Használatos még a passzol szinonimájaként is: forwardold át nekem a sót!

Főműsoridő
Reggel 6 után, este 10 előtt, főműsoridőben az ember meggondolja kétszer is, hogy az európai viszonylatban egyébként szemérmetlenül olcsó telefon-tarifákkal dacolva böngészgessen. (Mit kap ma 13 Ft-ért, kérdi a Matáv, az óriásplakátján, majd felszólít: telefonáljon külföldre olcsón!)

Fötret
Eredetileg Borsodban volt használatos, a motorkerékpár hátsó kereke által okozott kavicsfelverődés képi ábrázolására. Napjainkban is alkalmas lendületes nekiindulások költői jellemzésére (pl. a vasárnap hajnali 2 órakor tapasztalható letöltési sebesség elismerő leírása).
Bárány Szilárd gyujteményébol

Frankót mondjad ne a gizdát
Penge VIII. kerületi szólás, civilek kedvéért: ne hazudj. A civilek nem is hazudnak.
P.

Full csicsa
Vásárláskor az utolsó, döntő érv. Központi zár a robogón, ki tud erre nemet mondani?
timothy@bekes.hungary.net

Fürdik
Nagymamáink némi feszengés és toporgás után azzal indultak meg a toilette felé, hogy kezet kell mosniuk. Mi ilyenkor legyünk vidámak és harsányak: jelentsük be: - Fürdeni megyek.

Füves mackó
Mi magunk tartózkodjunk a kábítószer évezetétől, de használjuk pontosan függő barátaink kifejezéseit. Belőve az ember herointól lehet. Aki vicces cigit szív, az betép. A speedtől ismerőseink elszállnak.
GG, Blumi és RHE megfigyeléseinek ötvözete

Gagyitron
kinai piacon kapható bármilyen, márkátlan elektronikai kütyu márkaneve. Teljes szövegkörnyezetben alkalmazhatjuk a "Gagyitron és Fusitech termékek magyarországi forgalmazója a Bóvlimpex" fordulatot, ám ezután gyorsan hagyjuk el a standot.
Kósa György

Gályázik
Robizik, lehetőség szerint a Putyilov-gyárban. Megvető hangsúlyunkkal leplezhetjük munkamániánkat, és azt, hogy szédülünk, hányingerünk van, ha arra kényszerülünk, hogy huzamosabb időt töltsünk a képernyőtől távol.

Gatter
"Emma'n gatter!"- mondjuk, ha valami orbitális marhaságot hallunk. Rövid mondatunk örvendetesen megfejthetetlen, hiszen a traktorosok kivételével senki sem tudja, mi is az a gatter.

Gebasz
Gond, zavar, zűr, hézag. Leggyakoribb igénkből a német ge- képzővel generált kifejezés.
Császár Péter küldeménye

Gizda
A gizdákat nem szeretjük. A gizda ellenszenves, köcsög. A rugalmatlan rendszergazda is könnyen megkaphatja a rendszergizda bélyeget. Általános alanyként megteszi a Gizda Géza. Politikai vitákban ellenfelünknek odapökhetjük: te kisgizda.

Gombás-retkes
Eredetileg ilyen pizzát akart a haverom rendelni, de aztán zsargon lett belőle. Ha valami nagyon rossz, használjuk nyugodtan rá ezt a kifejezést.
gwalker

Gombol
Amennyiben nyomógombos telefonja van, gombolja be a kívánt melléket. Nem csak telefon, hanem minden billentyűzet (számítógép!) esetében is alkalmazható.

Gondold át még egyszer!
Hülye vagy.
kisakos

Gonosz Fanta
Szelid esték női itala, összetétele deci vodka-két deci Fanta. Testvére a gonosz kóla: deci rum - két deci kóla.
kopi@egon.gyaloglo.hu

Gödör a völgyben
Csak hiszed, hogy ez itt a legalja

Görcsöl
Semmi sem lehet fontosabb mindennél, ne görcsölj. Amit nagyon akarsz, amire nagyon hajtasz, az úgysem jön össze, mert görcsölsz. Végső esetre: no-spa.

Görényel
Gürcölni, de ennek izzadtságszaga is van. Lakásért görényelni kell.

Grebátor
Nem szép szó, nem szép dolog: az ilyen embernek soha nincs cigije, de dohányozna, és grebázik (kéreget, kunyerál, lejmol)
cafy, cgabor@eunet.yu

GSM-sugarak
Nyisd ki az ablakot, hadd jöjjön be a térerő... A szobában telefonáló markostelefonosbumburnyák popper úgy tudja, hogy az ablak leszorítja a GSM-sugarakat. Párja, ha ebéd közben étkezőtársad telefonja csörrrrren: Csukd be az ablakot, nem kell ide a GSM-sugár.

Gumifül
A party line-on az operátorok gumifülnek hívják azt, aki hallgatózik, nem szól hozzá. Nem kellene iNteRNeTTo party line-t csinálni, gumifülek?
Varjas Gabriella szíves közleménye

Guruszféra
Az a tér, amit a gép előtt ülve egy nyújtózkodással még el tudunk érni. Cetlik, poharak, csavarok, kabalababák (monitorlények), rádió, fejhallgató, pzs, kajamaradványok, CD-tokok, kávéfoltok, könyvek, printerszalag, névjegyek laza szerkezetű halmaza. Si vis pacem, ne hatolj be a más gurszférájába.

Gusztus
Egy nagy franciakrémesre lenne gusztusom, vallotta be nagymamám anno, és ha már a nyalánkságról nagy-nagy-nehezen lemondtunk, legalább a gusztusunk maradjon meg. Akinek nincs, az gusztustalan.

Gyakorló
Az a gyufaszál, amit ellőttünk, és visszatesszük a dobozba. Olyan, mint a gyakorlógránát: lehet vele kísérletezgetni, de nem r/lobban.
Bódi Antal közlése alapján

Gyerekadag
Feladat, ami ránézésre nem haladja meg képességeinket. - Meg tudod csinálni egy óra alatt? - Ezt? Ha! Gyerekadag!

Gyime-gyüme
Az ilyen műszavakat irtjuk e gyűjteményből, de dr. Máriás kabalakifejezése olyan hiteles erővel hangzik, hogy van remény arra, hogy a köznyelv is átveszi. Jelentéséről nyilván a szerzőnek is csak ködös elképzelései lehetnek, ezért használja oly sokat. Ott érezzük mögötte a jövésmenést, a gyümiszkülést, a tempós román vegyi-gyümit (ahol a vegyi egyformán utalhat a vegyesre, és a kémiai eredetre).

Gyökér
Ezzel illethetjük rendszergazdánkat azon ritka esetekben, amikor nincs igaza, de ő zsarnoki módon mégsem mentesít minket a kvóták alól. Leszögezném: a miénk egy szent! Szinonimák: rút, rusnya.
aalex@fang.fa.gau.hu

Habok
Kiemeli a fejét a habokból. Különösen találó a kifejezés, ha az érintett az információtenger hullámaival küzd. Akkor is jó, ha megtaláltuk a megoldást, meggyógyultunk, vagy elváltunk.

Hacker
Konzolkowboy, számítógépvirtuóz William Gibson Neurománc című regényének magyar fordításában. Egy egérkattintásnyival nyugatabbra, az óceán másik partján pontos különbséget tesznek a hacker és a crakcer között: az előbbi minden programot ízekre szed, hogy megtudja, hogy működik, az utóbbi viszont betör a rendszerbe, leginkább azért, hogy megmutassa, mire képes. Nálunk is vannak ilyen népek, de önálló szócikkel jelentősen túlbecsünénk a számukat. Nálunk a hekkelés jelentheti azt, hogy rántott halat eszünk (heck, ugyebár) vagy általánosságban a csalásba hajló buherálást. A többit lásd a Buherál címszónál.

Hajti-pajti
Kedvenc futárszolgalatunknek is jólesik, ha becézzük.
Bánki

Halál a májra!
Mindenre elszánt al- és főkoholisták "Recipe ferrum!" hangulatot és vegyigyümi szagot árasztó pohárköszöntője a duplatripla rumosvodkához. Aztán kép megszakad, szem fennakad, lehellet megszegik...
Pirítós (nesze@hotmail.com)

Hálivúd Muszájezt
"Jobb híján tegnap elmentünk egy Hálivúd Muszájeztbe." A gombamód szaporodó plexek egyikébe. Kultúrmocsok, de jó.
Varázsos Barát

Hálórágó
A könyvmoly utóda. Szintén éjszakai életet él, tornából fel volt mentve, és az inge hátul kilóg a nadrágjából.

Hálózik
Lógok az Interneten, internetezek, fellengzősebben: a cybertérben barangolok. Finnországból származó nyelvújítási javaslatunk egyszerű és találó: megyek hálózni... nem csajozni, sörözni, úszni, aludni, hanem hálózni.
Jyrki Halonen ötlete

Hálózsák
Van-e nálad hálózsák, mer ha megütlek ittaszó'. Tanulság: mindig legyen nálunk hálózsák ebben a mai vad vilagban.
Pusi, puskas@sch.bme.hu

Hambizás
Az éjszakai járattal csapatostul bebumlizunk a Western udvarba egy emeletes szendvicsért. Ha nem Mekdibe mennénk, hanem Börgibe, akkor a lányoknak említsük meg, hogy az éttermet az amerikai polgárjogi mozgalom legendás vezetőjéről, Martin Burger Kingről nevezték el.
Zundel Rita szótárából

Hangháttér
A türelmetlen ifjonc közbevág, de rájön, hogy megszakította a mester szövegét. Mesterként tréfásan semmisítsük meg a rendbontót: - Nincs semmi baj, hangháttérnek tekintem a szavaimat ahhoz, hogy elmondhasd a gondolataidat.

Hangyák fociznak
Hajnalban, mikor a tévén már csak a hangyák fociznak (vagy az akvárium megy) barátunkat megkérhetjük, hogy váltson át a képernyővédőről valami élettel telibb műsorra.
bazsi@btkstud.jpte.hu

Hanyattegér
Amikor az egeret hanyatt fordítják, és belebütykölik a billentyűzetbe. Sok figyelmet kíván, negyedóránként alapos tisztításra szorul.

Hányni jár beléd a lélek
A tavaszi fáradtság idején szervezetünk vitaminháztartása kiürül, fogyasszunk több narancslevet, együnk frissen csírázott búzát, napfürdőzzünk, aludjunk napi nyolc órát.

Hánytunk már jobbtól is
Étel minősítése. Tűrhető, túl lehet élni, de a mi skálánkon sehol sincs. Gusztustalan, szélső esetben mégis használhatjuk.
Monkawa

Harcos
Férfi, úgy, ahogy Arnold tud férfinak lenni. Szerencsés esetben fényképen vagy filmen látjuk, a közelében valahol fegyver, pedig ő puszta kézzel is. Harcos lehet bárki, aki a partraszálló tengerészgyalogos komor elszántságával feledkezik bele a kamerába.
Bognár Attila kifejezése nyomán

Hardver reszet
Vizsga utáni gyors és hatásos memóriatörlés, segítségével biztosíthatjuk az új anyag installálását.
Szabó Krisztián szíves közlése

Hardver
Hardware az amibe bele lehet rúgni.
cszs@freemail.c3.hu

Hardverből
Kapásból, fejből; gondolkodás, súlyosabb esetben ész nélkül. Hardverből levizsgázik, tanulás nélkül átmegy. Á, ezt hardverből lenyomom, ez nem gond olyan gyereknek, mint amilyen mi vagyunk.
Kéki Balázs gyűjtése

Határeset
Mesgyés. Lehetetlent kívánnak tőlünk, de mi még ezt is teljesítjük. Úgy hatásos, ha utána nem magyarázkodunk, hanem tényleg megtesszük.

Hátelemes
Az a fickó, aki otthon van a HTML speckó minden verziojaban, fejből ismeri az összes böngésző spéci nyavalyáját, és éjjel-nappal Notepadben tervez web-et, fáradhatatlanul, mint a Duracell-nyuszik, na az hátelemes. Mindez nem saját talalmany, kedvesem (Célbamacska) alkotta, de ő totál analog, szoval ez külon bónusz... ;)
Szász Péter

Havi baj
A Cosmopolitan 1999 januári számában összeszedett néhány kifejezést arra, hogy a modern nő hogyan jelezheti partnerének. Egyszerű, semleges: megvan. Kifejező: megjött. Egyértelmű utalás: havizok. Úrhölgyeknek: gyengélkedem. A földi élet siralomvölgy: nőbajom van. Rejtjeles üzenetek kedvelőinek: vendégségben vagyok. Kultikus, kétértelmű: itt a holdtölte. Költőien: beköszöntött a húsvét. Pajkosan: érik a lecsó. Nőorvos barátunknak: megjött a menstruációm. Állítólag Franciaországból származik: be vagyok dugaszolva. Gyerekesen: megjött a mikulás. Célratörően: ma este nem alkalmas. A Cosmo szerkesztőjének kedvence (igaza van): megjött a Vörös Hadsereg.

Hazakísér
Ha valamit eltulajdonítunk. - Annyira megtetszett az a toll, hogy nem bírtam lebeszélni, hazakísért. - Nem is enyhe eufemizmus, főleg értékesebb tárgyaknál: - Beugrott a táskámba ez a CD, és hazakísért.
hamster@netweb.hu

Hazudik, mint az árvíz
Hát ugye, kicsit jobban, mint egy mezei vízfolyás…
Zöldfül(ata@qwertynet.hu)

Hegeszt
Általában mindent meghegeszthetünk, a programokat különösen. Persze az igazi programozó tud hegeszteni, a többiek gányolnak.
Perlaki Attila gyűjteményéből

Hegesztőszemüvegben ülsz a monitor előtt?
Cicát próbálták meg ezzel a kérdéssel elhessenteni az Olvasó ír rovatból, amikor harmadik novelláját publikálta itt. Ne tegyük próbára szemünk világát, ha a közönség nem méltányolja munkásságunkat.

-hegyek
Ha választékosan de mégis fiatalosan akarjuk azt mondani, hogy sok. Számítógéphegyek, pénzhegyek. Kiránduláson esetleg hegy hegyek

Hengeres iktató
Fonott kosár a sarokban.

Heppázik
Lábat lóbázva semmit tesz. Kellemes, főleg ebéd után ajánlatos. Ha unokáinkat is látni akarjuk, közben ne dohányozzunk.

Hibaüzenet
iNteRNeTTós szakzsargon: a Tisztelt Főszerkesztő Úr!!! kezdetű levelek összefoglaló neve.

Hiénázó
Fizu elott nincs cigid, naponta csak annyit szívsz, ahány ismerőssel találkozol
bernie_papa@hotmail.com

Hitemben ingatlan vagyok
Állítólag a Törzsasztalban szerepelt, de ezt nem hisszük el, ilyet csak Galla Miklós, Varró Dániel, Parti Nagy Lajos vagy Fábry Sándor találhat ki. Vagy elhisszük, mert ők is csak valahonnan merítkeznek.
Alig egy héttel később már itt is a hivatalos eredetmagyarázat Kucsera Csabától: "A kifejezés a Tilos Rádióban hangzott el a május elsejét feldolgozó "Hírek" rovatban harmadikán reggel, hetfon. Egy miskolci kommunista asszony nyilatkozta a Városligetben a Munkáspárt sátránal az ő kommunista hitéről. Piros szoknyát, ötágú csillagokkal díszitett inget és fülbevalót viselt. Egy barátommal, Haas Roberttel készítettuk az anyagot."

Hlak
Hívlak, sms-nyelven. Ahol maximum 160 betűben kell fogalmazni, ráadásul összesen tíz billentyű áll rendelkezésre a mobil telefonon, ott nem árt levágni a szavak kanyargós íveit.

Hóbelebanc
Tájnyelvi változata: hóbelevanc. Töltelékszó, az izénél ritkább. A hóbelevanc valami nagy loncsos, reménytelen rendetlenségre utal. Radikális döntéseinkhez jobb hangulatfestő szót aligha találhatnánk: - Kivágtam az egész hóbelebancot a francba.
László Róbert gyűjteményéből

Hogy hívják a...?
Finn kidobóember: Hajja Mennyeninnen Tünnyöninnen
Uj Péter dobása

Hol élsz, szatyorban?
A mi drága nagymamink jár szatyorral bevásárolni, aki abban él, az el lehet maradva a világ sodrától. Lehet még akváriumban és gumibelsőben is élni.
Szabó Tibor kérdése, Zsiráf kiegészítésével

Hol vagy?
A mobil telefonálás udvariassági formulája, a "hogy vagy?" kérdés utóda. Ha a hívott fél arról panaszkodik, hogy éppen sorban áll a bankban, akkor illik megkérdeznünk, hogy visszahívjuk-e később.

Hola!
Minden kezdet nehéz. El kell találnunk a helyes megszólítást, és utána már látszik a levél vége. Legyen könnyed, nem közvetlenkedő, nem izzadságszagú, a legegyszerűbb, ha ennyit írunk: - Hola!
Cyd [%] megszólítása

Holnap aranyat kell lelnem
- Megyek aludni, mert holnap aranyat kell lelnem. - Korai távozásunk elegáns indoka
FT búcsúja az iNteRNeTTo Presszóban

Homepage
Sok magyarítási kísérlet van forgalomban, de a jelek szerint még nem találtunk olyan kifejezést a homepage-re, amit büszkén vállalhatnánk, és vállalnának mások is. Az iNteRNeTTo címlapján egy hétig lehetett szavazni a különböző változatokra. A homepage kifejezést 559-en használják, az egyébként teljesen értelmetlen honlap kifejezés (akkor már a nyíltan és becsületesen hülye otthonpapír!) 258 szavazatot kapott, futott még a raklap 98 szavazattal. A többi kísérlet (kiadvány, hálószem, webhely, kikötő, ittlap és ottlap) csak szimpátiaszavazatokkal büszkélkedhet.

Homepage-szerkesztő izom
A hát és a kéz egyes izomcsoportjainak együttese, melyben az orvosi megfigyelések szerint sok homepage-szerkesztes intenzív fájdalmat idéz elő. (Már megint fáj a homepage-szerkesztő izmom.) Javallott terápia doom; quake; sor; bor.
boldi@rulez.org

Hónaljkutya
Szörnyeteg a Doomban, hivatalos neve állítólag Demon. Létezik láthatatlan hónaljkutya is (Specture). Felvilágosult hálózó a többórás letöltés kudarcát így kommentálja: - Néhány százalékon voltam amikor megharapott a láthatatlan hónaljkutya. - Az eredeti kifejezést a Besenyő család élete c. remekműben hallhattuk.

Honeckerpapucs
Volt endékás. Balatonon: - No, megjöttek a honekkerpapucsosok. - Vigyázat, azóta forgalomba került a papucs extra hegymászó változata, tépőzárral, ruganyos talppal: drágább, mint a hétköznapi bakancs, és nem jellemző, hogy volt endékások hordanák.
Monkawa

Hopp ridikül!
Meglepetésünk jeleként. Ritmus: tá-ti-ti-ti. Hang: fa-do-mi-re.
Tschepi

Horror, terror
A legnehezebb pillanatokban is őrizzük meg hidegvérünket. Ha több órás munkánk eredménye Fatal error üzenettel búcsúzik tőlünk, üssük el könnyed szóviccel: - Tiszta horror!

Hökken
Nagyot hökkentem, szép kifejezés, halljuk, ahogy az élet szokásos ritmusa zökken, az áll leesik, szemöldök felrándul

HP
Házipálinka. Amitől kiesünk a realtime-ból. Oldószer, májoldó.
Ifj.Sz.G

HTTP
Naponta több százezren gépelik be a négy betűt: HTTP. Hivatalos magyarázat szerint a feloldás: Hypertext Transfer Protocol. Ennek nyilvánvalóan nincs értelme. Tudós olvasóinkat arra kértük, hogy küldjék be igazi feloldást. Néhány, a jobb megfejtések közül: Helytelenül Takarított Tanodák Padlója (Mihály Tibor). Hová Tették a Tökéletes (cyber)Paradicsomot? (irtpa@gold.uni-miskolc.hu), HangyaTempó Türelmes Pofáknak (Szemők Árpád), Hol Találok a Távolban Programot? (Mészáros Balázs), Hálózaton Turkáló Tétova (esetleg Tébolyult : -) Pasasok (Szegedi Gábor, szg@indy.uni-miskolc.hu).

Hurci
Kismama-zsargon arra a hátizsákra, amiben a gyereket hurcolják. Nagymamáink babakocsiban tolták anyáinkat, és eszükbe sem jutott volna, hogy hurcoljanak. De ha egy kismama nem várandós, hanem terhes, akkor utóbb a gyereket is csak hurcolni fogja.

Hülyesírás
Élemedett koruk ellenére is játékos nyelvészek fanyar szava arra, amitől az Interneten hátrahőkölnek. Miklós Kata szakdolgozatában (http://kaliban.csoma.elte.hu/~makvirag/) számba veszi a fontosabb újításokat. Magyar szavak pongyola helyesírása: majnem, ijet, uccse, tuggya, szal (szóval), fekünni, pill (pillanat), lejöhecc, mijen, iszni, rencergazda. Magyar szavak idegenesen való leírása: soxor, emléxik, fexik, yol, kaqkk, müxik (vagyis működik). Amit viszont amúgy x-szel írnánk, arra keressünk más megoldást: paradokszon, Unikz. Így könnyen meg tudjuk különböztetni a faxni-t (hisztizik) a fakszni-tól (faxol). Szükség esetén írhatjuk Beethoven nevét dupla w-vel. Magyar szavak leegyszerűsített írása : 6ás, 1szerű, megold6ó, 2séges, 5let, 1általán, +öllek!, Lhúz (elhúz), GPn (gépén). A labdát nagyon magasra dobták, ne is üssük le azzal, hogy hülye sírás.

I.e.
Az Internet előtt. A rövidítés bámulatosan rímel az időszámításunk előtt-re, tehát mély értelmű összefüggésekre utal. Aki ilyet tud, nem csak a történelemben, hanem a számítástechnikában is jártas. A hálóval most ismerkedő újságírók körében népszerű fordulat.

Icuka
Icukázik. Az ICQ-val kapcsolatos, kissé talán frivol, ám magyaros és kimondható szavak. Azért inkább csak mondjuk ájszíkjúnak, legalább angolul vicces rövidítés, annyit tesz: kereslek.
Paulo kínszülte leleménye

IDDQD?
A Doomból kölcsönvett "örökélet kód".A beszólás használható akciófilmbeli szereplők csodálatos megmenekülésére, "golyóállóságának" megkérdőjelezésére,stb. A valós életben balesetet szenvedett haverunk kórházi ágyánál poénból. (Erosen helyzetfüggő, fekvőgipszest nem biztos, hogy föl lehet vidítani vele.)
Syrax@freemail.c3.hu

Identity hacking
Személyazonossággal történő visszaélés. Szép magyar kifejezésünk nincs rá, pedig gyakran találkozunk vele. Ez az, amikor az iNteRNeTTo Presszóban, vagy a többi fórumban valaki más azonosítójával, nevével szerepel. Innentől hosszú vita kezdődik, hogy ki az igazi, a közönség felül a provokációnak, egyesek paranoiát szimatolnak. Végül a névtörő leszáll áldozatáról és másik majmot keres magának.

Idés
Elsőre idétlennek hat, de gyorsan találunk még újabb meghódítatlan területeket: például a szép cipő ormós. Ha létezik idés és ormós, akkor nyugodtan használhatjuk a dorító kifejezést is
vbzoli (Vörösbaranyi Zoltán), Kopisz 61961213@salgo.pszfs.hu kiegészítésével

Idiéta
Magát nem kímelő, önsanyargató fogyókúra. Most már úgyis nyár van, ne tessék belevágni, majd jövőre, 120-ról sokkal nagyobb kihívás lesz
Sehonnai Bitang Ember

Igazmondó golyóstoll
Amivel a számlát írják alá

Igen!
Eldöntendő kérdésre adható szolgálatkész válasz. - Hányadika van? - Igen! - Az illem azt diktálja, hogy olyankor éljünk vele, amikor fogalmunk nincs a helyes megfejtésről. A jó kérdés szinonimája.
Hansel Miklós

Igénytelen
Egyszerű, fapados, kispályás megoldás. Olcsó hús, híg lével. Programozónk a két lehetőség közül ezt ajánlja, ha nem tudjuk megfizetni. Tanácsos még egy kis pénzt keríteni

IHB buli
Iszunk-Hányunk-Belefekszünk, jellemzôen kanbuli. Mi kerüljük az ilyen összejöveteleket, a hölgyek társasága sokkal üdítőbb. Finomabb változata a ZTE, a Zenés Táncos Eszméletvesztés.
K56flex@mail.matav.hu
Szénási Szabolcs kiegészítésével

-ilag, -ileg
Lenézünk büféileg, régebben így mondtuk volna: lemegyek büffenteni, vagy szolidabban büfézni. Manapság bármit ki lehet felezni ilagilag. És ez így rendbenvanilag a helyén is van.
Lendvai Dávid

Incognito ergo sum
Mátyás király megfigyelése
horn@minister.com

Indólap
Elöl ül a masiniszta, száll a négyhuszonnégyes, zakatol a vonat. Ahogy a németesen értelmetlen pályaudvar helyett eleink az indóházzal kísérleteztek, úgy most az angolosan értelmetlen ottlap helyett (várhatóan hasonló eredménnyel) megpróbálkozhatunk a barátságosabb indólappal.
Andrassew Iván indítványa

Információs szupersztráda
Ez lett a cybertérből, amikor az állam elkezdett érdeklődni iránta. Ezek csak sugárutakban, meg sztrádákban tudnak gondolkodni: ez nem helyi specialitás, Amerikából, személyesen Al Gore amerikai alelnöktől jött a kifejezés 93-ban. Infobahn, jó bombasztikus, le is csaptak rá az újságok. Olvashatunk az infosztráda leágazásairól, bekötőútjairól, a sztrádákat hidak és csomópontok kapcsolják össze, a franciák elektronikus Maginot-vonalat követelnek. A hackerek, cyberpunkok ebben a nyelvi világban információs útonállóként, rablóként, haramiaként szerepelnek..
Élő Gábor és Z. Karvalics László cikke nyomán (megjelent az ABCD Interaktív Magazin 1995. 3. számában, és Megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban (http://www.mek.iif.hu/)

Innen szép nyerni
Valamit veszettül elszúrtál és semmi remény arra, hogy megjavuljon, de fő az optimizmus. Csak oda ne égjen!
Umbala Gumbo
sa046@ural2.hszk.bme.hu

Installáló kabát
Jól jön az bármihez, elvben repeszálló ;-) "This vest may save your life", "may save", ettől lett instálló. A manual is azt mondta "you may get error messages".
Szalay Tamás kabátja

Instant HiFi
Az igazi hifista szóra sem méltatja a Csillagok Háborójából szabadult Darth Vader-dözéjnos hangládákat, de ha az eladó nagyon magasan hordaná az orrát, miheztartás végett megjegyezhetjük: instant HiFi, mi valami komolyabb cuccot keresünk.

iNteRGeTTo
Az iNteRBRuTTónál valamivel elmésebb gánynév volt lapunkra. Mit csináltunk az iNteRGeTTóban? Pogromoztunk.

Intézzük el Doomban!
Ha mindig az okos engedne, már rég a hülyék uralkodnának. Férfiember ma már nem párbajozik. Nem korcsosult mégsem holmi puhány teszetosza alakká. Lovagias ügyeit nem analóg pofonokkal, hanem keményen, emelt fővel, Doomban, esetleg Quake-ben rendezi.
Godány István közlése

Ipari mennyiség
Alkalmazható bármire ami sok, vagy mégtöbb. Pl.: A bulin ipari mennyiségben lesz sör (nő, kaja, stb.) Receptben tréfásan hangzik: ipari mennyiségű petrezselyem.

IQ-felező
Leendő topmodellek és óvónőképzősök társaságában kapcsoljuk be. Legyünk szerények, lazítsunk, vegyüljünk el a nép között.

IRC
Külön világ, mint New York Amerikában. Mindenki rohan, mindenkinek mondandója van és a kívülálló egy szót sem ért. Jobb, ha egy darabig figyelünk. Miklós Kata szakdolgozatában (http://kaliban.csoma.elte.hu/~makvirag/) összefoglalta, hogy mi vár a rendetlenkedőkre az IRC-n. A kellemetlenkedőt lehet kickelni, vagyis pillanatnyilag kirúgni, vagy kibannolni, huzamos időre kitiltani. Ha azonban a csata operátori joggal, oppal felruházott harcosok között dúl, kitörhet a kickwar, melyben boldog-boldogtalant kirúgnak a csatiról. A plusz jogot adó oppal kapcsolatban is kitörhet a vihar: elveszik egymástól az erre felhatalmazottak az opokat, tehát deopolják egymást. A tömeges deopolás, melynek eredményeképpen mindenki elveszti az opját, a massdeop. A legnépszerűbb hazai IRC-csatorna, a #magyar törzsgárdája a http://irc.rulez.org/irc.htm oldalon mutatkozik be. Itt megismerhetjük Kittyt & BShadowt, "akik nagyon szeretik egymást ezerrel jó", ice-t, aki 'natural born lama', Vikót, az izomembert, Maját, a nagy hegymaszót, BlackGore Sötét Főnököt és a többieket.

Írj a kukacára !
Vagyis küldj neki e-mailt. A tilos rádióban monta Csejdy András, lehet hogy nem is tudja milyen vicces volt, vagy ő is hallotta valahol. Nekem teccik, különben is Tilos rulez
mgyuri@freemail.c3.hu

Irógép
így fogjak hívni a printert, ha a mostani írógép kihal.
Kecskés Aranka jóslata Stockholmból

Istenként fognak tisztelni
Mutasd fel tudásod, pénztárcád üveggyönygeit, istenként fognak tisztelni.

Ittamagocsi
A nyáron még nászajándéknak is méltó volt, most már az Örsön óbégatják az árusok a latyakos betonon: ittamagocsi, tessék, csak kétezer.

Izomból jó
Természeténél fogva, defaultból jó, buli, poénos, izom jó.

Izomszag
A konditermek és kollégiumi szobák kissé fülledt levegőjének meghatározó eleme. Sok erős ember öltözőjét nem tanácsos oroszlánbarlangnak minősíteni, az izomszagot talán bóknak veszik.
aalex@posta.net

Jaffáz
Sárga, basszus meghajtású golffal dönget vagy 20-al a körúton, közben letekert ablakon kifelé könyököl. Mobiltelefon, sellő, pecsétgyűrű.
Gwalker

Jelez az úszó
Szekszuális érdeklődésünk váratlan felhorgadása, lehetőleg csak férfitársaságban kérkedjünk vele.

Jellemhiba
Vannak olyan emberek, akármilyen hihetetlenul is hangzik, akik a meggyes rétesbe kimagozatlanul teszik bele a meggyet. Na, ez Horváth Iván professzor úr szerint a jellemhiba.

Jerry
Az örökbecsű és már klasszikus nyomán - nem t'om.
Mizda Roland

Jesssz
Lelkes helyeslésünk jele emilben. Egyetértésünk fokát az s betűk számával érzékeltethetjük.

Jó kérdés
Legyünk pozitívak, ahelyett, hogy szegénységi bizonyítványt állítanánk ki magunkról egy behimbált nemtudommal, dicsérjük meg partnerünket: - Jó kérdés.

Jó lesz a disznóól tetejére!
Icuka takarítónő szed össze ezzel a felkiáltással minden hasznos, ám kidobásra szánt holmit, amit aztán hazaszállítmányozott a fent nevezett objektumra. Véreim, magyar proletárok ne dobjatok ki használt programot, szoftvert, hardvert, még jó lehet a disznóól tetejére!
Ihtyiandr a kétélű

Jó szerencsét, gyors halált!
Persze, megyünk barlangászni! Érdekesebb, mint a szia.
Saabi morbid küldeménye

Jól áll neki a távolság
Azt csak gondold, hogy ronda, vagy büdös. Fennen légy finom, udvarias.
kepenyes@mailroom.com

Jól
A BME Martos kollégiumban sokszor használatos, ezért eldobható szófordulat. - Felkeltem, jól. - Megnézzük jól. - Esetleg: - Jól ereztem magam jól.
vamosi@vpszk.bme.hu

K.I.T.T.
David Hasselhoff csudálatos autója (Knight Industries Two Thousand), aki tud beszélni, és kirángatja gazdáját a bajból. Kit-nek hívjuk a csicsás, minden felhasználói igényt kielégítő Windows95-öt, ha nem hiszünk a csodákban, és ezért a Linuxot választjuk. Ugye már láttad a Windows bejelentkező képernyőjén alul elfutó csíkokat, és a nevezetes autó alján villogó lámpákat?
Keki szava

Kacsacsőr
A > és < jel a levelekben. Rendszergazdák ügyelnek az irányokra is: jobbra kacsacsőr, balra kacsacsőr. Nem mindegy, hogy mit hová irányítunk.
Galambos Gerzson Gergely

Kajak
Ha nem megy IQ-ból, próbáld meg kajakból. Legfeljebb beletörik.

Kapás
Ha megcsörren valamelyik tahofon, a társaság egy emberként üvöltsön: - Valakinek kapása van! - A szerencsés nyertes megjegyezheti: - Biztos a Gyula keres. A hangfal, monitor már előre beizgul, kiváló kapásjelző.
(Editke kiegészítésével)

Kár beruházni új cipőre
Ne vegyél tartós tejet, számodra minden nap ajándék. Nincs egészség, csak tünetmentes nap

Kár cukrozni a taknyot
Emberünk próbálja kimagyarázni magát annak ellenére, hogy tudjuk az igazságot. Visszataszító kifejezés, ne rongáljuk vele barátaink idegeit.
Rozsomák és társai

Karcol
Sokat látott tv-operatőrök nem indítják a felvételt, hanem unottan kérdezik: karcolhatom? Mi is kábíthatjuk ezzel a médiában járatlanabb ismerőseinket, felajánlva, hogy felkarcoljuk a legújabb Koncz Zsuzsa nagylemezt kazettára.

Kaspó
Jelentős sikereket érhetünk el, ha más szakmák szókincsét is elsajátítjuk. A kertészek kaspónak nevezik azt az agyagedényt, amibe a cserepet tesszük. Miközben szerényen és szakszerűen dicsérjük barátaink kaspóját, a kaspóról ügyesen műveltségünkre terelhetjük a figyelmet.

Kaucsuk
Kelet-ázsiai, jellemzően menyecskék megjelölésére szolgáló főnév/melléknév műegyetemi körökben. Állítólag néhány éve valaki személyesen is találkozott Kau Csuk-kal (tanú nincs). A kaucsuk hölgyek gyönyörű, sima, halovány, kaucsuk-babák világát hozza vissza. Figyelem! Politikailag és szekszuálisan is helytelen
Császár Péter küldeménye

KBF
Kabbe, így határolódtunk el korábban emiljeinkben, de a kbf hatékonyabb, mert rövidebb két betűvel, mégis benne van az is, amit bekaphacc.

Kék halál
Hosszas szenvedés után beadta a kulcsot. A nagy kék háttéren fehér betűk mondják, hogy pl. "a rendszer foglalt, talán folytathatja"…
mentha@mail.ekopark.hu

Keleteurópai becsinált
Ez itt Kafka régiója, a paraszt mellett az étlapon

Kemény szavak ezek
Ha társaságunkban valaki hirtelen felindulásból lehülyézi a másikat, a feszültséget oldandó megjegyezhetjük: - Kemény szavak ezek. - Lebiggyeszthetjük az ajkunkat is hozzá. Ha már begyakoroltuk, a nekünk címzett kritikák elől is ezzel a fordulattal térhetünk ki.

Kerekítési hiba
Kelet-Európa az amerikai bankárok szemében kerekítési hiba. Korábban ugyanezt az érzést a másik égtáj felé fordulva így fejeztük ki: - Nézz a térképre!

Kerítés
Van valami megjegyezhetetlenül értelmetlen angol neve a kettős keresztnek, de mi lépést akarunk tartani korunkkal, és kerítésnek olvassuk a #-t.

Keró
Kerékpár-> keró, teleszkóp-> teló, bukósisak-> bukó. Viszonylag egyszerű a montisok (mountain bike) szóképzési gyakorlata, a kívülálló is könnyen beszállhat. A kerékpározás egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem a szabadságról, hanem a láncokról szól.

Két távirányító
A jobb mercikhez két távirányítót adnak: egyet a riasztóhoz, egyet a bombához. Ez persze így, ebben a formában nem igaz, de alkalmas arra, hogy jelezze: a technikai fejlődés képes arra, hogy választ adjon a társadalmi kihívásokra.
Pusi
puskas@sch.bme.hu

Kétpotrohos
LX találmánya olyan nôkre, akik XXL-es méretu - nadrágot hordanak
Verók István
vi@inf.bme.hu

Kettépisillek, mint egy hóembert
Az agresszív fenyegetésre válaszoljunk méltóképpen: - Én sem vagyok cukorból!

Kettőezer
Orbán Viktor nem szereti, ha félreértik, ha 2000-re terelődik a szó, valaki véletlenül 7000-ret értsen, ezért kimondja: kettőezer. Nem áll mögötte olyan mély politikai filozófiai háttér, mint a rendszerváltás - rendszerváltozás - rendszerváltoztatás egykori triásza mögött, nem is olyan életbevágó kérdés, mint a sztalinizmus - sztálinizmus nyelvi dilemmája a hatvanas-hetvenes években, de azért érezzük, aki kormánypárti, kettőezret mond.
A számítástechnika világában gondot okoz a jeles évszám. Egyes számítógépek nem tartják nyilván a dátumban az évszámok első két számjegyét. Ez azt a hibát okozhatja, hogy 2000. január elsején a számítógépünk azt hiszi, hogy 1900. január elseje van, és mivel akkoriban még nem voltak számítógépek, gépünk egyszerűen eltűnik.
A számítógépes rész: ccfz@swi.hu CooCooFooZoo

Kettőhúsz
A hangulat tetőfokán fejünkben jelentkező feszültségérték. Általában kivágja a kultúrbiztit. Kevésbé extatizált társaink ilyenkor összesúgnak: - Emmá tiszta kettőhúsz!
Precombinator@hotmail.com

Ketyere
A számítógép elismerő megnevezése, eredete a merevlemez sajátos hangjából származik, amely a működés megnyugtató érzésével tölti el a tulajdonost (bizonyos, a szóalakból kiszüremkedő szexuális hangzatok további kellemes felhangokat adhatnak). Ne tévesszük össze egyes felhasználói felületek működéséhez tartozó, szűnni nem akaró zajjal, ekkor ugyanis a merevlemez nem ketyereg, hanem sikál.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Kevés vagy...
...mint turistaszalámiban az idegenvezető, mint anyádban a jóindulat, mint Balaton szeletben a hullámzás, Camping sajtban a sátorrúd, mint elefántnak a normál tampon, mint Mackó sajtban a brummogás, mint sünben a dauer, mint a trójai faló az epsomi derbin. Roppant kevés vagy. Kiss Tamás több mint hatvan változatot gyűjtött össze itt: https://mnytud.arts.unideb.hu/szleng/egyeb/keves.htm

Kézzel vasal
Húzós helyzet, olyan meleg, hogy kézzel vasal.
Monkawa

Kicsi a bors
de vannak barátai.

Kicsi Piros Gomb
Ez indítja el a folyamatokat. Fényképezőgép, lift, magnó, csengő, reset-gomb, leszállásjelző a buszon, vészjelző, kórházban nővérhívó stb. Megnyomjuk ünnepélyesen, véletlenül, riadtan, elégedetten.
Umbala Gumbo

Kiganéz
A partizán csak a számítógép kedvéért mászik elő az ágyból, és környezete igénytelen marad, barakkban lakik, matracon alszik, és úgy kell utána kiganézni.
Mínusz szava

Kign
Ultima dícséret demoscene körökben, jobbabb. Angelday és a rulez csávók használják, a king elütéséből származik. Magyarítása: kignály.
Polgar Tamas aka. Tomcat / Greenroom, Moon kiegészítésével

Kihúzták a dugót
Amikor olyan fáradt vagy, hogy mindjárt összeesel; nem tudsz már másra gondolni, mint egy jó puha ágyikóra; akkor szemléletesen azt is mondhatod, hogy "kihúzták belőlem a dugót". Ezzel arra célzol, hogy úgy le vagy eresztve, mint a felfújható gumikacsa, ha kihúzzák belőle a dugót
Mörk Péter találmánya

Kilovagol
A kilogoutolok helyett mondhatjuk portyázó őseinkre gondolva: a virtuális várunk biztonságából kilépünk a valóságos harci mezőkre.

Kínai
Megesznek a kínaiak, hirdeti a falfirka a Dózsa György úton, pedig valójában mi szoktunk kínait enni.

Kindertyúk
Ha van kindertojás, akkor kell lennie kindertyúknak is. Ajándékozás idején az ünnepélyes hangulatba vegyíthetünk kevéske fanyar ízt ezzel a felkiáltással: - Ezt tojta neked a kindertyúk!
Szabó Tibor szava

Kinek csobogsz kicsi patak?
Hozzám beszélsz? Nekem pofálsz össze-vissza? Olyan gátat verek az arcodba, hogy 3 hétig duzzadt lesz.
pege@maverick.sienet.hu

Kínos alapossággal
Nem divatos, ha vörös fejjel üvöltözünk, kommentáljunk rezignáltan: - Az előttünk lévő autó kínos alapossággal fészkeli be magát a parkolóba.

Kint az űrben
Arra az esetre, ha ivótársunk már nem az evilági ingerek receptora, hanem ittas örömei szórakoztatják.
Pécs környékéről

Kint megbeszéljük...
...de hozz pizsamát, mert lefekszel. Intellektuális összecsapások korai elhárítására szolgáló formula. Előtte azonban nézzük meg, hogy érti-e az, akinek a fejéhez vágjuk
Buttás Levente, wol@osiris.elte.hu

Király
Hát gondoltak volna arra a fényes szelek hajnalán, hogy a kilencvenes évek legfontosabb jelzője egy túlhaladott, levetkezett feudális intézménynek állít majd emléket? Nem, mi? Eez király. horribile dictu: király minden. A király gyors és kegyetlen, villan, cikkan, lesújt. Új idők új jelzője. maga a sziber és a posztposztmodern. (ráadasul, ez a 'rulez' lexabatosabb fordítása is. Akkor?) Fokozható felfelé íli lefelé: Agykirály, kiskirály. lehet képezni, ragozni: királyság (sőt: nagykirályság van, öreg - értsd: be vagyok tépve, mint a varacskos sertés), királykodik. A legkirályabb szó. Mátyás király például nagyon nagykirály király volt, de IV. Karoly király egyáltalan nem volt király király. (lsd +: ganxsta zolee: nincs itthon az anyád - ez király) Magyar rap: Vérszagra gyűl az éji vad, te tetted ezt! Kiiirály...!
UP-tól

Király
Öreg, kopasz, hájas, de jóságos, sok pénze, lakása és autója van, társaságra vágyik. Hercegnek már nem mondanánk, de férjnek még jó lehet.

Kit
David Hasselhof csudálatos autója, a Kit, aki tud beszélni, és mindíg kirángatja gazdáját a bajból, nos ez a lény nem hagyta hidegen a technika iránt dobogó ifjú szíveket. Kit-nek hívjuk a csicsás, minden felhasználói igényt kielégítő Windows95-öt, ha szeretnénk érzékeltetni, hogy nem hiszünk a csodákban, és ezért a Linuxot választjuk. Aki már látta a Windows bejelentkezo képernyőjén alul elfutó csíkokat, és a nevezetes autó alján villogó lámpákat, annak nincs szüksége magyarázatra.
Keki szava

Kocavállalkozó
Az egyetemi tanár, aki adócsalási célzattal bt-t alakít. Tudhatná, hogy a profi nem csal, hanem adóhatékonyan könyvel. A kocavállalkozót nem lövik le, nem robbantják fel, ő infarktusban hal meg, vagy öngyilkos lesz.

Kockára alussza a fejét
Reggel felkelsz, tükörbe nézel, haj a fejen szanaszét, tán még a vizes fésű sem segít; szóval ilyenkor van az, hogy az ember kockára aludta a búráját.
Buttás Levente
wol@osiris.elte.hu

Kodály-módszer
Gépünk lefagyása esetén a Ctrl-Alt-Del kombinációt követő mindenféle reanimációs kísérlet a billentyűzeten, tetszőleges számban, tetszőleges erőkifejtéssel.
Peckerwood@ludens.elte.hu

Komancs
1. A kommunista finom bukéval rendelkező szinonimája, amely kifejezi mind magától a ~ -tól mind pedig az önnön legitimitását a folytonos kommunistázásból szerzőktől való arisztokratikus távolságtartást. "Úriember vacsora előtt nem komancsozik." - inthetjük le asztaltársunkat.
2. Karl May örökbecsűinek nyomán bármilyen közelebbről meg nem határozott veszély kifejezésére alkalmas. "Hoztok sört? Ja, ha csak meg nem támadnak a komancsok." Váratlan, ijesztő zajra, melyre a társaságban lévők ijedten összerezzenek, hanyag eleganciával rálegyinthetünk: "Komancsok."
Hasonló értelemben említtethetnek a Lázár Ervin által halhatatlanná tett pomogácsok is.

Kombájnnal borotválkozik
Roppant nagy arca van.

Kommen
A "kommunista" tőből - minden, ami a kádárizmus hangulatát lebbenti fel, így Knézy Jenő, az élére vasalt nadrág, Márka-kupak akció... Metaforikus változatában a pitiáner, antimodern, kelet-európai-feeling megfelelője. Drága szórakozóhelyre ital becsempészése pulóver alatt, buszkirándulásra befülledésre hajlamos szalámis-paprikás szendvics pakolása, IKEA-árleszállításon kamionból 4 egyforma lámpát venni 500-ért.

Komolykás helyzet
Esterházy lassan nyugdíjba vonulhat azzal, hogy a helyzet reménytelen, de nem komoly. A helyzet nem változott, csak az elnevezés alakult át: a helyzet komolykás.

Kontinentális angolság
Disz iz de hangérien rádió bródkaszting nyúz in inglis, mondta a szpíker még néhány éve is. Ne szabadkozzunk a kiejtésünk miatt, más népek gyermekei sem beszélik jobban az írott angolt.
Gw ötlete alapján

Kóser
A mekkmester, a Macintosh-barát felhasználó így becézi az alma-menü Chooser pontját.

Koton
"Esemény" előtti teendő. KOTOFF : Ha magától még nem történt volna meg, akkor "esemény" utáni teendő.
Rádió 1 nyomán Sehonnai Bitang Ember

Kotta nélkül
A profi nem kottázik, nem kúlozik, nincs szüksége súgóra, sarokba vágja a kézikönyvet. Mert profi. Kotta nélkül.
Jul megjegyzése

Kotta
Valami nagyon pipecet tolunk beszélgetotársunk orra alá, s kérdjük "Tudsz kottából olvasni?" Később a cumóra csak így hivatkozzunk: "Nagyon kotta" (kajak, bika, régiesen baba, népiesen ajdecukor)

Kotta
Valami nagyon pipecet tolunk beszélgetőtársunk orra alá, s kérdjük: - Tudsz kottából olvasni? - Később a cumóra így hivatkozzunk: - Naon kotta (kajak, bika, régiesen baba, népiesen ajdecukor)

Költse patikára!
Korunk megtépázott idegrendszerű hőse kérlelhetetlen proletár őszinteséggel, világrengető, szilaj szikársággal így kommentálja az utóbbi idők csillagászati összegeket érintő sikerdíj-ügyeit.
Nazim@ludens.elte.hu gyűjtése

Kőmég
Olyan kőmég íze van. Pozitív válasz a "Milyen anyám sütije ?" kérdésre.

Köpj le
Ha századszor felejtjük el, ne keressünk kibúvókat, ne hivatkozzunk arra, hogy villanybrifkónk megadta magát, vállaljuk a szégyent. Ha a másik érti a viccet, bíztathatjuk: - Köpj le. - Ha bizonytalanak vagyunk, vagy a helyzet valóban súlyos, akkor maradjunk a megszokott formáknál, ne ébresztgessük az alvó oroszlánt.

Köpjünk a karbidra
Ha a munka iramát szeretnénk fokozni, vagy bármi más gyorsítási igényünk van, használhatjuk ezt a kifejezést. Barlangászok és hegesztők számára minden bizonnyal triviális a kifejezés, akinek nem annak itt a magyarázat: a karbid olyan szilárd anyag, amely ha vízzel érintkezik, éghető gázt fejleszt, ezt használták régebben hegesztésre is és a barlangászok lámpái is ezen az elven működnek.
Szabó Tibor

Köpött a maci
Életünk értelme még lefetyelne, és nem bírunk a mehetnékünkkel. Kedvesen noszogatva dörmögjük: - Köpött a maci, mennünk kell. - Ha párunknak maradhatnékja van, kitérően így replikázhat: - Ezért tűzött ki a fejére vérdíjat a maffia. - Szinonimák: fellőtték a pizsamát, pizsamariadó.
Godány István közlése

Körbeháj
Böjtöljünk, sportoljunk, gondoljunk arra, hogy a sportszelet egy percig van a szánkban, egy óráig a gyomrunkban és életünk végéig hordjuk a testünkön, csináljunk bármit, de ne akarjuk, hogy barátaink így nevezzenek: körbeháj!

Körülvesz a szomorúság
Nagy a baj, el vagy vékonyodva, nem vigasztalnak azzal, hogy ne sápadj, körülvesz a szomorúság.

Köszike
Főleg benga állat pasasok és szőrös képű liberálisok szájából szépen hangzó hálálkodás. Az okszi méltó párja. Aki ezt a kettőt felveszi a szótárába, az így búcsúzik: pusz-pusz.

Krakéler
Nem, ez nem új szó (az előző századforduló irodalmi munkásságának része), de - hála pártjuknak és kormányuknak - felélesztése több, mint időszerű, mert a vele jellemzett lényre ennél pontosabb meghatározás ma sem létezik.
Amíg a párbaj volt a társasági konfliktusok elintézésének a szokásos módja, a krakéler rövid életű volt ezen a földön. A párbajdivat elmúltával jött el az ő ideje.
A krakéler olyan polgár (azokat a köröket, amelyekben ez a szó forgalomban volt, néhány hónapja egységesen polgároknak nevezzűk), aki minden határon túli pökhendiséggel néz le, vesz semmibe mindenki mást, teljes természetességgel köt bele mindenki másba, sért vérig mindenki mást, úgy gázol át mindenki máson, mintha egy marék földre szórt pondrón tiporna át, magától értetődően akarja rákényszeríteni mindenkire a maga akaratát, de mindezt nem é
rzelmi-indulati alapon teszi, mint a ripők, hanem mélységes, szent meggyőződésből, tudván tudva, hogy ő, csakis ő és teljesen ő eregeti a passzátszelet.
Válas György
valas@omk.omikk.hu

Kreatív második
Már mindent kitaláltak, csak nekünk tudnunk kell róla.

Kritikus tömeg
Ha sokan mondják, hogy részeg vagy, feküdj le. Ne feledd, hogy a tömeg nem mindig kritikus: van, amikor tetszik nekik az, amit írtál.

Kuffer, aztán víz, tüdő ablakba
Rövid megfejtett részlet a konditerem takarítójának szövegéből. Az általa "hesszölt gáré" jó fenékkel, ámde értékelhetetlen mellekkel rendelkezett
Laj

Kufircol
Vidámabb, mint a kefél, a kufircolásban halljuk a hancúrozást is, de hiányzik belőle a kamatyol állatias mellékzöngéje. Szép kifejezés.
Kata közlése

Kúl
Cool, finom, penge, rulez, jó. Szóban megnyújthatjuk, az l-t elnyelhetjük, és így sejtelmes átmenetet képezhetünk a húúúúúúúúúú és a kúúúúúúúúúú között, mintegy sejtetve, hogy a szóbanforgó ügy annyira, de annyira kúl, hogy az már qrva kúl.

Kütyü
Minden mechanikus, sőt inkább 'tromos, 'tronikus feltétlenül kisméretű berendezés összefoglaló neve. Nem szellemes, nem szép, nem jó, viszont annyian beküldték, hogy felteszem a kezem.

Lammer
Láma, lamma, lémer, lém. Lammah ahbar! Eredetileg az, aki nem ért a számítástechnikához, viszont úgy tesz, mintha. Ennek a kifejezésnek története van: előbb azt jelentette, aki nem kódol, programozik, csak játszik. Mára kiszélesedett, és minden béna, műkedvelő, dilettáns arcra ráhúzható. Vallási kérdésekben járatosak használhatják a Pancser Láma jelzős szerkezetet, zenei műveltségűek bevethetik a Lammermoori Luciát. A lammer esetében a probléma többnyire a karosszék és a billentyűzet között van.
Buttás Levente értékes kiegészítésével

Látástól pakolásig
A jó buli időtartama
-p-

Látogatóbrigád
Megjött a látogatóbrigád, újságolja az orvos a betegének, aki lázképei között vörös zászlócskákkal és libacombokkal felszerelt, vidám csasztuskákat harsogó tömegre készülhet: hurrá, látogathatunk!

Látványpékség
Nevezhetnénk illatpékségnek is, elég csak átmetrózni a Népstadion megállón, a kocsi ajtajain beáramlik a frissen sült croissant illata, az ember alig bírja ki a Deák térig. Innen is látszik, hogy mennyivel könnyebb eladni egy pogácsát, mint egy Win95 upgrade-et.

Lealáz
Többnyire sporteseményeken esik meg, például. a Kerület 4-3-ra lealázta a Fradit.(Vérző szívvel írom ezt le, de teljesen megérdemelten!) Volt rá példa, hogy a válogatott alázta le a combos ciprióta mancsaftot 1-0-ra!
Ihtyiandr a kétélű ember

Lebabáztam
Meglepetésünk érzékeltetésére. Bár a zsargontárban kerülni szoktuk a szexista megnyilvánulásokat, ezt a kifejezést hölgyeknek nem ajánljuk. Törődjünk bele, ez fiúk szájából vicces.

Lebontom az arcod!
Forrás: A halálhágó (Clint Eastwood) Szitu: rövid nézeteltérés a cellában Kimenetel: tényleg lebontotta (Egy helyreigazítás: a "lebontom az arcod!" kifejezés A halálhágó c. Clint Eastwood filmben sehol sem hangzik el. Kétszer is végignéztem, pláne a cellás jelenetet az elején, de nincs benne. Verok Istvan, vi@inf.bme.hu - az érintettektől elnézést kérünk: a szerk.)

Ledobja a szíjat az agyamról
Az "eldobom az agyam" mechanikus, barokkosan díszitett változata. Ha valakinek kivan mind a négy kereke, akkor a kerekeket szíjak hajtják meg, ezt könnyű belátni.
A törzsasztalban írta shadowrun, ollózta Keki

Ledorombol
Hogyan tudjuk beoszottunkat/kedvesünket/kutyánkat úgy melegebb égtájakra küldeni, hogy már maguk is türelmetlenül várják az indulást?
Hát ledoromboljuk őket!

Leesett a pedál?
A kérdés akkor vetődik fel, mikor az átviteli sebesség 2 byte/sec.
Tere

Leeszi magát
Nem csak alkoholba, ételbe is menekülhetünk bánatunkban. Még két BigMac-et kérek! Tudjuk, hogy ez nem megoldás, de már az oviban megtanultuk, hogy nem minden fekete-fehér, és nincs minden problémára megoldás.

Lefagy
A döbbenettől lefagy. Irodalmiasan: arcára fagyott a mosoly.

Legalizál
Legalizáltam a párizsit a közértben: odamentem a pénztárhoz és kifizettem. Örülhet a BSA.

Lego
Béta-verzió, 1.0. Koncerten, amikor sz*rul szól, arra a kérdésre, hogy milyen volt a cucc, a válasz: - Lego.... - Ha még rosszabb: - Duplo
Max

Leküldi hídba
Ne törekedjünk megsemmisítő győzelemre, arra, hogy az ellenfél lehidaljon, mert annak rossz vége lesz. Az első világháborúban a szövetségesek leküldték hídba a németeket, és tessék, mi lett belőle? A második világháború. Legyünk kíméletesek.
Blumi szótárából

Lelöki a szíjat
Bepöccen, bepipul, lerúgja a bugyit, begajdul. Várjuk meg, amíg kipörgi magát!
Peckerwood@ludens.elte.hu

Lengő tekével
Anyaszült meztelenül (férfi). Egy mérnöktől hallottam, aki a paksi atomban dolgozott, és mesélte, hogy amikor a zónába belép valaki, teljesen át kell öltözni. "Minden ruhát le kellett vetni, aztán lengő tekével, hónom alatt a számítógéppel átmentem a másik öltözőbe"
pink@fsz.bme.hu

Lenyal
Cyberantropomorfizmus. Adathordozóról (floppy, méginkább szalag) a gép a megfelelő driver-t, programot stb. lenyal. Kezdőkben erősíti azt az érzetet, hogy a gép ember.
Vámosi Józsi

Leokézlak
Ne ugass, mert leokézlak!
Uj Péter szíves közlése

Leolvad
Berosál, rosszul van, elájul. A tisztelet jele, arra utal, hogy a katartikus élmény éppúgy megtisztítja a lelket, miként az alapos leolvasztás a hűtőszekrényt.

Lepadlózik
Megáll az ész, lementünk hídba. Mint minden, ami lefelé mutat, a lepadlóztam is alkalmas arra, hogy megbambizott gépünkről hírt adjunk a hozzánk közelálló szakembernek.

Lepattant
Lepusztult, béna, cikis, ócska, de ezek lepattant árnyalatok. Aki valaha kosarazott, annak még visszhangzik a tornatanár artikulálatlan üvöltése: - Értékesítse a lepattanó labdát.
TRf

Lépcsőházi filozófus
Akinek az érvek utólag, a lépcsőházban jutnak eszébe. Átvitt értelemben feledékeny. (Karinthynál: lépcsőházi ember)

Lepereg
Ellátogat. "Lepergek a dizsibe aszt' befigyelek egy lazát." Kopaszodó negyvenesek abban az értelemben forgalmazzák, hogy nem foglalkozik vele, lepereg róla.

Lerajzollak, összetéplek!
kb. ugyanaz, mint a kettépisillek, mint hóembert, de évszaktól függetlenül bevethető. Súlyosabb esetben: rajzoljon körül a rendőr!
GG

Les Vigas
Sokan ismerjük a X. kerület lerobbant kis bódéját a Mázsa téren. Játékterem és harmadosztályú talponálló kocsma, optimista közönség
anonim@kukac.hu

Lesipuska
A DOOM "10." fegyvere. Ha ellenfelebarátunk tisztességtelenül küzd, alattomban vár ránk, arra mondjuk, hogy felszedte a lesipuskát.

Leszámolás a Futrinka utcában
Mazsola és Táde visszavág. Épp tegnap hallottam a TVben... nem tom mire lehetne mondani de jol hangzik.
vlad

Letölt
A távoli számítógépről átmásol egy fájlt a saját gépére. Fordított esetben feltölt. Az úrhajós zsargon nem tesz ilyen különbséget, ott mindig a szputnyik számít "fent"-nek. De letöltésnek nevezzük azt is, amikor a közértben megpakoljuk a kosarunkat.

Levescsont
Ropi. 42-es bicepszű badisok értik ránk, ha letévedünk a konditerembe és küzdünk a 40 kilóval fekvenyomásban. Rosszalló kifejezés arra, aki nem olyan bika csávó, mint te.
Péter

Levizitel
idősödő urak, a Balatonra vonatozva, a mellékhelység irányába nyomakodva szabadkozhatnak ezzel a kifejezéssel. Vegyük észre a kifejezésben bujkáló játékosságot: egyszerre van itt a meglátogat és a vizel. Izgalmas egyveleg.

Lezümmög
Nyár van, meleg van, ne bízzunk mindent a légkondira még a legkorszerűbb személygépkocsikban sem. Zümmögjük le az ablakot, hadd borzolja hajunkat a szél.

Liba
Ne légy már olyan liba! Sokféleképpen feddhetjük meg barátainkat, de ennél több szeretettel aligha. A liba mellé libapásztort képzeljünk, aki terelget, és közben barátságos, mély hangon kurrog, hogy szót értsen a rábízott jószággal.
Mihancsik
Zsófi leveléből

Libabőr
Úgy megijedtem, hogy még a nyakamon is gágogni kezdett a libabőr
tamara2@freemail.c3.hu

Lifelong tréning
Maci, melegítő, tréning (a sportos pap, tuggyuk, melegítőalsó), susogó, susesz, tahoszkafander, szabadidőruha. Aligha létezik meg egy államalakulat, politikai közösség a világban, amelynek fejlődésére ilyen szemmel látható módon hatott volna a szabadidőruházat hasznos eltöltése. A tárgyszót e fogalomkör jelölésére is használhatjuk, de egyes egyedek egyes ruhadarabjait is illethetjük ezzel az elismerő szerkezettel. Ha a magyar kulturális nagyhatalom volna, már régen könyvtárnyi irodalma volna a melegítőológiának. Az ötvenes évek klottgatyavilágát váltotta a szabadabb szelek kék mackója, amelyet jobbára a néphadseregből bugázott a férfilakosság jelentős százaléka. Aztán megjelentek a hetvenes évek kétcsíkos gulyáskommunista KGST-verziói, amik szinte észrevétlenül (ámbár nem jelentéktelen minőségi ugrást végrehajtva) háromcsíkosodtak adidassá a peresztrojkában. (iNteRMeZZo: aztán jöttek a szoc. hamisítványok is, három csíkkal, gyengébb minőségben, amiket a nép - újabb zsargon - derdiedasnak nevezett el.) A kapitalizmussal beköszöntött a mindent elsöprő szabadpiaci susogóhegemónia. Lifelong training lehet akármelyik típusból, de legyen jó lelakott, kellően slampos és hiteles. Mer élethosszig tart, tényleg.
UP közleménye

Lócsipa
XXXXtra erős cseresznyepaprika. Mint tudjuk, kétszer csíp.
timothy@bekes.hungary.net

Logout
Búcsúformula, kb. viszlát, a beszélgetés befejezése. Na jó, én most logout.

Lokális káosz
A globális összeomlás előzménye. Ilyenkor még úgy látszik, hogy nincs nagy gáz, ha érvelünk, még minden megoldható. A teljes összeomlás szélén már örülnénk, ha tudnánk lokalizálni a zűrzavart.

Lokális maximum
Helyi érték. Ha megtapasztaltuk a lokális maximumot, keressünk másik bulit.
Császár Péter ötlete alapján

Lovarda
Rejtélyes hely az Eltén. Már sokak hallotak róla, rengetegen hisznek a létezésében. Egyesek szerint lovak vannak ott, masok szerint számítógépterem. A modern időkben már mindkettő egyszerre is lehetséges
boldi@rulez.org

Lökettérfogat
Érett nök jellemzö paramétere. Fél literig dícséret is lehet
harnjehu

Lúzör
Érezzük az összecsengést a lúdbőrrel. Vastagkeretes szemüveges stréber, akinek semmi nem jön össze (loser), pedig nagyon igyekszik. Betartja a játékszabályokat, mindenkivel kedves, és ő szívja a legnagyobbat. Továbbá lúzör az eleve vesztésre ítéltetett, súlytalan holmi, kontármunka.

M$
Korunk legsikeresebb vállalkozását irigyek hada pocskondiázza. A rosszindulatú levelező a Microsoftra így hivatkozik: Microfos, Microshit, Microfoszt, az s-ből előszerettel fabrikálva $-t, leleplezendő a cég kapitalista jellegét. Ezt a módszert minden óvatlan kapitalistával szemben bevethetjük, aki s-betűt hagyott a cég nevében, a Compuserve-et szintén nagy előszeretettel rövidítették így: CI$ Különböző viccfórumokba beküldözgethetjük az a tréfát, miszerint Bill Gates (Gate$) felesége a nászéjszakán tudta meg, hogy a cég miről kapta a nevét.

Maci
Közismertebb nevén kaki, azonban ez mindenütt szalonképes kifejezés. Nyomok | dobok | fogok | formázok egy macit | mackót | barna medvét. Brummog már a mackó (ideje a WC-t célba venni). Karmos maci (nem magyarázom, bizonyára mindenki találkozott már vele). Az Ursa Maior (Nagymedve) az, amikor úgy érzzük, életünk eddigi legnagyobb medvéjével küzdöttünk meg
robe@ovlev1.mdche.u-szeged.hu és angelday

Mackógombóc
Blues kert, Szeged. Mackógombóc: grízgombócok erdei gyümölcs mártásban, 270 Ft

Macsóhímzés
Tetoválás vagy piercing is lehet. A hangsúly a viselő kilétén van...
medoc

Maga alá alszik
A fáradtság vitaminhiánnyal súlyosbított esete. Szép változata az "álmon halok".
hamster@netweb.hu szíves kiegészítésével.

Maga fölé teperte
Az éjfél utáni mbszinam filmek emancipált főhősnője a félszeg adóellenőrt. Áfa helyett.
Gandalf

Magadra rántottad az eget
Ha valaki panaszkodik nekünk, hogy hogy megszívott valamit, akkor mondjuk neki. De mondhatjuk azt is hogy "sopotkai dalfesztivál" vagy hogy "ez így egészséges".
joe@mail.matav.hu

Magasorrú
olyan magasan hordja az orrát, hogy összetaknyozza vele a plafont.
JamesBond@ice.hupe.hu

Magasságában
A korszerű időpont-egyeztetéshez nem elég, hogy mindketten villanybrifkót szorongatunk, ajánlatainkat így fogalmazzuk meg: - Fél kettő magasságában megfelel? - Így méltóságteljesek leszünk, mint a hajóvonták, amikor a 475-ös folyam-kilométerkő magasságában összefutnak.

Magyarország
Kicsi, de a miénk, becézzük. Pesten az Új Magyarországot Újmaónak, Szegeden a Délmagyarországot Délmadárnak, Nyíregyházán a Kelet-Magyarországot Keletmatyinak hívják. Ha nem lenne Internet, ezt sem tudnánk.

Majd lassan írok…
...hogy Te is megértsd. Finom célzás az elmegyengéjű chatlátogatók számára, hogy megint nem sikerült a betűk között olvasni
Pirítós nesze@hotmail.com

Majmol
MIME eljárással kódol. Erről az eljárásról jókat hallottunk: segítségével e-mailben küldhetünk ékezeteket, hangokat, képeket, illatokat. Majmoljuk azokat, akik tudják, hogy kell.

Malac
Hölgyismerőseinket idővel hozzászoknak vaskos káromkodásainkhoz. Utána azért bosszankodnak, mert zavarja őket, hogy tabut sértettünk. Igazi eredményhez a saját fegyverüket kell ellenük fordítani. Nevezzük az asszonyt a megfelelő pillanatban malacnak, és minden a helyére kerül: nem tabusértés, hanem inzultus lesz.

Malaciga
Iga: leigáz, legyőz, gyilkol. Malaciga: a Quake-ben az az örjöngés, amikor tiszta vörös a képernyő, mert mindenki mindenkire lő.

Malmozik
A képernyőn homokóra, a vinyó elmélyülten molyol. A türelmetlenkedőket intsük rendre: ne zavard, malmozik.
Keki szava

Mammer
Idősödő hölgy. Régebben vén szatyor. Ez a kifejezés a mamusz és a németes -er utótag szimbiózisa. Hímnemű megfelelője a papper.
pradics@bigfoot.com

Mániázik
Lelki állapot. Például kedvesünk amikor megpillantja a 17000 forintos telefonszámlát.
H_Imi@mail.elender.hu

Manókergető
Ezzel a szóval illette minap egyik barátom egy szőke pipi 18 centi vastag talpú topánkáját. Nekem a csótánytaposó jobban tetszett.
Gwalker

Már az ózonlyukat is
Régen nem látott nőt: Tudod, én már az ózonlyukat is, ha nem lenne olyan messze!
pink@fsz.bme.hu

Már kész van, csak meg kell csinálni
Boldog kilencvenes évek, mutassatok egy nemecseket, és kiforgatom sarkaiból a világot!

Már rajzol a vége!
Sietni kell a WC-re, mert...

Marhavér
Túró Rudi vagy Sportszelet? Manapság már minden felvilágosult ember tudja, hogy a Sportszelet marhavérből készül, kifejezetten vámpíroknak. Tehát: Túró Rudi!

Márványtenger
Ismerősöm tért vissza ezzel a szöveggel egy jól ismert bank székházából. Ne tudd meg b+. Márványtenger. Üvegházhatás. Minden befigyelt.

Máskéntvállalkozó
A vállalkozó kifejezés mára a bűnöző szinonímája lett. De itt vannak az igazság bajnokai, a máskéntvállalkozók, a tisztességes Jókai-figurák, ki tudja hányan: sokan vagy kevesen. Inkább kevesen, mint anno a máskéntgondolkodók (partizánok, ellenállók, ellenforradalmárok).

Maszek
Igazi retró zsargon, a rulez és a király utóda, a tizenévesek most ezt nyomják. Hofitól hallották az egyes csatornán? Vagy még anyucitól, a méhen belüli korszakban? Maszek világban élünk.
Rakovics Márton szava

Massz meg
A szauna tikkadt közönségét felcsigázhatjuk, ha nő létünkre kéjes hangsúllyal odafordulunk párunkhoz: - Massz meg!

Matekozik
Morog a winchester, a képernyőn lassan kúszik előre a csík. Zöldfülű barátunk megtörné a csendet: - Most mit csinál a gép? - Dörmintsünk halkan, mint a lápi népek: - Matekozik. - A nagyobb hatás kedvéért hozzáfűzhetjük: - Na.

Mátrix sör
Matematikailag járatlan boltosoktól továbbra is kocka, fejletlenektől láda sört kérjünk. Baráti körünkben viszont működni fog a bedobtunk egy mátrix sört/kólát.
Mínusz gyűjteményéből

Mátrix
William Gibson Cyber-trilógiája óta az Internet neve. Az igazi cyberpunk (ejtsd franciás angolsággal így: szájberpönk) arról ismerszik meg, hogy ezt a nevet használja.

Mattra issza magát
Amikor már nem bizonytalanok a lépések, hanem nincs több lépés.

McDonald's falatozó
A kolozsvári Szabadság című lapban találtatott ez a fordulat, ami a miénk, az a miénk.

Medve
Mosok, mint a mosómedve. Ezt fokozhatjuk: mosogatok, mint a mosogatómedve, tanulok, mint a tanulómedve.

Medvére táraz
Nagyon felkészül, vagy más kontextusban túlreagálja a dolgokat. Amikor medvére megyünk, a legnagyobb mordályt visszük, és megfelelő töltényt teszünk a tárba.

Meg kell öljelek
"Ha elmondom, utána meg kell hogy öljelek." Ha azt szeretnénk, hogy a titok gyorsan terjedjen, rút pletyka formájában, akkor jelezzük az infó fontosságát, nehogy elsikkadjon.
Melakov

Megabocs
Amikor még ebben az országban szerették a medvéket, akkor népszerű volt, az ezer bocs és egy anyamedve. Ma a medvék és a mackók kárára faragják a vicceket, és a bocsoktól lassan-lassan elidegenedünk. Aki nehezen válik meg az emlékeitől, az hallhatja így is: meg a bocs!
Exe˘utor alias Nagy Gábor

Megetet
Aki a parkolóórát eteti, nem az a cél vezérli, hogy a parkolóóra szép nagyra nőljön, szaporodjon, inkább csak betömi a pofáját neki, hogy maradjon nyugton.

Megfekszik a rendszer
Amikor magába fordul a gép, és leakad a nyíl. Bambi, fagyi, megpusztul, megpunnyad. A kezdők kétségbeesetten, a tapasztaltabbak fejcsóválással, megértéssel. Emilben megfexik.

Megfikkan
Minden, ami... bla-bla... megfikkanhat, azaz tönkremehet, leéghet (személy), befarcolhat. Például: ez a fizika feladat megfikkantott vagy: na ez a proci megfikkant.

Megint hazudik
Nem kell minden hibaüzenetre felháborodottan válaszolnunk, üvöltözni, fejlesztőket anyázni. A géppel szembeni bizalmatlanságunknak hangot adhatunk rezignáltan is: - Megint hazudik.

Megkönnyezteti az elefántot
...az óriáskígyót, kifacsarja a répát, stb. Vizel. Valamivel szalonképesebb változata: Leföldeli magát. Tartózkodjunk ettől a kifejezéstől.

Megköpköd
Véleményez, na persze el tudjuk képzelni, milyen lesz az a vélemény. A kommunisták ezt hívták építő kritikának, lám, meg is buktak.

Megkötözünk
Nagyszájú alakkal felesleges vitázni, fenyegessük meg inkább, hogy ha sokat beszél, megkötözzük, betömjük a száját és bedobjuk a szekrénybe. Úgy mókás, ha fiatal törékeny leány vágja a díjbirkózó fejéhez, fordítva büntetőfeljelentéssel is számolhatunk.
Moon eszköze

Megmarkol
A nyájas felhasználó a könnyebb újrafelkereshetőség kedvéért a figyelemreméltóbb homepage-eket (pl iNteRNeTTo) bookmarkkal látja el, vagyis megmarkolja oket. A magyar nyelvu böngészok elterjedésével sajnálatosan kihalásra ítélt e szemléletes kifejezés (szine láttam magam előtt virtuális mancsomat), mert azt ugye mégsem modhatjuk, hogy "megkedvencekelem".
zmate@mol.hu

Megmászik
Megmásztuk a szervert. Lelki szemeinkkel látjuk a Nagy Kihívást, a másik gépet, párásodó tekintetek, elgémberedett ujjak, jeges szél, és végül a nagy teljesítmény: bejutottunk. Persze ha a mi szerverünkkel csinálja más, akkor ezt mondjuk: betörtek az adatrabló hekker banditák.

Megnyitotta az ülést
Így nevezzük tapintatosan azt, amikor valaki - egyébként talán jogos - dühében éles késsel felhasítja a metró ülésének műbőrhuzatát. Névtelen olvasónk figyelmeztetése szerint a kifejezés a Besenyő családból származik, és nem illik rovatunkba. Mindenesetre én a metrón hallottam.

Megszervezzük
Pincérünk feladata magaslatán nem hajlong, nem röpköd az igenis, az azonnal, hanem megnyugtató pillantással kijelenti: - Megszervezzük.

Megszólal a cucc
Diszkósok bennfentes szava. - Elég hangos lesz az erősítő a 10 000 fős koncerten? - Nyugi, megszólal a cucc.
Azaz dobhártya ugrik.

Megzakkan
Megzekken, megfeccen. Ha emberre mondják, akkor azt jelenti, hogy az illető megőrült, ha gépre, akkor azt, hogy nem működik. Ilyen hangot adhat ki az a hajó is, amelyik zátonyra fut.

Megzúzlak
A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán a termékmérnök szakos hallgatói így fenyegetőznek, tettlegességig még nem fajult a dolog.

Megy a levesbe
Bringádat szerelve rájössz, hogy képtelen feladatra vállalkoztál, és magadnak leszögezheted: - Na, ez megy a levesbe. - Akkor is van értelme, amikor haverunk a megfűzött nővel eltűnik a szoba ajtaja mögött (ilyenkor a leányra értendő). Poéngyilkosok a moziban a nagy pillanat előtt félhangosan megjegyezhetik: - Látod azt a kopaszt? Na, az megy a levesbe!

Melegszik a pite
Komolyodik a helyzet, valami egyre húzósabbá válik
Monkawa

Méltóztass!
Ma már nem elég a kérlek, a parancsolj, aki már viselt csokornyakkendőt, az a méltóztass-nál nem adhatja alább. Még finomabb a korábbiak kombinációjával: méltóztass parancsolni, kérlek, vagy: kérlek, parancsolj méltóztatni, sat.

Melyik valóságból jöttél?
Úgy eresszük meg, ha bombabiztos ismeretekkel rendelkezünk a virtuális valóság fogalmáról. Addig ismerőseinket a hagyományos módon cikizzük: melyik vonattal jöttél, melyik bolygóról kerültél ide.

Mentális csapás
Mentális csapást mér a környezetére: hülyeséget beszél, és mint tudjuk, a szó fegyver.

Mérgezett egér
Rohan, kapkod, ugrál, mint a mérgezett egér
Tuskó László hopkins@mail.elender.hu

Mer'mirmur
Válasz olyan kezdő mééér'? kérdésére, aki már huszonnegyedszer (+/- 16) érdeklődi meg ugyanazt a marhaságot.

Mérőfüst
Elektronikai kísérletek alkalmával a berendezés(ek)ből feltörő füstfelhő.
Császár Péter küldeménye

Mezők
Pampák. Ne gondoljunk kék búzavirágra, pacsirtaszóra, lepkékre és szöcskékre, ha kollegánk közli, ma a mezőkön dolgozik. Ne irigyeljük, számítógépétől távol, rideg körülmények között kell helytállnia.

Mi a...?
Mi a répa? Mi a gejzír? Mi a szisz (Sys)? Mizujs? Mi a téma? Mi a nagy helyzet? Mi az ábra?
Monkawa

Mibe fáj?
Mibe kerül? Hogyér' adják? Mit kóstál? A rutinos alkusz már a kérdésével érzékelteti, hogy a bőre alól kell kitépnie a pénzecskét, és az fájni fog.
Judge szava

Milyen ásványvizet parancsolsz?
Ne kapassuk el a barátnőnket, ha már étterembe visszük, húzzuk meg világosan a határokat. Ha a pincér az italok felől érdeklődik, akkor fordítsuk le szerelmünknek a kérdést úgy, hogy lássa az alternativákat.

Mindenki macája az én számítógépem
Védhetjük jelszóval, vagy beletörődhetünk, hogy naponta háromszor kell újrarendeznünk az ikonokat. Ennek az állapotnak is vannak előnyei: vírusainkért mást hibáztathatunk.

Miniszteri fing
Halvány miniszteri fingja sincs róla: ostoba és magasra vitte az isten a dolgát. Szomorún látjuk a két változó szoros korrelációját.

Mint egy user
Hasonló kasztba tartozó kartársunkat vérig sérthetjük, ha hamari kérdésére így válaszolunk: - Olyan vagy mint egy júzer, bejössz és kérdezel…
Galambos Gerzson Gergely

Mint mókus az erdőtűzre
Rábaltáz. Ráközösül. Rajtaveszít.
akutyi@emc.elte.hu

Mir
Halló, Huston, vétel! Gépház, az infonauták fészke. Földi halandókkal csak elvétve érintkeznek. Ha baj van a Miren, akkor hazamehetsz mert megint leállt a rendszer.
gabriella.magyar@dynasoft.hu ötlete alapján

Misi
Hol vannak már azok az idők, amikor a vagányság netovábbja volt másfél millerről beszélni? Jött az infláció, és vele együtt mi is áttértünk a milkára. Ma ez is túlzás, így becézzük: másfél misi, mintha az öcsénk lenne, kicsi, kedves családtag, bárkinek lehet, hát van nekünk is.

Mit rontottam el?
Okoskodó zöldfülűeket tehetünk helyre ezzel a dumával, ha az illető bebizonyítja, hogy miért nem sikerülhet az, ami nekünk rég sikerült. Szemünk sarkában legyenek úgynevezett virgonc ráncok, mert egyszer a zöldfülűből még életrajzírónk is lehet, és megemlítheti majd: szigorúak voltunk, de jóságosak.
GG

Mit tud az,amit én nem?
Legutóbb a Win IE 5-ösére használtam, mikor kiderült,hogy 100 mega kéne neki:100 mega?! Minek!?
Syrax@freemail.c3.hu

Mocsár
Baj esetén oda süllyed a számítógépünk. Jön a mindent tudó drága rendszergazda, és kirántja a mocsárból.

Mogorvos
Fogorvos, de mogorva. Minden fogorvos mogorva, vagy mi annak látjuk őket, mert olyan állapotban látjuk őket, amikor borzalmas dolgokra készülnek.

Mollban, haver, mollban!
Az avíttas moderato kifejezés lazább változata. Jelentése: Mit üvöltesz te barom?
Szilágyi László gyűjtése

Molyol
Az indokoltnál elmélyültebben foglalkozik valamivel. - Tegnap éjfélig molyoltam a vindózban amíg a modemet sikerült beizzítanom. - A pecsel szinonimája.

Mondjad, mit szeretnél?
Amikor kedvesünk ott toporog előttünk, és érezzük, hogy mondaná, kegyesen emeljük le tekintetünket a monitorról, mosolyogjunk rá, majd meleg, emberi hangon tegyük fel az előzékeny kérdést. Így némi duzzogás árán még nyerhetünk egy kis időt.
Gyurka hugának szavajárása

Monoszkóp
A költő szavai: Hová merült el szép szemed világa? Közszolgálati világunkban elég ennyi: monoszkópot ad. Bambul, révedezik. Ebből is látszik, nincs baj: a technikai forradalom felgyorsította az életünket, de bambulni is tudunk, ha a helyzet úgy kívánja.
Simon Gábor

Monnyon le!
Az utcai tüntetések barátságtalan üzenete... nem szokták megfogadni. Elektronikus leveleinkben nem anyázunk, annyit követelünk, a másik MONNYON LE!

Morcolja a homlokát
Homlokot sokféleképpen lehet ráncolni. A legrosszabb persze, ha valaki dühösen ráncolja ránk. Ilyenkor feloldásképpen próbálkozhatunk kedves kérdéssel: - Miért morcolod a homlokod?

Most azt hiszed, hogy kivel beszélsz?!
Hatásos védekezés és egyben lehetőséget ad a támadásra, amikor vitapartnerünk nyeregben érzi magát, látván, kifogytunk az érvekből.
sunes@dunet.sk (Erős Besenyő-hatás - a szerk)

Most kell venni időjárást
Hideg van, besszre all az időjárás, zuhan a T.E.R.M.O.-index, nem korellálunk Malajziával.
kyller

Motoros kóla
Büfékben, presszókban kapható, gépi kavarású lötty.

Motyó
Akinek már szállt el vinchestere, az tudja, milyen hasznos, ha az aznapi motyóját, termését lementi szalagra, floppyra, zipdrive-ra.
Minusz szókészletéből

Mozambó
Órákon keresztül képes reszelgetni, tízezer gyufaszálból fanyulat épít, idegei kötélből, a keze nem remeg meg, csak csinálja, csak csinálja. A Guinness rekordok könyvében például mindenki mozambó.
keki

Multitasking
Két (vagy több) nőt hajszol egyszerre. Ha kisasszonyok fogadják titkon több úriember hódolatát, akkor azt time sharing-nek nevezzük. Vagy: amikor két gépen küszködik a netcápa és miközben a letöltésre várok, multitaszkban átolvasom a napi sajtót (papírra nyomtatottat).
Lean és gvass@eik.bme.hu

N
Hasonlatosan az X-hez, tudatlanságunkat leplező kifejezés, de kifejezetten pozitív egész, esetleg 0 mennyiségre vonatkoztatva. Matematikában járatosabbak használhatják a mennyiség növekedését jellemzendő: n eleme N, ahol n tart a végtelenbe.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Nádi kutya
"Nádi kutyát nem érdekli" A névelőt itt is el kell nyelni. Más összefüggésekben is ízesen hangzik: "jó, majd szólok a nádi kutyának". Így a társasági szabályokat kielégítő finomsággal hozzuk a másik tudomására, hogy a dolog reménytelen, mert a nádi kutya egy flegma dög.

Nagy Fehér Kagyló
Kommunikációs társadalmunkban azzal a felkiáltással mehetünk kisdolgunkra, hogy megyek telefonálni a Nagy Fehér Kagylóval. Amikor Róka Muki kidugja az orrát, azaz netán kitaccsolnánk, kénytelenségből a porcelán buszt vezetjük. Szellemes, mégis lehetőség szerint kerüljük.
Szigeti Szabolcs gyűjtése alapján

Nagypapásan
Ha vodkát iszunk, csak nagypapásan tegyük. Kétdecis vizespohárból, kitartott könyékkel, egy húzásra. Mindent csináljunk úgy ahogy őseink és akkor jó lesz nekünk.
Gwalker

Nagyrutin
Alapos reggeli készülődés - kezdés a mellékhelyiségben, aztán fürdés, hajmosás, brtválkozás stb. Szóval minden ami ilyenkor kell.

Nálad hová megy az ember?
Nálad hová megy az ember, mikor azt mondja, mindjárt jövök? Tapintatos és keresztrejtvényes korülírása a nálatok hol a kló? kérdésnek.. Nem ajánlatos nehezebb felfogású ismerőseinknél villogni vele, mert esetleg a válasz oly soká születik meg, hogy már úgyis mindegy.
(kavics)

Ne arcolj!
A vérvonal pontosan követhető, kezdetben volt a ne szemtelenkedj. Aztán jött a ne pofátlankodj. Innen egy lépés volt a ne arcolj, így, néma h-val, ahogy a franciák ejtenék.
Keki szava

Ne browse-old az idegeimet!
Browsalmas zsargon, ne is rongáljuk vele felebarátaink idegeit.
ViP

Ne csinálj rendszert az idegeimből!
Tényleg ne.
Bácskai András

Ne légy már olyan liba
Sokféleképpen feddhetjük meg barátainkat, de ennél több szeretettel aligha. A liba mellé libapásztort képzeljünk, aki terelget, és közben barátságos, mély hangon kurrog, hogy szót értsen a rábízott jószággal.
Mihancsik Zsófi levelébol

Neccapu
Necckép, Netcápa, vagyis a Netscape Navigator. - Elszállt a necckép, két órán keresztül töltöttem a legfrissebb változatot, de 93%-nál megszakadt. - A hazai közönség szívébe foglalta a Netscape böngészőjét, és most jönnek a becenevek. A Microsoft a böngészőháború ezen frontján vitathatatlanul rossz helyzetben van, hiszen az Explorert kiejteni is alig lehet, nemhogy becézni.

Négy betűs élet
Vannak napok, amikor az ember megbánja, hogy valaha kilépett a nagy betűs életbe.

Nehogy
Nehogy a vekker húzza fel a nagymamát! Nehogy a gitt rágja a Pál utcai fiúkat! Nehogy már a beton kössön belém! A klasszikus (nehogy a befőtt tegye el a nagymamát) kicsit kikopott, tessék újakat találni. A régiek gyűjteménye megtalálható Kis Tamás Bakaduma című kötetében.

Neked reszeteltek...
Elvtárs, meg fogol halni, idézzük a neves írót. Számítógépes népek számára plasztikusabb lesz ez a formula: Neked, pajtás, reszelteltek.
Szalai László Dániel szíves közlése

Nem baj
Minden helyzetben ütoképes. Néhány példa a gyakorláshoz:
- Jó reggelt. - válasz: Nem baj.
- Halló, Kiss Rozi vagyok. - válasz: Nem baj.
- Szevasztok, elmentem. - válasz: Nem baj.
- Vegyen mosómedvét! - válasz: Nem baj.
beküldte: Pogány György, de ez - szerinte - nem fontos...

Nem baj
Minden helyzetben ütőképes. Néhány példa a gyakorláshoz: - Jó reggelt. - Nem baj.- Halló, Kiss Rozi vagyok. - Nem baj.- Szevasztok, elmentem. - Nem baj.
beküldte: Pogány György, de ez - szerinte - nem baj...

Nem egy IQ milliomos
Tahofonnal felszerelt egzisztenciaharcos.
Császár Péter ötlete alapján

Nem hold az, hanem űrállomás
- hangzott el a kulcsmondat a Csillagok háborújában. Aztán barátnémmel ültünk az esti padon néztük a csillagokat, ahogyan szokás. Mariannom elérzékenyült: Nézd, ma este milyen szép a Hold... Mivel a harmadik Amstel után voltam, kicsit bágyadtan hozzátettem: Nem hold az, hanem űrállomás. Végül nem rúgott ki.
Gw

Nem hörög a paraszt, ha a kés nem szúrja
Most jut eszembe, minek is küldöm, mikor ezt a szólást mindenki ismeri.
atyi@profitrade.hu

Nem kispályázunk
Ezzel a felvezetéssel rendelhetünk egy asztal kisfröccsöt (asztaltól függően 40-100 db), vagy tehetjük fel az összes zsetont a fekete 42-esre (42: lásd ott)

Nem köszön!
A modortalan versenyző bélyege. A népek a kocsmában üldögélnek, iszogatnak, beszélgetnek. Elefánt ront be, tör-zúz, repülnek a poharak, asztalok, majd ahogy jött, eltűnik az ajtó mögött. Mindenki zavartan néz a kocsmárosra, aki halkan megjegyzi: - Ez ilyen. Ez nem köszön.

Nem látja
Nem látja a winchestert (vinyót), vagy a floppyt a gép. Nyugodtan leugorhatunk a büfébe még egy kávéra, ha ezt halljuk a szakembertől, mert legalább húsz percnyi magányos babrálás következik.

Nem nyafognék,de most már két sört.
Attila szomjas.
Póker

Nem tudom képviselni
A politikusok a rendszergazdákhoz hasonlóan a mellébeszélés nagymesterei, szlengjükből mindig meríthetünk. Programozás közben gépünk azért fagy halomba, mert gondatlan pointerkezelésünket nem tudta képviselni. Barátnőnk három kifli társaságában állít be, mert a fogyókúrázást nem tudta képviselni. Ha más nem tud minket képviselni, akkor gondolatainkat irodalmi munkásságunk részének tartja.
Ungár Péter (yuppie@eik.bme.hu) vagyok, nem biztos, hogy vállaljatok... ;-)

Net
Háló, necc. Közepesen bennfentes duma: "kerestem a neccen, de nem találtam". Kényszeredett újságírói szójátékokban: döbbe.net, rette.net. Természetesen van már magyar.net is, tessék csak fellapozni a http://www.magyarnet.com-ot.

Netburger
A hálózat lakója, a netropolis polgára. Kedvenc ételét a Pizza Hut-nál vásárolja.

Netcápa
Az információtenger ragadozója. A médiacápa távoli rokona, annál kisebb és fürgébb. Gyengébbek így nevezik a Netscape-et is, de annak kevés értelme van.

New York-i időszámítás
Vámpírokkal/denevérekkel kel. A New York-i időszámítás szerint él az, aki tisztában van azzal, hogy este tíz és reggel hat között jelentősen olcsóbb a telefon, mint egyébként. Este különben is jobb dolgozni, ilyenkor kevesebben mernek telefonálni, és a rádiók is csak zenét adnak.

No Carrier
A modemgyártók nemtelen bosszúja az Internetre ácsingózó karrierhajhász menedzsereken. Nincs vonal, nincs karrier, ne is próbálkozz. Ne hagyjuk magunkat, legalább egy busy üzenetet sajtoljunk ki abból a modemből. Optimistáknak ékezettel: nő, karrier, tiszta Amerika.
miki@halovx.tii.matav.hu kiegészítésével

No School, No Job, No Internet
A tavaszi idény pólódivatának meghatározó szövege lesz. A hagyományos struktúrák, hierarchiák jelentőségére figyelmezteti azokat, akik túlságosan is megfeledkeznének magukról.

Noname
Rossz minőségű, snassz, üzletfeleinkre alkalmazva: senki, régiesen nímand.

Nőguta
Férfiaknál fordul elő, leginkább forró nyári napokon jelentkezik. Tünetei: felgyorsuló légzés, szívdobogás, kigúvadó szemek, súlyosabb esetben erekció. Oka: alig felöltözött nők tömeges látványa - különösen veszélyes helyszín a strand, női napozó, továbbá leánygimnáziumi tornaóra. Kezelés: látogatás valamely gyógy- vagy súlyfürdőben, ahol a hordótestű öregasszonyok látványa az egyensúlyt helyrebillenti.
Ribizli

Női sms
A női sms ugyanolyan, mint a hagyományos (férfi), csak a hossza nem 160, hanem 640 karakter.
ERN0.since.1971.scene.muzak

Nőj nagyra!
A franciák százféleképpen tudnak elköszönni: további kellemes délutánt, jó folytatást - a búcsú legyen szép. Magyarul nem hangzik túl meggyőzően a jó folytatást, viszont a találkát zárhatjuk jókívánsággal: nőj nagyra. Mielőtt ezt a formulát dobnánk be, ne feledjük, sértésnek is hathat (66), ha társunk harminc centivel kisebb nálunk. Ilyenkor alkalmazzuk ezt: Légy jó és szobatiszta.

Nt
Analóg ismerősöm olvasatában Norton Tommander. Ja kérem, nagy a világ...
Buttás Levente, wol@osiris.elte.hu

Nullproblemo
Ha bocsánatot kérnek tőlünk, akkor legyünk engedékenyek. Válaszolhatunk egy rövid okévaal, vagy mondhatjuk: ugyan, semmi gond. De ha *tényleg* semmi gond, akkor bugjuk oda dallamosan: nullproblemo!
Mozsik Tibor szótárából

Nyálhegy
Belőtt sérójú fiatalember, antireflexes szemüveggel, úgy csattog a mercédeszhez minha egy számmal nagyobb hintalovat kapott volna gyerekkorában.
Szabó Tibor küldeménye

Nyélből
Élből, kapásból, rögtön, azonnal, izomból, bikából, hipp-hopp.
Fekete Balázs (Zax of Kaqxoft)

Nylon-vodka
A nylon-vodka (népiesebben nejlon-vodka) a gyűjtőneve az összes kisasszonyitókának. Gondolok itt például az ilyen könnyebb itókákra, mint a Martini, Vermut, Garrone, Chinzano... ("...s valahány név a naptárban...").
JamesBond@ice.hupe.hu

Nyomja a kódot
Programot ír. Aki kevésbé hatékony, az simán kódol. Közben kólát (kólácskát) iszik, és azt latolgatja, hogy milyen pizzát rendeljen.

Nyomtat
Egész éjszakán át tartó szerelmi együttlétre is utal. Hajnalban kérdezte tőlem egyik kedves anyósom: - No mit csináltatok (a számítástechnikában is járatos lányával)? - Nyomtattunk...
@bENOE

Nyomtatott betűkkel mondjad!
Így beszéljunk korlátozott felfogóképességgel megvert egyénekhez.
pink@fsz.bme.hu gyujtotte a BME-n.

Nyomul
Nyomat. Az esetek többségében _nagyon_ nyomul. Többnyire negatív hangsúllyal, vagyis inkább a törtetőkre, mint az igyekvőkre értjük. A kettő közötti határ nagyon vékony, ezért lehetőleg úgy nyomuljunk, hogy ne tűnjön nyomulásnak.

Off
Ha elromlik a televízió, akkor csak ennyit mondjunk: tv off! Használatos még "háló off", "szúnyog off", "off, én beszéltem" formában is. Off!
vamosi@gaia.martos.bme.hu

Offline média
Tollforgatóink már megbarátkoztak az online média fogalmával. Aki benyalta a digitális forradalom ideológiáját, az némi megvetéssel nyilatkozik a hagyományos világ, a hagyományos, offline médiáról, a hústér sajtójáról.

Okszi
A világ legismertebb szavának, az okénak a vállveregetős, könnyednek szánt változata. Egyes vidékeken az okés variáns dívik. Mi maradjunk a férfiasan zengő okénál. Ox?

Olvasta a könyvet...
Nagyon benne van valamiben, ért hozzá, igazi szakember.

Olyan a fejem, mint egy hordó
Be vagyok havazva. Ilyen vallomással zárhatjuk le a számunkra kellemetlen irányba kanyarodóbeszélgetést. Partnerünket így nem sértjük meg, sőt, szerencsés esetben némi empátiát is kiválthatunk.

Omlós
Mint vasárnap délutáni sétáink célpontja, a sajtospogácsa, olyan omlós operációs rendszerünk. Juthatna eszünkbe még bányaomlás is.

Onnantól kezdve...
Egyszerűen onnantól kezdve.
bence@novell.ohsh.u-szzeged.hu gyűjteményéből

Orrprocon korcollak
Közepes erejű ütés várható az arcodon.

Otthon
A hely, ahol letöltheted a leveleidet.

OVI
OVI - A tv2 texten a "komolyabbik" chat-en (847. oldal) állandósult rövidítése Orbán Viktornak, talán nem véletlenül.
ÜBÜ - Torgyán József, ugyanott
greg.fun.to

Oxi Maxi
Nagyon rendben van. Énekelhetjük is, a Foxi Maxi matróz lett dallamára.

Oximoron
Néha nem árt valami súlyosat bedobni. A megfelelő pillanatban jelentsük ki megkérdőjelezhetetlen fölénnyel: ez oximoron. Az oximoron egyébként értelmileg egymást kizáró ellentétek összekapcsolása a hatás fokozásáért, például hideg pokol, édes teher.

Öngyi
Ismerős mesélte, hogy holdjárós lánytól hallotta: "Olyan depi voltam, hogy majdnem öngyi lettem"
pink@iit.bme.hu

Örökzöld csont
Problémák, amelyekrol tudjuk, hogy soha nem múlnak el, mégis képesek vagyunk teljes átéléssel rágódni rajtuk.

Összebútoroznak
Rohanó korunk nem kedvez a házasság intézményének, de férfiak és nők igenis egymásra találnak. Anno vállalták, ma egy mozdulattal összebútoroztak. Aztán hallgathatják a vidéki rokonokat: összeálltak, mint a lovak.

Összefütyül
Mint párás júliusi hajnalon a pacsirták, modemjeink összefütyülnek. Használhatjuk, ha nem tudjuk pontosan, hogy mit is jelent a modem szó.
vbzoli (Vörösbaranyi Zoltán)

Összemillióznak
Laza szakkifejezés arra az esetre amikor két cég egyesíti anyagi erőforrásait, ami lehetővé teszi a nagyobb profitmaximalizációt. Persze aki nem tatozik a két céget vezető permanens istenek közé (pl alkalmazottak), annak az érdekei ilyenkor eltörpülnek a Szent Cél mellett.
goophy@westel900.net
snowman@westel900.net
cunyas@westel900.net

Pálca
A bevásárlóközpontok magyarosított neve. (Duna Pálca) Utalás ezek vásári, egypálcás kivitelére is.
Ubizztól, Moon révén

Pampers-nemzedék
Puha, száraz, kellemes körülmények között növekvő csemetéink már csak könyvekből fogják ismerni azt a frusztrációt, amit mi magunkkal cipelünk egy életen át. Frajd papa nyugdíjba mehet, itt az új generáció.

Pampog
Morog. A remény halvány jele nélkül zsörtölődik, már megint véleménye van. Mi magunk sose pampogjunk, inkább tűrjünk méltóságteljesen.

Papírkutya
Ne legyél papír(kutya)! -, testileg/lelkileg gyenge. Ha barátunk megfutamodna a feladat elől: nem akarja meginni a tizedik üveg sört. Agresszíven: - Széttéplek, mint egy papírkutyát
Major Gábor

ParasztBMX
Az őstermelők kedvenc közlekedési eszköze a szekér után. Ajánlott felszerelés mellé a gumicsizma (rászáradt guanóval), felturt ujjú ing, posztókalap. A jármuvel (amit idonként 26-os/28-as kerékpárnak is hívnak) vidéken tömegesen közlekednek kocsmába (is) a derék agrárproletárok. A Csepel márkanév önmagáért beszél.
Gojóka
(zoltans@mail.scala-rnd.com)

Paráz
1. Megijed. Ne parázz: nyugi. A paranoia áll a sötét etimológiai háttérben 2. Borravalóra hajt. Paraszolvencia. Ápolónői körökben népszerű fordulat: parám volt. 3. Varázsol, paranormális dolgot végez. A részletekre lásd Egely György műveit.

Parkáp
Nem szellemes, de közhasznú, van-e ki kimondja teljesen: paradicsomos káposzta?
CooCooFooZoo a fenti definició hatására idegösszeomlott: Imhol levele: Ej a parkáp az nem helyes, merthogy pir.burg.pár.káp. összetétel az igazi: régi bádogtálcás önkielégitő éttermekben és az Idő van c. filmben lehetett velük találkozni, ez utóbbiban kérdőivileg elővezetve, azaz: "neve, anyja neve, szül.hely, szem.szám, pir.burg, pár,káp, koreai osztálytársak?!"
Történelmi hű(lye)ség rulez!
CooCooFooZoo

Parketta | Padlógáz
Nyomtam neki egy parkettát - Padlógázzal szélnek feszítettem a verdát.
GéGé

Parkolj le!
Vendégünket sokféleképpen kínálhatjuk hellyel, de ha kapcsolatunk megengedi a közvetlenséget, és választékosak is akarunk maradni, akkor az unalmas dobd le magad formulát felválthatjuk ezzel: - Parkolj le!

Parkolóhelynek álcázott kispolszki
Messziről látod, ott a helyed, nem is érted, hogy az előtted vadászó sofőr miért nem foglalja el, index ki, zzzzzzz, nem parkolóhely az, hanem kispolák.

Párnás
A trafikosokat napról napra zavarba hozhatjuk azzal, hogy párnás Orbit rágót kérünk. Némi töprengés után azért hozzák a megoldást: - Drazsésat tetszik? - A magunk örömére kísérletezhetünk a lepedős Orbittal is, de szónak is, rágónak is rosszabb, mint a párnás.

Parti Nagy Lajos király útja

PC-özvegy
A válóper első szakasza. Szebbik felünk kéthetes időmérleget csap az asztalra, amiből kétséget kizáróan kiderül: több időt töltünk a monitor előtt, mint a hitvesi ágyban. Ha mégsem lesz válás, az nem rajtunk múlik, hanem azon, hogy partnerünk jól viseli a magányt. Társunk így válik PC-özveggyé, ami tartósabb állapot, mint a szalmaözvegység. Utolsó lehetősége az, ha beiratkozik egy Windows 95 tanfolyamra.
Zundel Rita gyűjtése

Pella
Lehetne görög nemzeti eledel is, feta sajttal, olivával, de ez mással van tele: ez a pelenka.

Penta
Műveltebbek penciumnak ejtik. A zöldfülű azután lesz beavatott, amikor már nem háromszáznyolcvanhatos gépről beszél, hanem háromnyolcvanhatosoról, és nem három egész egyes Windowsról, hanem három pont egyesről. A spillerek szótárából ezek a szavak a technikai fejlődéssel együtt kikoptak. Marad a Penta.

Pereputtony
Hátraakaszthatós gyerekszállító
Suc (devpoint@usa.net)

Periféria
Sapka, sál, kesztyű. Átvitt értelemben esetleg: oldalborda.
Henryke szava

Perjel
Nem pap, a slash magyar megfelelője. A backslash-nél már kimutatja a foga fehérjét: visszaperjel. Ragozhatjuk is: te visszaperjelsz, ő visszaperjel.

Pestizmus
Vajon mi az oka annak, hogy a televíziók műsoraiban a vendégek szinte kizárólag pestiek? Minden okos ember ott él? És ha nem, akkor hol vannak a többi okosok, akik nem ott élnek? Ha igennel válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor a pestizmus bűnébe estél, enyhén paranoid vidéki barátod pedig újabb ikszet tehet: tombol a Budapest-központúság, a fölény, az arisztokratizmus, az ostobák gőgje, a buták önimádata. (További irodalom: http://www.szabinet.hu/internetto/.write/system/friss/98.03.08.22.43.html)

Pesszimális
Kishitűek szerint nem csak az optimistának, hanem az optimálisnak is van rossz változata. Ez lenne a pesszimális. Nem biztos, hogy mindenki hallotta ezt a kifejezést, ezért csak a legrosszabb esetben használjuk.
Judge szava

Picimici
Leírva PCMCIA, a laptopokba való kis kártya. Főleg hölgyekhez illik jól ez a fordulat, egyszerre árul el tájékozottságot, és simít végig bársonyos bájjal a kérdés: - Jó, jó de picimici van benne? - Néhol picimacinak nevezik.
balogh@mm.iit.uni-miskolc.hu

Pimponátus nagysága
Nem tudom mit jelent. Egy nemrég elhunyt hölgy nevezte így idős, nagyzoló szomszédasszonyát. Van tippetek?
kIVANcsi
ifutar@bigfoot.com

Pingpong
Amikor még papíron leveleztünk, akkor úgy mondták, hogy postafordultával érkezik a válasz. Néha előfordul, hogy a címzett is emilközelben van, és visszakézből válaszol, szerva itt, csere ott.

Pitbull
Fekete Mercedesen közlekedő, zizegő melegítős, aranyláncos, lenyalt hajú, tahofonos, konditerembe járó, hidrogénszőke barátnővel nyomuló agresszív kalapácsfejű újgazdag.

Plíz
Franciául SVP-nek rövidítik azt, amit ti szilvalének ejtetek. Emilben most már mi is kifejezhetjük röviden, velősen. Ha megkaptuk, amit akartunk, nyugtázhatjuk egy hálás thx-szel, ahogy nagymenő amik írják a thanks-et.
Galambos Gerzson Gergely (galambos@apacs.pote.hu)

Plüss
Hány plüssmackó életébe került ez a szép pulcsi? Akad-e női szív, mely nem szorul össze e szomorú szavak hallatán?

Pocak, gyerkőc
Szülészeten a szigorú ultrahangképek hatását enyhítheti az orvos ezekkel a szavakkal, na, nézzük, hogy fekszik az a gyerkőc a pociban.

Poétikus délután
Miután benyomtuk a francia hagymalevest, rakott krumplit céklasalátával, gyümölcssalátát, aztán elhörpöltünk két korsó sört, és az ellensúly kedvéért kitámasztottuk egy duplával, kedvenc cseh irónkat majmolva megjegyezhetjük: szép, poétikus ez a délután.

Pofon
Verekedés kezdete a Törzsasztal "Lovagi torna" című topicjában. Vége a "POFOFF".
Sehonnai Bitang Ember

Pókember
Rohangál fel-alá a hálón, információra vadászik, szövöget.

Polgár
Polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár, polgár.

Ponttá zsugorodott arccal
A vonat elment, mi meg állunk a peronon, ponttá zsugorodott arccal.

Popperszóda
Advanced üdítőital, a könnyebb, édesebb, bulisabb, amitől szép lesz a hajunk, jó lesz a kedvünk, és még lakást is nyerhetünk.
Hamster gyűjteményének éke

Porcelánrészeg
Nagyon, nagyon, nagyon részeg.
loren@dpg.hu

Porig aláz
Ha elutasítanak, kelletlen, húzódozó választ kapunk kérésünkre, ezzel a fordulattal kísérletezhetünk: - Ne alázz porig! - Vagy távozzunk emelt fővel: - Porba vagyok alázva.
Sal Istvántól

Portás
Humán erőforrás input/output manager, csak azért, mert kinőttünk abból a korból, amikor petárdát dobtunk a portásfülke elé.

Pöccremoccan
Várakozásunkkal ellentétben beindul. Saját szerzeményű dalaink refrénje lehet.

Pöpec
Lehetne pompás, viszont az nem olyan pöpec, pipec.

Pörög
Régen bepörög, ma csak pörög, nincs eleje, vége, csak a pörgés van. Red Bullal, kávéval, jóízű duftával, vagy néhány heti kialvatlansággal és sok adrenalinnal juthatunk ebbe az állapotba.

Prebéna
Aki kíváncsi, annak hamar lefagy a gépe: töltsük le kedvenc programunk legújabb változatát. A legcifrább eset az Exprolleré, amit ugyan felinstallálni még csak-csak lehet, levenni azonban nem, azt a programrészt most írják.

Pszichoszomatizál
Hangzásban valahol az automatizál és az onanizál között helyezkedik el, olyan esetek leírására alkalmas, amikor családtagunk a több napja folytatott vitában végső érvként belázasodik, gyomorrontást kap, epegörccsel tromfol.
dr. T szótárából halászva

Puhatolózik
Tapperol, mondtuk régen az általánosban, hajkurásztuk Simonffy Katit és Tóth Beát. Ma már csak puhatolózunk, keménykedünk.

Punnyad
Fáradtan, életuntan lustul.
Szél Viktor, vector@mail.matav.hu

Pupilláz ide, aztán matekozunk!
Valami olyasmi, hogy "Nézz ide egy kicsit, aztán elszámolunk !" A matematikai muveletre való utalás lehet az adok-kapok játékra való célzás is, mely igénybe veheti a résztvevok arcizomzatát és csontozatát is.
Sehonnai Bitang Ember

Puttos
Olyan, mint Dave: mosdatlan, sátorba szellent, hasmenése van, egy bögréből eszik-iszik, rubeolás.
Ördög Miklós

R1-es
Nemecsek, a munkaköri leírásában szerepel, hogy bárki beszólhat: eregggy fiam aztán csináld eztmegazt...
A katonai szlengből merítette iskardos@mail.matav.hu

Rádobja a pitet
Erőszakkutyás elintézési mód: ha valaki/valami nem tetszik, fogod a pórázt, odalépsz és rádobod a pitet
--==(CooCooFooZoo)==--

Rágyógyul
Ha elvtársunk megállás nélkül telefonál, akkor rágyógyult a telefonra. Hangozhat feddően is, hiszen teljesen lelakja azt a telefont, amire rágyógyult.

Rágyorsul
- Ne lapozz, éppen rágyorsultam arra a cikkre -, figyelmeztethetjük ismerősünket, aki túl sokat hadonászik az egérrel. Így a szellemi képességeinkről is jó bizonyítványt adunk, hiszen agyunk képes még gyorsulni.

Rakétás Tibi
A Doom nevű harcos-kalandos játék egyik főszereplője, iszonyatos tempóban nyomatja a rakétákat. Társai: Goldmann Károly (az aranyember), Maci (aki zöld takonygombócokat dobál), Ropi (a csontváz), Likvidál Gyula (sztenderd brutalizatőr), Szederjes, akinek szarva van, és olyan szederjes, Paradicsom és az aranyos kis rózsaszín S*ggfejű.

Rálényegel
Rátenyerel a lényegre. Reality Check.

Rántott paraszt
Igazán jó éttermekben, a magyaros ételek között kínálják. Rosszabb helyeken a pincérre is mondhatjuk, finomabb, mint a sült paraszt. Az étlapon szerepelhet még (Kafka régiója!) a keleteurópai becsinált is.
UP ötlete, keki filológiai meglátásával

Rárepül
Az általánosan elterjedt nézettel szemben annak is van értéke, amit ingyen kapunk. Rárepülhetünk cigarettára, floppyra, sajtótájékoztatón extra szendvicsre, puszikönyvre. Ami ezen túl van, azt tiszteletpéldánynak, vagy taktikusabban munkapéldánynak nevezzük.

Rázizzen, rámozdul
Berúgja az agyát. Másnap karikás szemmel jön, közli, hogy egész éjjel nem aludt, és megtalálta (nem találta meg) a megoldást. Ha sokszor fordul elő, válóper lehet belőle.

Re
Tanuljunk meg kulturáltan köszönni. Miklós Kata szakdolgozatában (http://kaliban.csoma.elte.hu/~makvirag/) felsorol néhányat az IRC- n dívó udvariassági formák közül: ahoj, bekk, hali, halihav, halóka, hey, hi, jojcakát, retek, szasz, szeva, szija, szió, welkoma bekk.

Recycling manager
Guberáló. Hangsúlyunkkal éreztessük, nem a szerencsétlen kukáson gúnyolódunk, hanem a pöffeteg névjegyosztogatón. Máskülönben rosszízű.
Szabó Tibor találmánya

Reggeli mix
Szellemi táplálékaink megválasztásában törekedjünk a kiegyensúlyozottságra. A Népszabadság mellé fogyasszunk Új Magyarországot, hetente egyszer Magyar Fórumot. Az újságos tudni fogja, hogy mire gondolunk, ha a szokásos reggeli mixet kérjük. Legalább az újságos is dolgozik egy kicsit, ezt az összetételt nem tudja fejből, mint mondjuk a Népszabadság-Magyar Hírlap együttes árát.

Rekamié
Rendkívül elegáns, franciás hangzása miatt kitűnően alkalmas arra, hogy bármilyen idegen szót helyettesítsen. Ha nem jut eszünkbe cifrább kifejezés, mondjuk helyette: rekamié. Így nem csak a helyzetet mentjük, hanem eredeti és fölöttébb szellemes társalgónak tűnhetünk, valóságos kis nyelvújítónak, egy zseb-Esterházynak, egy home-Kazinczynak. Különösen alkalmas jelzőnek: erkölcsileg rekamié; agyilag rekamié. Vagy amúgy Karinthysan (a paralelepipedon helyett): Drága Gézám, részemről a dolog rekamié. Beszélgetőpartnerünk szemében pedig megjelennek az őszinte csodálat könnycseppjei, és szólásainkat titokban noteszába jegyezgeti.
Uj Péter rekamiéja

Reklám után jövök
Egy óra múlva itt vagyok, mondhatnánk korszerűtlenül és politikailag elhasználódott módon.

Rekurzió*
*Lásd: Rekurzió
Gandalf (Dublin)

Rendben van
Helyén van, korrekt, korábban: ül, üt. Hangsúlyunk lehet talányos is, töprengjenek a népek, hogy komolyan beszélünk-e. Konkretizálhatjuk: zeneileg rendben van, politikailag rendben van.

Rendőr Plaza
Rendőrpalota. Az a szép nagy (arany)bevásárlóközpont a Teve utcában. Vagy: Halálcsillag.
Egy (rendőr) haver találmánya dawe@operamail.com

Reszeteltek…
Elvtárs, meg fogol halni, idézzük a neves írót. Számítógépes népek számára plasztikusabb lesz ez a reset-ből (újraindítás) gyurmázott formula: - Neked pajtás, reszeteltek.
Szalai László Dániel szíves közlése

Retek
Úttörőtáborban a csapatvezető pajtás hívta fel így a figyelmünket a nyakunk körül tenyésző koszra, de nem ezért szerettük őt. Mindenre jó, ami rossz, vacak: van egy 386-os retek gépem. Oláh Andor legendás reform-szakácskönyvéből azt is tudhatjuk, főleg tavasszal ajánlott a vajas kenyér retekkel: reggel méreg, délben étek, este orvosság.

Rezső
Akkor kell Rezsőhöz csengetni amikor már annyira lefagyott a számítógép, hogy csak a Reset gomb segít.
todi@shadow.banki.hu

Rideg törés
Az a fajta program, amiről kiderül, feltörték ugyan, de nem jól: viszi magával a rendszert.
Perlaki Attila gyűjteményéből

Ringyóhintó
Libapata, dodzsemcipő, variációk egy témára, aki nem találta volna ki, divatlánykák kedvenc cipőcskéi.
Geezer

Rinyál
Hisztizve, nyafogva pampog. Durvább esetben rinyázik.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Robog
Futok, sietek, indulok, azonnal, meglesz, nyugi. Robogok. Szinte halljuk a kis piros kétkerekű robogó vidám pöfékelését, ahogy szemtelenül kacsázgatva kerülgeti a lusta nagy cirkálókat, és tényleg odaér.

Roller
Internet Exproller, így sem lehet könnyebben kiejteni, mint a Navigátort, de legalább van értelme.
hamster@netweb.hu

Root
Tapasztalt rendszergazdákat mulattathatunk meg ezzel a viccel: Mi az, kicsi, sárga és életveszélyes? Naposcsibe root-jelszóval. A root-jelszó a rendszer minden ficakjához hozzáengedi a tulajt, jobb ha ezzel mégsem viccelünk.

Ropiharcos
Korunk nőideálja, vékony kar, láb, test, tehát még nekifutásból kettétör egy ropit.
Szathmari Gabor
daffy@szabinet.hu

Rossz válasz
Ezzel a fordulattal adhatunk még egy esélyt annak a szerencsétlennek, hogy megadja a jó választ.

Rosszcsont
Nem új kifejezés, annak idején olvastuk Bodó Béla dolgozatában, a Brumi a Balatonon-ban. Mégis meglephetjük beszélgetőtársainkat, ha a vita hevében egy többszörös bérgyilkost, vagy hazaáruló politikust rosszcsontnak titulálunk.
Rex szótárából

Rottenbiller Doberdónál
Annyi eselye van, mint boldogult Rottenbillernek Doberdónál. A zéró sansz, a teljes kilátástalanság kifejezése. Szervesen illeszkedik a Rottenbiller mitológiába.
Magyar Gábor

Rottenbiller
Lebukunk, mint Rottenbiller. Ha rákérdeznének, ugyan már, mikor bukott le ez a Rottenbiller, akkor lebuknánk, mint Rottenbiller. A zéró sansz, a teljes kilátástalanság kifejezése. Szervesen illeszkedik a Rottenbiller mitológiába, mely immár több mint egy évszázada ível át a magyar történelmen. Rottenbiller Lipót (1806-1870) budapesti polgármester volt, és kártyakeverés közben halt meg.
Magyar Gábor

Röfög
Két órás bütykölés után nem mindegy, miként jelentjük be a közönségnek a diadalt. Ugrabugrálhatunk, kijelenthetjük, hogy nem véletlenül tartanak közeli ismerőseink lángésznek. Méltóságteljesebb, ha így szólunk: - Röfög a rendszer.

Rögeszmecsere
Az a megbeszélés, aminek a kimenetele már a kezdetkor eldőlt, így semmi értelme.

Rulez
Legszabatosabb magyar fordítása: király. Régen úgy mondtuk volna: fenséges, kevésbé régen: szuper. Ellentéte a suxx, a szívás, a vacak, ócska, gagyi, zizi, szutyok. Rulez kifejezésünk az angol rules-ra vezethető vissza, ami annyit tesz: uralkodik. Unix Rules the World, mondják a guruk, vagyis a Unix operációs rendszer a legjobb a világon. Ebből torzították amerikai hálórágók a rulezt, amit mi is átvettünk. Egy másik változatban: ruley. Jelentese a rulez szavunkhoz hasonlatos, csak hát ugye magyar kódlapunk van meg angol billentyűzetünk így aztán...y-z csere szoval windows billentzűyet ruley
Skerlecz Baláys értékes kieégésyítésével

Rullah
Főnök. A rulez szóból jön, erősen arab-török hatást mutat, Jumurdzsák mondhatott ilyesmit annak, akinek a kis Vicáról jelentett.
Cyd [%] szava

Rum Time Error
Kocsmai idozítési hiba, a poharunkat régóta nem töltötte újra egyik ivócimboránk sem.
Gyürüs Szabolcs

Ruppótlan
Faküllős, igénytelen, kispályás, sittes, analóg, vacak, szutyok, dszuvás, tré.

Rusztikus dezájn
A büszke webmester jelenlétében így fejezhetjük ki véleményünket a gyengébb eresztésű weboldalról.
hamster@netweb.hu

Rücsök
Ciki, gusztustalan személy esetén az illető IQ-ját tiporjuk a sárba vele A srác rücsök, a film rücskös volt.
Gera

Saját ip-cím
Az igazi menők nem érik be egy vacak emilcímmel, saját ip-címet akarnak. GG a kocsijának is szerezne egyet, hogy mindig tudjátok, merre jár. És lenne domain neve is: http://www.ggkocsija.com.
GG szava

Salakon is
Ez valami? Ezt akár salakon is! A becsmérlés szépséges fordulata.
Rogyi cimborámtól, sok sör után a pécsi Rákban - Galambos Gerzson Gergely

Sarc
Áfa. Mindenre ráteszik a sarcot. A telefon 9.40 plusz sarc percenként. A (jó-jó, gagyi) hangkártya ötezer + sarc. Hamar meg lehet szokni.
Dönci

Sasol
Figyel, néz. "Bocs, nem érek rá, a főnök sasol minket."
Supertigger

Scene
Ifjonc Robinson Cursorok programozási versenye. Magyarországon is évente többször megrendezik, a középiskolás korosztály itt mutatja be, hogy milyen rövid programba mennyi hang- és látványeffektust tud belepréselni. A csapatok többnyire négy tagból állnak, mint régen a beatzenekarok: a programozó, a grafikus, a zeneszerző mellett ott a menedzser is. A régi scene arcok ABC 80-assal kezdték, vagy még azelőtt. Gyengébbek kedvéért: klasszikussá vált a dude, a nagyok közé számít, neve fogalom, ismerni illik, hátulgombolós userek halkan rebeghetik csak a nevét. A C-64 scenén HIC, Jean, Brian, az Amigán ADT, Rack, vagy a pécéseknél Dada..
Buttás Levente

S-es Rambo
Fejletlen izomzattal rendelkező, mégis szűk pólóban homorító önjelölt.
Danidek

Shareware
Szabadon terjeszthető program. Nem annyira szabadon, mint a freeware, ami ingyenes, a shareware-ért fizet a lelkiismeretesebbje. Általában 10-20 dollárt kell átutalnunk, és cserébe részletes leírást kapunk a programról, vagy olyan jelszót, amivel a program összes tulajdonságát használhatjuk. A számítástechnikai magazinok CD-ROM mellékletein irdatlan tömegben találhatóak shareware-k, de az Interneten is jó eséllyel böngészhetünk. Például érdemes ellátogatni a http://www.shareware.com-ra.

Síel
Síelni voltam ! Munkatársainknak felelhetünk arra a kérdésre, hol voltunk több mint húsz percig. A megoldáshoz gondolni kell egy WC-re, és a műlesiklók testtartására!
Gijjon

Sihu.hu
A MÁV helyében ezt a domain-nevet biztosan bejegyeztetném. Aztán még itt van a bagoly.hu, ha valakinek német érdekeltségei vannak, a nem.de és az igen.de. Offline változatban szellemes a kígyó.sys-t.
GG és Uj Péter ötletei

Sír a bakelit
Ebben a mai tahofonos világban kész öröm, ha valakinek nem a zsebében szólal meg a telefon, hanem az asztalán. Ezt nyugtázhatjuk azzal, hogy sír a bakelit.
Garamvölgyi Gábor gyűjteményéből

SMS
Az SOS személyre szabott változata. Save My Soul! Morzejele: ... --- ...
(Gyengébbek kedvéért: az SMS a mobil telefonokon küldhető rövid szöveges üzenetet jelöli: Short Message System)
en@szeva

Social computing
A personal computer fogalmát váltja fel. A PC alatt a jól értesültek már úgyis azt értik, hogy politically correct. Szociológusoknak ajánljuk jolly jokerként a struktúra kifejezés mellé.

Sose
Ha színvonalas popperklub előtt az erŐsember így szól: "Felrugdoslak öreg, mint hanyag gyepmester a kutyapiszkot!" Vegyük nyeglére a figurát : "Sose." (Műveltebbeknek: sohase.)
Takács János

Sovány szakácsban nem bízunk
Az olyan embereknél, akik hozzák a pénzt (marketinges, hirdetésszervező), és nem viszik (újságíró, technikus) kifejezetten jó pont, ha nagy fizetést kérnek maguknak. Magunkon tesztelhetjük: ha rádumálnak minket, akkor másokat is sikerülni fog. Sovány szakácsban nem bízunk.
Keki

Sötét
Akiből hiányzik a több fény. Olyan sötét, hogy leárnyékolja a saját gizdafonját.
Hamster szava

Spácium és direktórium
A jelenkori köznépi (lameres hatásokat mutató) nyelvújítás gyöngyszemei, a szóköz billentyű, illetve az alkönyvtár szavak szinonimái. Utóbbira a politikai felhangokra kényesebbek alkalmazhatják a digósan dallamos allerakó elnevezést.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Spam
Reklámtartalmú elektronikus formátumú levél, amelyet az Internet számítógépes világhálózatára fellőnek, hogy ottan _sok-sok_ címzett - akiknek a címét az elkövető (ún. spammer) valamilyen listákból mexerzi - megkapja, anélkül, hogy kérte volna. Eredetileg a Hormel amerikai húskonszern konzervének neve: 'Spiced Pork and Ham'. A Monthy Python használta először ezt a kifejezést a tömeges kéretlen reklám minden formájára. Természetesen van angol feloldása is: 'Send Phenomanal Amounts of Mail'.
Uj Péter definíciója, Peter Z. Zsombolyay peterz@mayn.de etimológiai kiegészítéseivel

Spamburger
Két pilótajátékra buzdító email között egy olyan, amit tényleg nekünk címeztek
hamster@netweb.hu

Spool
A multitaskingra képtelen arc a halmozódó feladatokat ide rakja. - Oké öreg, betettem a spoolba. Majd megcsinálom, ha lesz rá időm. Addig álljá' fél lábon.
Uj Péter gyűjtéséből

Sprayback
Nem tekintélytisztelet, hanem valami más vezérli azokat a firkászokat, akik kannákkal tagelnek. A házak falain itthon is terjed a graffiti, a nép önjelölt képviselői visszabeszélnek, ez a sprayback.

Stack overflow
Számítógépek meghibásodásának egyik módja. Embereken intenzív tanfolyamokon figyelhető meg ez a szindróma a hatodik óra táján. Tünetei: üveges szemek, ütemes szuszakolás.

Súlyos
Ami kiszorítja a rulezt. Súlyozott: nagyon súlyos. Ha valami gyenge, bosszantóan dilettáns, akkor súlytalan.

Sunyinet
Az internet rémei, az IRC csatornákon teszik lehetetlenné az életet. Sulinetként indultak, kikkban rájuk, tisztelet a kivételnek.
Gojóka

Surda
Az angol (SURE) és az orosz (DA) szóból alakult ki, nemzetközi fuzionálás útján. Ha megkérdeznek, hogy biztos vagy benne, akkor nyugodtan rá lehet vágni: surda. Érdekes összecsengés a filmsorozat főszereplőjének nevével
senki_alfonz kukac hotmail.com

Suxx
Cumi. Ha suxx, akkor akkorát szívunk, hogy behorpad a homlokunk. Élőszóban ne villogjunk vele, elektronikus leveleink címsorában jól mutat. Amikor arról kell beszámolnunk levelezőtársunknak, hogy nehézségeink támadtak az új változattal, akkor írjuk ezt: Netscape suxx.

S-vitamin
habzó ital, amitöl a papa lesz erös, nem a kisfia, aki csak tejet iszik, férfibenzin, folyékony kenyér, nevezzük, ahogy akarjuk e nedűt.
Mit nekünk vitamin koncentrátum, a Férfi számára az S-vitaminban megvan az összes szükséges tápanyag. Még a közérzetet is jelentősen javitja. Akár sörnek is nevezhetjük.
Gojóka

Swap
(okosaknak: szveppel, a scenén: svappol) Még C64-en az ember swappolt. Megvoltak a cool contact-jai, és jöttek-mentek floppyn a hot stuffok, voltak jó partik és emberi kapcsolatok. Ma már mindenki cd-re irat, száguldoznak a megák, ha nincs meg a napi download, akkor jönnek az elvonási tünetek. Swappolni már legfeljebb jegyzeteket szokott az ember vizsgaidőszakban. (Meg D64 fájlokat:)))
Buttás Levente
wol@osiris.elte.hu

Sz*r van a palacsintában
Villa hasít a tésztába... és kiderül, hogy lekvár helyett sz*r van a palacsintában. Ha a régi oroszok malac szavakat is használtak volna, akkor a Potemkin-falvakat így írták volna le. Ők nem beszéltek csúnyán, és mi is csak olyankor vetemedjünk ilyesmire, ha csalódottak vagyunk
A Rex szava

Szabadság híd
Ha a tőzsdén bessz van, ha minden zuhan, akkor új mélységek tárulnak fel a kisbefektető előtt. Nem kell messzire mennie, csak egy ugrás a Szabadság híd.

Szagavatott
Útszéli fa eb "látogatása" után
Cezar.MORVAI@Synergon.hu

Szájkaraté
Harcos hangvételű beszélgetés, esetleg vita szinonímája. Használhatjuk telefonbeszélgetés hangulatának jellemzésére is, gyakran a hiábavalóság kifejezésére. Például: Felhívtam Sándort és megpróbáltam tisztázni, kinek a hibája miatt késik az anyag, amit megígért. Sajnos nem jutottunk dűlőre, csak szájkaratéztunk egyet.
Péter Zoltán

Szalonna light
Lagzi Lajcsi délhús szalonnája, ami nem zsírban sül, hanem gőzben fő...

Szalvéta
A …-t is szalvétával fogja meg. A három pont helyén a férfi büszkesége áll. Finomkodó úrihölgyekre mondhatnánk, ha magunk nem lennénk finomkodó úriemberek.
nehogy az én nevemben rakd ki, nem illik az imágómhoz

Számháború
A vállalat managementje megbeszélést tart, prözentál a tulajdonosok felé.

Szántógép
Az 5 évesek zsargonja. Apaaa, szántógépezhetek egy kicsit!?

Szappantartó
Aki járatos az Interneten, és tudja, hogy melyik a jobb, a PPP vagy a Slip, az bátran nevezheti külső modemét szappantartónak, hadd lepődjön meg a sok zöldfülű.

Szar van a palacsintában
Ott terpeszkedik a tányérunkon, illatos-porcukros, a villa belehasít a tésztába, és akkor kiderül, hogy lekvár helyett szar van a palacsintában. Ha a régi oroszok malac szavakat is használtak volna, akkor a Patyomkin-falvakat így írták volna le. De ok nem beszéltek csúnyán, és mi is csak akkor vetemedjünk ilyesmire, ha nagyon csalódottak vagyunk
A Rex szava

szárnyalás
A legjobb példa az ékezetek értékére: nem mindegy, hogy szárnyalásról, vagy szarnyalásról írunk emilünkben. Redundancia ide, vagy oda, tessék használni azokat az ékezeteket.

Szárnyas vérszívó
Nem Drakula, nem Batman, nem dél-amerikai denevér, hanem már megint a szárnyasbetét. Hölgyek társaságában inkább nevezzük tapintatosan menedzsertamponnak.

Szefós
Szellemi fogyatékos. Enyhén idióta munkatársak megszólítására!
sabjaki@yahoo.com

Szelídit
A rendszergazda a gépeket nem szereli, szetapolja, hanem szelidíti. A domesztikált gép a házi számítógép, béketűrő igavonó barom, készséggel engedelmeskedik a gazdájának.

Szem kipattan, láb kipörög, fül hátracsapódik !
… kanyarban bedől, égett (cipőtalp-)gumiszag… Hajnali ébresztő vezényszavai katonáéknál. Ha engedelmeskedünk, pillanatok alatt a sportpályán találjuk magunkat, ahol aztán már lesz idő arra, hogy kiderítsük, hogy is kerültünk ide. A "bebútol" analóg változata.
cmorvai@synergon.hu

Szemével vadászik
A székely nem puskával, hanem a szemével vadászik medvére. Éjjel kimegy az erdőbe, és meglesi a mackót. Általánosabban: felmér, méreget, természetesen főleg csinos lányokat.

Szemrehányás
Egyike kevés ősi szavainknak. Kevéssé edzett emésztőszervekkel rendelkező delikvensnél bor+sör+pálinka+bableves kombinációja okozhatja a veremtár effektus törvényszerűségének engedelmeskedve.
Sehonnai Bitang Ember

Szemtelenül olcsó
Minden tárgyalásban eljön az igazság pillanata. A felek ismerik egymás árait, és az arcokra fagy a mosoly. Ilyenkor se feledkezzünk meg arról, hogy emberek volnánk, és némi öniróniával állapítsuk meg, ajánlatunk szemtelenül olcsó.
Mínusz közlése

Szent háború
Emilben bármin összeveszhetünk egy pillanat alatt, de van néhány ajánlott téma: mi a jobb a DOS vagy a Windows, a PC vagy a Macintosh, a Linux vagy a kereskedelmi UNIX, zaftos válaszokra számíthatunk újonnan induló levelezési listákon arra a kérdésre, hogy miért nem írunk ékezettel, de végső esetben bevethetjük Trianont, próbálkozhatunk a zsidó és cigánykérdés rendberakásával vagy bármilyen aktuális politikai témával. Amikor lohadni kezd a felzúdulás, megjegyezhetjük, ez is csak egy szent háború volt.

Szenya
Szendvics. Meleg szendvics esetében meleg szenya. Ha nem ízlik, nevezhetjük szenyónak. A házi készítésű szendvicset nevezhetjük dodinak is.

Szeva
Fú, ez nagyon laza. Azt a sziszegő sz betűt elhagyjuk a köszönés végéről. Olyasmi, mint amikor úgy köszönünk, hella esetleg hell.
Dr. Tungsram üdvözlete

Szevasz...
A File menüben található menüpont, mellyel a doksinak más nevet és helyet adhatunk.
Bárány Szilárd gyűjteményéből

Szia-szia
Menj már a pokolba, ez a hangsúly. Udvarias korban élünk. Ráduplázhatunk az igenre, a jóra, bevethetjük a ja-ja-ja-t, ha azt akarjuk kifejezni, hogy nem érdekel a téma. Kösz-kösz, ha nem kérünk valamiből.

Szíber
Ma már a vízcsapból is a cyber folyik, és még a nagymamik is tudják, hogy ezt szájbernek kell kiejteni. Mi mégis lehetünk egyéniek, ejthetjük így, szíber. Már van Sziber bt, ne tessék kísérletezni. Majd kitalálunk valami mást, ha az Akadémia már ezzel fog szórakozni, és nem a mamut/mammuttal.

Szikra
Amikor nincs szikra a szerkezetben, az annyit tesz, hogy nem tudunk telefonálni. Már a régiek is tudták: szikrából pattan a láng.
Szabó Tibor megjegyzése

Szilikon Vali
Nagycsöcsű maca, hosszú, lakkozott körmeivel üti billentyűket.
Egy helyreigazítás:
"A Szilikon Vali létező nick a kulönböző fórumokon, chatszobákban (a cyberspace-beli identitásomról most ne is beszéljünk). Nem vagyok sem nagycsöcsű, sem hosszú, lakkozott körmű. Pláne nem vagyok maca. Kissé kopaszodó 29 éves fiatalember vagyok.
Udvozlettel:
Kucsera Csaba
szilikonvali@hotmail.com
szilikonvali@ludens.elte.hu"

Színes, szagos
A lyukkártyán nevelkedett programozók a Windows-ról így nyilatkoznak: színes, szagos, szélesvásznú, puszit és pacsit ad.
sviktor@inf.sote.hu postázta

Szineset ásít
Brooáááf csatakiáltás hallatása mellett megszabadul a fölösleges 10-15 vodkától, gyk: rókázik-zik-zik.
Racskó Norbesz

Színezd ki a gombot!
Leszállás előtt fiatalabb utastársainknak így jelezhetjük leszállási szándékunkat. A gombhoz vezető elérési út (path) csúcsforgalom idején rendre bonyolult, mert a tömegmegmaradás törvényének értelmében a tömeg megmarad az ajtóban. Nem csak a húszéveseké a világ: idősebbeknél maradjunk a szárazabb, de hatékony Legyen szíves jelezni! formulánál.
Hzolka hallomása

Szófonat
Az iNteRNeTTo jó szófonat, mert benne van az Internet és a nettó is. A szófonatot szófonodában gyártják.

Szomorodjál meg
Zárva volt a bolt. A keskenyvállú becsudálkozott bácsi észrevette, mikor le akarta nyomni a kilincset, hogy a neccszatyorból kirakosgathassa a sörösüvegeket. Ezt mondta.
kollide@usa.net

Szputnyik-vevő
A tányér retro zsargonja. Műhold, szatellit, szputynik. Ott érezzük Farkas Berci, Gagarin, Tyereskova és a boldog Lajka kutya nekifeszült lelkesedését.

Sztrovacsek
Wagner úr hivja igy a juzereket a Törzsasztalban. Hogy miért? Mindegy. Ha megkérdeznénk Wágner urat, csak annyit válaszolna: igyunk söröt! (Gyk: Rejtő utan szabadon).
Moon

Szunda bunda
Pizsama. A ragozása rendhagyó: az én szundám bundám, viszont add ide az szunda bundámat.

SzúnyogTV
Aki még több halált akar látni, mint amit a hagyományos tv-k tudnak nyújtani, nézze a szúnyogtévét. Nyáresti szalonnasütések alkalmával szokás kiakasztani, kék fényével vonzza a bogarakat. Ne menjünk közel hozzá, mert a megégett bogár bűze felkavarhatja lelkiismeretünket.

Szuri
Kórházi szleng, nem is került volna ide, ha a tamagoccsinkat időnként nem támadná meg rejtélyes betegség, és ne kellene beadnunk egy oltást. De még a tamagoccsi sem szereti, ha szurkálják, ezért legyünk kíméletesek: - Barátom, kapsz egy szurit.

Szűk volt a sávszélesség
Nehéz otthagyni a monitor meghitt fényeit, a gép barátságos brummogását. Így könnyen elkéshetünk, és nem mindegy, hogy mivel vágjuk ki magunkat. Hivatkozhatunk arra, hogy a metrón szűk volt a sávszélesség.
Bodoky Tamás mentsége

Szüttyög
Vacakol. Többnyire a modemmel szüttyögünk, mert nem akar létrejönni a kapcsolat. Szüttyöghetünk bármi mással, aminek eredendően működnie kellene.

Szűzhártya
Mobil telefonunk kijelzőjén, bicajunk sebességmérőjén, és még ezer más helyen kis átlátszó celofán? valami ilyesmi, letéped és utána a tiéd a cucc, jöhetnek a megpróbáltatások, karcok.
Rhe szava

SZVSZ
Korábban Szakszervezeti Világszövetség, de mostnában IMHO, azaz szerény véleményem szerint.
Trebitsch

Tabolj beljebb!
Húzódj beljebb. A tab szélessége itt nem öt leütés, hanem egy fenék.

Tahofon
Debilfon, bunkofon, mobil telefon. Társaságban ma már a jólneveltség jele, ha kikapcsoljuk. Így már megengedőbb a köznyelv: marokfon, egyszerűbben marok, sőt, zsebifon.

Tahószkafander
Zizegős melegítő, rajta bőrkabát, a zsebben ötezresektől duzzadó analóg brifkó, alant makkos cipő, Adidas acrylzoknival, a `98-ban is divatos kiegészítőként a Lánchíd tartószerkezetéből készült pórázon pitbull, rókafarkas kulcstartó usw. Divatos, mi viszont ne öltözzünk így.
akutyi@emc.elte.hu kiegészítéseivel.

Takker
Főiskolás kollégiumokban a takaritónőt hívják így, éneklő takarítónő a Voice Takker.
ballnerp@mail.datanet.hu

Takonypóc
Megszokott kifejezéseinknek is adhatunk új értelmet. Takonypóc a kicsi, zöld bútor, a házigazda háta mögött.

Találkozzunk ebéd után
Ha üzletfelünkkel fontos tárgyalásra készülünk, és csak a jó öreg talponállóba tudnánk meghívni, legalább ne harsogjuk a villamoson a mobiltelefonba: - Jó, de te fizetsz.

Tamagoccsi
A neve tükörfordításban kábé annyit tesz: az aranyos illetve szeretnivaló tojás. A Bandai nevű játékgyártó forgalmazza - Japánban az egyik legnagyobb, nemrég egyesült a Sega-val - s a néhány hónappal korábban sikerre vitt tízdolláros Tetrishez hasonlóan kulcstartó-kiszerelésben lehet megvásárolni többféle színben, tojás alakú műanyag tokban. A játék egy parányi LCD-kijelzőn jeleníti meg a csirkét (ami a megvásárlás pillanatában még tojás), s három gombbal lehet az alapműveleteket kezdeményezni (etetés, játék, takarítás). A 16 dollárnyi jenért hazavitt játékban hamarosan, egy órán belül a tojásból kikel egy pici csirke, akit a gazdinak (őt véli ugyanis mamájának az ebadta - á la Tom & Jerry) rendszeresen etetnie kell, különben éhen pusztul. Ha viszont jól táplálják, körülbelül másfél hét alatt nagy csirke lesz belőle, és ha gazdája játszik is vele, vidáman énekel és ugrál a képernyőn. Ha nem foglalkoznak vele, bánatában nem eszik többet, és ilyenkor is meghal. Ezután az elemek kivételével (azok az előrelátó japánok...) újra lehet indítani a tojásfázisból az egészet. Kedves tulajdonsága még a bádogcsibének, hogy ha úgy érzi, már elég régóta nem kapott enni, éles hangon csipogni kezd, hogy felhívja magára a figyelmet (bulikon oldja a feszültséget!).
Részlet Blumi cikkéből az iNteRNeTTo Áramlatok c. rovatában (http://www.idg.hu/internetto/cyber/aramlatok/petz.html)

Tapipad
Simipad, touchpad, egér helyett a laptopokon. Szépen rímel a McDonald's tapilapjára, az érintőképernyős újságra. Régen az osztálytársnőinket tapiztuk, változnak az idők.
pink@fsz.bme.hu gyűjtése

Tápolás
A nép gyermekének a libatömés, csirkeetetés képződik meg, de a fantasy ismerői számára ez azt jelenti, hogy az általunk megszemélyesített karaktert annyi tulajdonsággal és mágikus tárggyal látjuk el, amennyi összesen Héraklésznak, Thornak, Merlinnek, Artúrnak és a Kerekasztal Lovagjainak együtt volt. Az ilyen tápos karakterekkel könnyű sárkányhordákkal hadakozni. Mindenki maga döntse el, hogy a klasszikus szerepjátékhoz ennek mennyi köze van...

Tárgyeset
Főképp nyelvtan tanárok bosszantására alkalmas, de másokat is zavarba hozhatunk azzal, a tárgyeset tömörített változatával. Tárgyesetet helyett: - Mit? - Tárgyeset. - Mit nézel? - Sport. - Mit szerelsz? - Soros port. Beethoven se rossz, mégis jobban szeretem Mozart és Schubert. Sőt: bejöttek a török és legyőzték a német.

Távcső
Csáó, cső, csővázas hátizsák. Búcsú. Telenfonban, távbeszélőben távcső.

Távközlőhálózat
Távközlést megvalósító eszközök és szoftverek összessége, melyek lehetővé teszik a hozzáférési pontok közötti közlések továbbítását és irányítását, beleértve a valós vagy virtuális összeköttetések egységes módon történő felépítését, fenntartását, módosítását és bontását. (Nem csak mi alkotunk fogalmakat, a vonal komorabbik végén is folyik a nyelvújítás: 1992. évi LXXII. Törvény mellékletének 28. pontja)
goy_893

Te melyik valóságból jöttél?
Csak akkor használjuk ezt a formulát, ha magabiztos ismeretekkel rendelkezünk a virtuális valóságfogalmáról. Addig ismerőseinket a hagyományos módon cikizzük: melyik vonattal jöttél, melyik bolygóról kerültél ide stb.

Tedd magad üresbe
Kuplungolj! Szelíd kifejezés arra az esetre, ha valaki túl sokat kér tőlünk. Szóismétések elkerülése végett szinonimaként használhatóak még a Ne pörögj és a Vegyél vissza kifejezések.
Guba

Tehetséges
Tehetséges fiatal művésznő, mondjuk a dúskeblű pornósztárra, és innen aztán továbbsugározva a hasonló adottságokkal rendelkező hölgyekre. A termeszétes tehetség nem szilikonalapú. Kicsit primkó, de kifejező.

Tele van a cache-em
megyek ürítek egyet - Kyborgéknál így mondják. (Informatika tanárok egymás között beszélgetnek, az egyik osztály igazán kiborító tud lenni :))
Gombóc

Telefontársaságok
Politikailag korrekt kifejezés a Matávra. Mielőtt belefeledkeznénk a fejlődés kerékkötőjének levérszívózásába, nézzünk körül: az ország negyedén kisebb rokonai, a Déltáv, a Digitel, a Monortel és más "telefontársaságok" szipolyozzák az internetezni vágyó tömegek pénztárcáit.. Ha "telefontársaságokra" panaszkodunk, elégedett mosoly ül ki az arcukra, ők is embernek, kizsákmányolt embernek érezhetik magukat.

Tépi a mezét
Örül, mint állat, ha egy ötperces feladatot két óra alatt sikerül elintézni. (A neves fővárosi focicsapat után, akik az osztályozó hosszabbításában lőtt potyagólnak köszönhetően bent maradtak az NB I-ben, és tépték a mezüket.)

Tépje össze!
Elektronikus leveleink végére odabiggyeszthetjük: Ha elolvasta, kérem tépje össze ezt a levelet! Azért vicces, mert az e-mailt nem lehet összetépni.
CyD [%] gyűjteményéből

Tépőzáras papír zsebkendő
A februári influenza emlékét néhány tépőzáras papír zsebkendő őrzi télikabátod zsebében. Novemberben előkerül, addig tartogasd ezt a kifejezést.

Terminál
Ha a Terminator (v.ö.Elektromodulator) megsemmisítőt jelent, akkor a Terminal nem lehet más mint az, hogy megsemmisít. Logikus!
Szoltan@libware.lib.unideb.hu felfedezése

Tesztelendő tisztelendő
Rengeteg épületgépészeti és földmunkával járó újkori belga figura. :-(
Sehonnai Bitang Ember

Tilinkózik
Villamoson csörrögtet, először két halk, aztán két hangosabb csörgéssel.
Gwalker

Tipor
Valahol a cikiz-gyaláz-ócsárol-becsmérel-szapul-áztat-fitymál környékén van, ha megtiporjuk, és mennyivel emelkedettebb, mintha egyszerűen a sárba tipornánk.

Tiszta szilánk vagyok !
Mert összetörted a szívemet!
/PoM/ Oliwier@geocities.com

Titti-ritti
Előbb-utóbb ráununk a satöbbi-re. A titti-ritti dallamosabb és a Morse-jelekben járatosak számára sokat jelent.
Edina szótárából

Tocsik
Pénzügyi mértékegység, 1 tocsik = 800 millió forint. (Példa: "A rendőrség új székháza 30 milliárd forintba, azaz 37,5 Tocsikba került.") A Tocsik-szisztema hierarhiája a micro-tocsik, mini-tocsik és mega-tocsik. Pedagógusaink fizetése 30 micro-tocsikot tesz ki.
Dr. Szabó Antal, Genf, valamint Mörk Péter gyujtése a miskolci "avasi sörház" nevu kocsmában.)

Tocsni
[ige, ikes: tocsom, tocsol, tocsik; tocsnók!] személyi (rokoni, iskolai, társasági, világnézeti, szexuális) kapcsolatok réven nagy értékű sült tésztához jutni. - Össze~: gründolni, eredeti tőkefelhalmozni- be~: görcsös roham után arra ébredni, hogy tele van a bankszámlánk- le~: gyomorrontásra hivatkozva idézésre meg nem jelenni- ki~: (állami forrásokból) kisajtolni- meg~: állami szervezettel utólag pályázatot kiíratni, azt megnyerni
Zsadon Béla

Totál Z
Totál zéró, sík hülye, kalyak barom... (speci koszi: Isten, Elek, Guru-TeD, Hotta, es mindenki más aki igazi Totál Z!)
csallo@sednet.hu

Töf-töf
A dudával lehet töf-töfölni, malackodó utalás, duda, tetszik érteni. A hetvenes években volt divatos, most második reneszánszát éli, és jellemző módon a töcskölés kifejezésünkkel kell konkurálnia, ami a sokkal durvább kilencvenes évek terméke.

Tripladuplavé
A Magyar Televízió reportere a műsor http-címét az ámulattól így olvasta fel: tripladuplavé pont... Latinban jártas fejszámolóknak ajánlott.
Keki

True Color
Ősszel, ködszitálásban, lakótelepi környezetben, mélabúsan. Fokozhatjuk azzal, hogy hozzáfűzzük: real time.

Tudós
Szakértőit a megértő főnök ha anyagilag nem is, de legalább erkölcsileg megbecsüli: kinek nem hízelegne, ha így hivatkoznak rá: - Megkérdezem a tudósunkat. Kicsit visszafogottabb nyalizás, ha megfejtőnek, esetleg helyes megfejtőnek tiszteljük a tudóst.
m.rch@usa.net kiegészítésével

Tulajdonképpen
- Mit jelent az a szó, hogy tulajdonképpen?
-Tulajdonképpen semmit
zsoltibácsi

Tulajdonság, nem hiba
Az igazi programozó nem ismeri el a gyenge pontjait, ha kontemplálsz, legfeljebb annyit érhetsz el, hogy kijelenti, kifejezetten jó, hogy úgy van, ahogy van. Persze csak a saját programjáról nyilatkozik így az ember, a máséról legfeljebb annyit mondunk, hogy az vele a baj, hogy működik.

Tulakodik
Nem vonzódunk a tömeghez, nem szeretjük a könyöklőket, a sok barmot, tülekedő tulkot.
Minusz

Tutez
A tuti és a rulez nászából ige született, olyan, mint amikor a hangulat tetőz. A tutkónál emelkedettebb, a királynál sámánosabb és sármosabb.
Razzia leveléből

Tutizó
Így hívják a taxisok azokat a helyeket, ahonnan pompás a rádióvétel. Itt gyűlnek össze, beszélgetnek, várják a közeli címeket, a tuti címeket. A dagonyázók városi megfelelője.

Tűnj el a városból!
Találj ki valamit, vagy tűnj el a városból! Ukrán maffiavezérek társaságában azután használjuk, ha meggyőződtünk erőfölényünkről.
Höltzl Péter

Tűzfall
A szóvégi megduplázódott l nem a múltat, hanem a jövőt mutatja: aki így írja, az sokat olvasta angolul: firewall

Uck muck fuck!
Angolul tudók számára illetlen kifejezés. Módjával villogjunk vele, ha nem akarjuk, hogy Bill IFOR-erőket küldjön a nyakunkra, mert mosdatlan szájjal beszéltünk. Egyébként sem érdemes idegen nyelven káromkodni, mert sosem tudhatjuk a hatást. Viszont itthoni környezetben wilkommen, ha meglepetésszerűen összeomlott az operációs rendszerünk.
dani@mail.datanet.hu küldeménye

Ufó
Motoros futár, hajtáspajtás. Mindent szállít, ami nem megy át a modemen. Az utolsó pillanatban esik be, bukósisakban, kesztyűben, bordzsekiben, csapzottan hozza, vagy viszi az életmentő CD-t, könyvet. Hozhat kaját is: az Il Treno-ból, vagy a Pizza Hut-ból pizza alla carbonarét, a McKiwan's-ból pulykamelles, lazacos, tonhalas és kaviáros szendvicseket, az American Subból 18 centis sonkás-salátás kiflit, valamelyik kínaitól édes-savanyút, vagy a New York Bageltől Harley Bagelsont.

Ugocsa non coronat
Régi diétákról szerzett történelmi ismereteket csillogtathatunk meg ezzel a kis gyönggyel. Ma talán így hangozna: "Haggyámá, nem is hallom, amit monc" vagy "Nekem beszész, te kapabajnok?" vagy "Mitakarezakiafasz", stb.
tenkil@pmail.deb.matav.hu

Újrahasznosított elektronok
Ez a levél kizárólag újrahasznosított elektronokból készült, írja a környezettudatos levelező.
Balogh Péter levelének végéről csippentve

Undi
Undorító, de nem annyira. A nagyon undorító is lehet undi, így legalább a többiek nevethetnek.

Upgrade
(apgréd, összekacsintva: upgréd) BMW-re upgrade-eltem a Daciamat, dicsexik a nagyra törő programozó. A kifejezés nem annyira az eredeti 'frissítés' értelemben használatos, hanem inkább a kategóriaváltásra utal. Több típusviszonylatban is elmegy, és valószínűleg a Mercedes-tulajdonosok szókincséből hiányzik.

Ura vagyok a helyzetnek...
Hátrafordulsz, könyököddel levered a vázát, amikor el akarod kapni, kiejted a kezedből a poharat, utánanyúlnál, aztán megcsúszol és elterülsz a padlón. A szomszéd szobából anyád hangja: - Baj van, kicsim? - Te válaszold ezt: - Ura vagyok a helyzetnek.
zuard@halovx.tii.matav.hu ötlete alapján

Utánlövés
Feledékeny emilezők sorrendben második, harmadik emiljének subject-je.
Szentkirályi Zsolt

Utazik
A Netscape-generáció nem ugrik be a városba, hanem komótosan utazik. Sashalomról beutaztam az egyetemre. Jópofáék nem taxiznak, fognak egy villamost, és azzal utaznak.
GG szava

Ügyes vagy!
Beszélgetőtársunk önbizalmának aláásására. Higgadt fejbólintással és mindentudó, fensőbbséges mosollyal ajkunkon kell kiejtenünk, ezzel is érzékeltetve azt a mérhetetlen távolságot, ami hangyányi léte és a mi magasabb, már-már virtuális valóságunk között tátong. - Ügyes vagy, nagyfiú.
Takács Pétertől

Űlő bika
Sitting Bull, franciásan, büllnek mondva. Szintetikus kiegyensúlyózó ital, a konyakos kávé logikus folytatása. Egy adag vodkát rázzunk össze egy adag Red Bullal. Filozófikus hangulatot idéz elő.
Blumi mixelménye

Űrhajó
Ez nem űrhajó lesz. Megnyugtatásul azoknak, akik aggódnak munkánk pontatlansága miatt. Általában fizikai tevékenységre utal, pl. barkácsolásra, építésre, ahol szemmértéket használunk. Ez nem űrhajó lesz, hanem szekrény.

Üvegszem
Jobb ma egy szemüveg, mint holnap két üvegszem. Az üvegszem számtalan epigramma ihletője. Itt kettőt idézünk: Jó dolog az üvegszem / kiveszem, ha verekszem. (Akoka verse) Azt mondta az öreg Sam / nocsak, nocsak, öregszem / szemem helyett üvegszem

Üzemmód
A Word szövegszerkesztő legelső változata azzal vívta ki az újonc tekintélytiszteletét, hogy volt szerkesztő- és parancs-üzemmódja. Ma már könnyen tréfálkozunk azon, hogy valaki alvó üzemmódban van. Én például most zsargoníró üzemmódban vagyok.

Vádlista
Nem bírósági perirat, hanem fejlett izomzattal rendelkező labdarúgó
Sehonnai Bitang Ember

Vagesz
A jó isten tudja, hogy a vagány rövidítéséből, vagy a Narancs főszerkesztőjének becenevéből került-e át a köztudatba. Ha túl jó, jobb, mint a cool, akkor vagesz. Aki felvág, az vagizik.

Vágjunk a lovak alá!
Eredetileg a lovak közé kellett vágni, de azt még a városi gyerek is tudja, hogy ha a lovak alá vágunk, akkor még gyorsabban fog szaladni a szekér. Kíméletlen duma.

Valláskárosult
Hitgyülis happyhal, morc jehovista, fűevő krisnás, vagy egyébista, aki komolyabban veszi magát és Istenét a kelleténél.
bazsi37@hotmail.com

Váltott vezetés
Bárkivel megeshet, hogy leendő sógorával egyik este szórakozni megy. Ilyenkor az is megeshet, hogy a szórakozás befejeztével az éjszaka hátralevő részében egymás kezébe adogatják a porcelánbusz volánját.

Válts inget!
Haver, le vagy maradva!
Bozsó (birtok3@mail.datanet.hu)

Vámpír
Vámpapír röviden. Mire huszadszorra - végre helyesen - kitöltjük, jelentős fizikai változásokon megyünk keresztül és legszívesebben a bürokrácia vérét vennénk.
Makrancos ihletésére : Sehonnai Bitang Ember

Vamzer
A szabadság megszállottai egy nyelvet beszélnek, ezért lehet annyira népszerű az Interneten a börtönszleng. Ha már meguntuk a köcsögözést, akkor éljünk a választékosabb vamzer kifejezéssel. Azért addig már ne merészkedjünk, hogy az Escape billentyűt télaknak nevezzük.
Blumitól

Van vonal
Csörög a telefon, felveszed, aztán közlöd a szobában ülőkkel, hogy van vonal. Megesik, hogy a hívó egy pillanattal hamarabb megunja a várakozást, mint ahogy odaérsz a készülékhez, ekkor annyival leszel okosabb, hogy tudod: van vonal.
robe@ovlev1.mdche.u-szeged.hu

Vas
Gép. Gaga öreg amigás, hozzászokott a formatervezett műanyagházhoz, nem beszélve az oprendszerről, ami barátságos, mint egy plüssmaci. Aztán rákényszerült arra, hogy PC-n is dolgozzon, de csak vasként emlegeti a gépet. Úgyhogy mostanában már ő is vason hegeszti a csodát.
zkovesi@pl.oracle.com

VBK
Csak az óvatlanok kedvéért mondom el, hogy ne bólintsanak azonnal, ha valaki meghívja őket egy VBK-ra. Ugyanis ez, masszív alkoholistáéknál nem VörösBor-Kólával, hanem Vodka-Barack-Kóla egy-egyes arányú mixe összesen három decis kiszerelésben. Ajaj
Pirítós nesze@hotmail.com

Vega
Vegetáriánus étrend, egészséges. Azt írta a Népszabi, hogy aki sok sárgarépát eszik, annak nagyobb az esélye a tüdőrákra, mint annak, aki dohányzik. Tehát ne essünk túlzásokba. Burger King-ben veggie-t kérjünk, ott úgy hívják az eladók a zöldséges zsemlét. A McDóban csak salátákat árulnak.

Vegyél vissza, jó!?
Ha ügyfelünk még többet akar, ne üvöltözzünk torkunk szakadtából, színpadias mozdulattal az ajtóra mutatva, hanem érzékeltessük, hogy hogyan őrizheti meg testi épségét.
Szalai László Dániel gyűjteményéből

Veled nem lehet osztani
Reménytelen eset. "Veled nem lehet osztani, mert egy nagy nulla vagy."

Vérengző mimóza
Levelezőlisták népszerű tagja. Halálosan megsértődik minden apróságon, de ő maga senkit nem kímél, a legvadabb módokon küldi a francba felebarátait. Ha vele levelezünk, gondoljunk arra, hogy nekünk is vannak hibáink.

Vergődik
Aki már ült szövegszerkesztő előtt, és nem jött rá, hogy hogyan is varázsolhatja elő az a szöveget, amit tegnap írt, annak nem kell sokat magyarázni, hogy mit csinál a róka, amikor csapdába lép.

Vetít
Hazudik. Hangulatos kifejezés, sötét vetítőterembe repíti képzeletünket, villogó fények, zümmögő gépek. Aki sokat és élvezettel vetít, azt színes, szélesvásznúnak nevezzük. Esetleg felszólíthatjuk, hogy Na vedd ki a tűt a vénámból, azaz ne kábíts.
dakayb@pronet.hu kiegészítésével

vezénylési nyelv
Szabadkán így mondják, a cégnél a magyar a vezénylési nyelv, de megértjük a szerbet is. Mondhatták volna Kolozsvárott vagy Pozsonyban is.

Vezér
Király. Például a metróban a fogódzókon vezérül néz ki az a talán Kóbányai-hirdetés, miszerint Sör Vezér tere következik.

Vezércikk
iNteRNeTTós szakzsargon. Ahogy közeledik a hétvége, a hírlevél kiküldésének ideje, úgy értékelődnek fel a szellemes, rövid és velős mondások. Vezércikk, kurjantja a szerkesztő boldogan, aztán legyint, ennyire mégse adjuk le a szinvonalat.

Viagra
Úgy állsz ott, mint aki Viagrát nyelt.

Vicces cigi
Aki nem jár a füvön, hanem elszívja, az sokat nevet. Nem vicc.

Vidám gidám
Nem múlt el nyomtalanul a Fa Ilang Gilang reklámja, viszont akinek ilyen kedvesen udvarolnak, az biztos nem fog plágiumra gyanakodni

Vidd és dobd
Számítógép-cipelés közben dobhatjuk be ezt a viccet, nem életveszélyes, mert a monitor befelé robban, de az anyagi kár jelentős lehet.
Cyd dobása

Világba
Bármit csinálhatunk világba. Megszédült barátunkat így rángathatjuk vissza a világba: - Nem csinálsz semmit, csak gamezol világba.

Villám Joe
- Nem egy Villám Joe - amikor negyed órába telik, mire felbukkan a tévémen az iNteRNeTTo címlapja.
atyi@profitrade.hu

Villámposta
Az anyaországi tömegsajtó már megadta magát, ímélnek mondják, de Erdélyben még komoly utóvédharcok folynak, nevezik evélnek, emmának, villámpostának.

Villanybrifkó
Sokáig megoldhatatlan gondot jelentett a magyar nyelv számára a kicsi, sokbillentyűs. Közkeletű elnevezése menedzserkalkulátor volt, amitől okkal kaphatott hányingert az ember, ráadásul tárgyas összetételt sejthetett mögötte, és fölvetődött a kérdés: mit kell egy menedzseren kalkulálni? A cyberebbek a sejtelmes PDA (Personal Digital Assistant), újabban a HPC (Handheld PC) elnevezéssel próbálkoznak. A nyolcker népnyelv megoldotta, végleg, itt a tökéletes név: villanybrifkó.
Uj Péter adománya

Villanypásztor
Gyermekeink csősze, a tv.

Villog, mint Jani az akciós mobillal
Hol élsz, Jani?
pink@fsz.bme.hu

Vinyó
Egyes vidékeken vincsi. A floppy-nak vidám neve van, a merevlemezt sem hívhatjuk winchesternek.
Domokos Gábor ötletéből

VIP-lista
Kedveskedjünk ismerőseinknek azzal, hogy felvesszük őket a mobilunk telefonkönyvébe. Ha hív, kijelzi a nevét, és mi már így köszönhetünk neki: Szervusz Fülöp! Vagy ha Fanni hív: Jó napot, Fanni. Fülöp és Fanni szivét majd eltölti a meleg: felkerült a VIP-listánkra.

Virtuális szaloncukor
Puha léptekkel osonsz a karácsonyfa mellé, suttyomban kicsomagolsz egy szaloncukrot, gyors mozdulattal bekapod. A papírt visszacsomagolod, mész tovább, mintha mi sem történt volna. Torkosságod mementója az árván himbálózó virtuális szaloncukor.

Virtually
A fejlettebbek ezzel zárják elektronikus leveleiket. Semmi köze a búcsúzáshoz, viszont jól mutat.

Visszatolat
Kitolat. A "kijjebbmegyek egy könyvtárral" megfelelője, csak sokkal képiesebb. Hajóvonták találkozása tilos.

Visszhali
Vidám búcsú, hallunk még egymásról, lesz még Hali-helló-hellóka köztünk! Talán kicsit vidámabb is a kelleténél, egy búcsú mindig szomorú, mi magunk maradjunk a hagyományosabb viszonthallásnál.

Vitaminos levegő
Csíkszereda levegője a mocsári őserdőkével vetekszik, rendre beáll a plafon, ahogy itt az esős-felhős időt nevezik. Viszont a hegyekben vitaminos a levegő.

Vitézkedik
Önnállóskodik, azt a mindenit, már megint a saját feje után megy, de udvariasnak kell lennem vele, mert a végén teljesen a maga ura lesz, csak annyit mondok neki, részben elismerően, részben megértően, hogy hiába vitézkedik, a csapatmunka hatékonyabb.

Vízkeresés
Hernyótalpas búvárruhás kopasz szőkeségek a Duna Plazaban rádiótelefont varázsvesszőként maguk előtt tartva vonulnak.
pink@fsz.bme.hu

Vondondon
Vonaton, persze, de így jobban idézi fel a Magyar Álomvasutakon zötykölődéssel töltött időt.
Köszönet Barinak

Vonó
Hány vonó van a vérében? Intelligensnek álcázott fajgyűlölő szöveg, forog tőle a gyomrunk, mi magunk ne vonózzunk, emberek volnánk.

Vov
Ne bonyolódjunk vonításba, ugatásba, legyünk rövidek, tömörek. Csodálatunkat, meglepetésünket fejezzük ki rövid szusszanással: Vov. Ukrajnában ejthetjük Lvovnak is, legalább lesz értelme.
Moon szava

W8
Wait, a végtelenségig. A Világméretű Várakozás (angolul ez azért jobban bejön: World Wide Wait) rövidítése.
Akárki János gyűjteményéből

Warezsol
Vagy "warezol", illegális szoftverrel bűvészkedik. A modern ember pálca helyett kodokkal varázsol.
lord
vaskakukk@yahoo.com

Webmester
A rendszergazda s a felhasználó között van félúton, technikai, és presztízs-értelemben is. A neccmester az, aki rendben tartja egy-egy nagyon internetes kiadvány lapjait. Nem grafikus, nem szerkesztő, karbantartó munkás, de igazi funkciója az, hogy a jó kompromisszumok robotosaként hídként feszüljön a bitfejű rendszergazda és a ser között. Jobb helyeken már külön admastert alkalmaznak a hirdetések karbantartására, másutt a levelezésért felelőst postamesternek nevezik.

Webszívó
Dánlúd (Nils Holgersson üzemmód). Naná, hogy a browsing (borzolás) után a download is elmagyarult; mikor tehát webszívóra élesítve hagyjuk gépünket kihalt irodánkban éjszakázni.
CooCooFooZoo

Windows CE
A villanybrifkók új oprencere. Ezért még nem került volna ide, de az a CE a végén a világ legnagyobb pofátlanságai sorába tartozik. Az ember próbálkozna: Consumer Electronix? Consumer Edition? Esetleg az Európai Közösséghez lenne köze, mint annak a matrincának, ami a legtöbb új kütyün megtalálható? Hát nem. Robert O'Hara könyvében (Introducing Windows CE - MS Press, 1997) leírja, hogy ez nem rövidítés, több megoldást próbálgattak: CT, CX és a CE nyert.

Windows driver
Kis program, aminek a segítségével a nyomtatót, szkennert kezeli a Windows. Barátainkat ilyen kijelentésekkel lephetjük meg: - Szereztem Windows drivert a hűtőgéphez | mosógéphez. - Internetes változata: most írják a galambpostához a Windows drivert.

X
1. E-mail-ben írjunk mindent x-szel, amit csak lehet: pl. fexik, vagy müxik, ami a muködik cyberváltozata. Amit viszont amúgy x-szel írnánk, arra keressünk más megoldást: paradokszon, Unikz. Így könnyen meg tudjuk különböztetni a faxni-t (hisztizik)a fakszni-tól (faxol).
2. Ha határozott kérdésre határozatlan választ tudunk csak adni, akkor ne égessük magunkat hebegéssel, vagy izékkel, hanem vágjuk rá fiatalosan, hogy X. Ebbol aztán a kérdezo megtudhatja, hogy ha az adott témában nincs is tippünk, a totóban és a matematikában járatosak vagyunk.

X
Ne égessük magunkat hebegéssel, vagy izékkel, hanem vágjuk rá határozottan: X. Ebből a kérdező értheti, hogy az adott témában nincs tippünk, azonban totóban és matematikában járatosak vagyunk.

Yo, yobb, legyobb
Ha a cool kimenne a divatból, csak emilben és mudon értelmes. Más j-beheyettesítésre is yo.
isu@mail.elender.hu

Zacis
Állami gondozott. Vigyázzunk, hátha a fickó erősebb nálunk!
Galambos Gerzson Gergely

Zahoo
Az Altavista (http://www.altavista.digital.com) kereső szájberjópofisra magyarított változata (http://www.altavizsla.matav.hu). Már látjuk a többi nemzeti verziót is: skótoknak altawhisky, bajoroknak altavirsli, Indiának altavisnu, lengyeleknek altavisztula, oroszoknak altaverszta, régészeknek altamira, a teleház mozgalomnak altaviskó, kisgazdáknak altavissza. A Yahoo magyarítására hivatalos körökben felmerült a Maya név (ne!!!), pedig mennyivel egyszerűbb lenne bejegyeztetni a http://www.zahoo.com-ot, magyar billentzűyettel jó sok találatot kapna.

Zizi
Gagyi. Köze nincs az egykoron méltán népszerű édességhez. A napjainkban divatos zizegős melegítőt, és a hozzá csatolt létformájukat jelzi (és: hatszázas Merdzsó, nyúlfarkas kulcstartó).
Szoltan gyűjteményéből

Zokni agyú
Aki az istennek nem érti meg zseniális ötletünket. Ismeretes az agyilag zokni formában is.

Zöld hangjelzés
Bambulsz a közlekedési lámpa előtt, hátulról tülkölnek, menj már, haver, te csak felveszed a lábad a kuplungról, és hálás vagy a zöld hangjelzésért.
Mlaca szótárából

Zöldség- és Húsleves Tanszék
Ezt a levest taníthatnák a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Zöldség- és Húsleves Tanszékén. Az a szakács, akinek így udvarlunk, legközelebb is igyekezni fog. Számítástechnikában járatosabb szakácsoktól elkérhetjük a leves forráskódját is.

Zsapír Pepi
Lehetne az öreg Latyi egyik legendás szerepe is, de akinek van füle, az tudja, hogy itt posztindusztriális korunk nagy vívmányáról, a papír zsebkendőről van szó. Sürgős esetben azért maradjunk meg a közkeletűbb pézsé rövidítésnél.

ZSÉ
(Állítólag megtörtént) Egy ficek rá akarta tetoválni a homlokára,azt hogy ÉSZ. Le is ült a tükör elé...
ifj. Kovács Béla

Zsebrőzse
A Zorrók és Zippók korában van, aki ezzel is beéri. Rákot nem okoz, esetleg felgyullad tőle a ház. Igen, a gyufa.
Madár András

Zsír
Ami hizlal és ami nagyon jó! Állat, király, baresz, baro, szuper sot zuppa! Kipróbálhatjuk visszafelé olvasva, jól elnyújtva: rizs, ez meg jobban bejön! De a zsirt jobban lehet nyújtani: zsííííííííííííííííííírrrrrrrrrr!
bence@csomavax.csoma.elte.hu/

Zsírhúzó
Fülhallgató, nem valami hízelgő kifejezés, de ki szereti, ha úgy beszélgetnek vele, hogy közben a másik fülében ott a zsírhúzó?
Garf_Cat (haujano@hotmail.com) ötlete alapján

Zsíros abonette
Vagy fogyózunk, vagy nem, nincs középút, nincs zsíros abonette.

Zsuppog
Kőpadlójú folyosón, nyikorgós gumitalpú cipőben végighalad. Ha zsuppogást hallunk, ne nevessünk, mert könnyen kerülhetünk hasonló helyzetbe. Tapasztalatból beszélek.